BM Genel Kurulu’nda Rusya’ya İkinci Uyarı

BM Genel Kurulu’nda Rusya’ya İkinci Uyarı

ABONE OL
13:57 - 25/03/2022 13:57
BM Genel Kurulu’nda Rusya’ya İkinci Uyarı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Ukrayna krizi konusunda yaptığı 11. olağanüstü oturumunda Rusya kınandı ve Moskova’dan askerlerini derhal Ukrayna topraklarından geri çekmesi talep edildi. Genel Kurul’da yapılan oylamada tasarıya 140 “evet” oyu verildi. 38 çekimser oy ve 5 karşı oy kullanıldı. Rusya, Suriye, Kuzey Kore, Eritre ve Belarus tasarıya karşı oy verdi.

Rusya’nın desteklediği, Güney Afrika’nın genel kurula sunduğu alternatif tasarıya da 50 “evet”, 67 “hayır” ve 36 çekimser oy verildi.

BM Genel Kurulu’nda herhangi bir bağlayıcılığı olmayan tasarıdaki bazı maddeler şöyle:

“-Gelecek nesilleri savaşın belasından kurtarma kararlılığını yeniden teyit ederek, BM Şartı’nın 2. Maddesi uyarınca tüm devletlerin uluslararası ilişkilerinde herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne veya siyasi bağımsızlığına karşı tehdit veya kuvvet kullanmaktan ya da BM’nin amaçlarıyla bağdaşmayan herhangi bir şekilde kuvvet kullanmaktan kaçınma yükümlülüğünü, uluslararası anlaşmazlıkları barışçı yollarla çözmeyi hatırlatır.

-Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde, karasularındaki egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını yeniden teyit eder.

-Rusya’nın Ukrayna’nın egemen toprakları içindeki askeri saldırısının ve insani sonuçlarının uluslararası toplumun Avrupa’da yıllardır görmediği bir ölçekte olduğunu kabul eder.

-Rusya’nın askeri saldırısını durdurma çağrısını, ateşkes ve diyalogla müzakere yoluna geri dönme çağrısını yineler.

-Rusya’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki Ukrayna topraklarından tüm askeri güçlerini derhal, eksiksiz ve koşulsuz olarak geri çekmesi talebini hatırlatır.

-Taraflar, insani yardım operasyonlarındaki personel ve sevkiyatlara saygı duymalı ve onları korumalı.

-Rusya’nın Ukrayna’ya karşı düşmanlıkları, özellikle sivillere ve sivil hedeflere yönelik tüm saldırıları derhal durdurulmalı.

-İnsani yardım personeli de dahil olmak üzere siviller, gazeteciler ve kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere hassas durumdaki kişiler tam olarak korunmalı.

-Tüm taraflar arasında devam eden müzakereleri destekler.

-Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlığın siyasi diyalog, müzakereler, arabuluculuk ve uluslararası hukuka uygun diğer barışçıl yollarla çözülmesini yeniden teşvik eder.”

BM Genel Kurulu, daha önce Rusya’nın Ukrayna’ya askeri saldırısını kınayan karar tasarısını 2 Mart’ta yapılan oylamada 35 çekimser ve 5 “hayır” oyuna karşı 141 “evet” oyuyla kabul etmişti.

VOA tarafından geçilen BM Genel Kurulu’nda Rusya’ya İkinci Uyarı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Genel Kurulu’nda Rusya’ya İkinci Uyarı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Genel Kurulu’nda Rusya’ya İkinci Uyarı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.