BM Güvenlik Konseyi “acil ateşkesi” oyluyor

BM Güvenlik Konseyi “acil ateşkesi” oyluyor

ABONE OL
14:57 - 22/03/2024 14:57
BM Güvenlik Konseyi “acil ateşkesi” oyluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana Ortadoğu’ya altıncı ziyaretini gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlamak amacıyla Cuma günü Tel Aviv’de İsrailli yetkililerle bir araya geldi. BM Güvenlik Konseyi de “acil” ateşkes çağrısında bulunan ABD karar taslağını bugün oyluyor.

Antony Blinken önce İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile baş başa görüştü, ardından İsrail savaş kabinesiyle biraraya gelerek Gazze’nin güneyindeki Refah kentine, bölgedeki insani krizi daha da kötüleştireceğine inanılan bir askeri saldırı düzenlememeye ikna etmeye çalıştı.

Blinken’ın İsrail’e yaptığı bu son ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin gergin olduğu bir döneme denk geldi.

Görüşme öncesi Blinken’ın Netanyahu’yu, yoğun nüfusu olan bölgeye daha fazla yardım girmesine izin vermek için acil adımlar atmaya zorlayacağı bildirilmişti. Birleşmiş Milletler’e göre Gazze’de kıtlık nedeniyle kitlesel ölümler kapıda.

Perşembe günü geç saatlerde bir basın toplantısı düzenleyen Blinken, “Gazze nüfusunun yüzde yüzü ciddi düzeyde akut gıda güvensizliği yaşıyor. Bunun devam etmesine izin veremeyiz, vermemeliyiz” sözlerini yinelemişti.

Blinken, “İsrail’in daha fazlasını yapması gerekiyor. Yarın ortaklarımızla çabalarımızı nasıl koordine edebileceğimizi konuşacağım” demişti.

Blinken ve Netanyahu’nın ayrıca İsrail’in, nüfusun yarısından fazlasının derme çatma barınaklarda barındığı, yerleşim bölgesinin güney ucundaki Refah kentine yönelik bir kara harekâtı başlatma niyetini de ele aldığı öngörülüyor.

Washington böyle bir plana defalarca itiraz etti. Netanyahu ise Pazartesi günü yaptıkları telefon görüşmesinde ABD Başkanı Joe Biden’a İsrail’in Refah’ta saklandığını söylediği Hamas savaşçılarını yenmek için başka bir yol görmediğini söyledi.

Cuma günü yapılan görüşme muhtemelen gelecek hafta Washington’ı ziyaret edecek olan üst düzey İsrail heyeti ve Amerikalı yetkililer arasında planlanan ve ABD’nin daha fazla sivilin hayatını tehlikeye atacak topyekün bir saldırıya başvurmadan Hamas’ı avlamak için alternatif yollar sunacağı toplantılara zemin hazırlayacak.

BM Güvenlik Konseyi’nde oylama bugün

ABD bugünkü oylamada BM Güvenlik Konseyi’nden de Gazze’de acil ateşkes ve İsrail-Hamas rehine anlaşması çağrısında bulunan bir kararı desteklemesini isteyecek ve müttefiki İsrail’in daha fazla insani yardıma izin vermesi ve sivilleri daha iyi koruması için üzerindeki baskıyı arttıracak.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği Sözcüsü Nate Evans Perşembe günü yaptığı açıklamada, kararın 15 sandalyeli Güvenlik Konseyi üyeleriyle yapılan “birçok istişare turunun” sonucunda ortaya çıktığını söyledi.

VOA tarafından görülen karar taslağında, sivillerin korunması ve bölgeye yardım girişine izin verilmesi için “acil ve kalıcı bir ateşkes ihtiyacı” yer alıyor.

Metinde, “Güvenlik Konseyi, tüm taraflardaki sivillerin korunması, temel insani yardımların ulaştırılması ve insani acıların hafifletilmesi için acil ve sürdürülebilir bir ateşkesin zorunluluğunu tespit eder ve bu amaçla, kalan tüm rehinelerin serbest bırakılmasıyla bağlantılı olarak böyle bir ateşkesin sağlanması için devam eden uluslararası diplomatik çabaları açık bir şekilde destekler” deniliyor.

Metin, ateşkes için ABD, Mısır ve Katar’ın aracılık ettiği görüşmeleri destekliyor ve ateşkes döneminin “kalıcı barış” çabalarını yoğunlaştırmak için kullanılmasına verilen desteği vurguluyor.

ABD, Güvenlik Konseyi’nin ateşkes için vereceği desteğin Hamas’ın Gazze’de tuttuğu rehinelerin serbest bırakılmasıyla bağlantılı olmasını istiyor.

Bir BM Güvenlik Konseyi kararının kabul edilebilmesi için en az dokuz lehte oy çıkması ve beş daimi üye olan ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’den herhangi birinin veto etmemesi gerekiyor.

Tasarı, Washington’un İsrail’e karşı tutumunun daha da sertleştiğine işaret ediyor. Savaş sırasında Washington, ikisi derhal ateşkes talep eden üç karar tasarısını veto etti. ABD geçen ayki son vetosuna gerekçe olarak konseyin böyle bir adım atmasının ateşkes görüşmelerini tehlikeye atabileceği olasılığını gösterdi.

ABD geleneksel olarak BM’de İsrail’i koruyor ancak iki kez de çekimser kalarak konseyin yardımların arttırılması ve çatışmalara uzun süreli ara verilmesini öngören kararları kabul etmesine izin verdi.

Katar’da istihbarat liderleri ateşkesi görüşmeyi sürdürüyor

Katar’daki ateşkes görüşmeleri, İsrail hapishanelerindeki yüzlerce Filistinli karşılığında Hamas’ın elindeki 40 kadar İsrailli rehinenin serbest bırakılacağı altı haftalık bir çatışmasızlık önerisine odaklanmış durumda.

Ancak İsrail çatışmalara sadece geçici bir ara vermeye hazır ve Gazze’yi kontrol eden Hamas’ı ortadan kaldırma hedefine ulaşmak için operasyonuna devam edeceğini defalarca söyledi. Hamas ise savaşın kalıcı olarak sona ermesini ve İsrail askerlerinin çekilmesini istiyor.

Blinken Perşembe günü Mısır’da yaptığı açıklamada “Görüş ayrılıkları azalıyor ve Doha’da bir anlaşmaya varılması için bastırmaya devam ediyoruz. Bunun mümkün olduğuna inanmaya devam ediyorum” demişti.

VOA tarafından geçilen Blinken İsrail’de, BM Güvenlik Konseyi “acil ateşkesi” oyluyor, Katar’da müzakereler sürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken İsrail’de, BM Güvenlik Konseyi “acil ateşkesi” oyluyor, Katar’da müzakereler sürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken İsrail’de, BM Güvenlik Konseyi “acil ateşkesi” oyluyor, Katar’da müzakereler sürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.