BM Genel Kurulu ‘’Gazze’de Derhal Ateşkes İlanı’’ tasarısını kabul etti

BM Genel Kurulu ‘’Gazze’de Derhal Ateşkes İlanı’’ tasarısını kabul etti

ABONE OL
11:33 - 13/12/2023 11:33
BM Genel Kurulu ‘’Gazze’de Derhal Ateşkes İlanı’’ tasarısını kabul etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, onlarca yıldır devam eden İsrail-Filistin çatışması ve Gazze’de devam eden krizin herhangi bir azalma belirtisi göstermeyip aksine giderek daha da tırmanması nedeniyle Salı günü öğleden sonra acil özel oturumda toplandı.

Ana karar tasarısının oylanması öncesinde, karar tasarısına Hamas saldırılarına atıfta bulunan iki farklı ek maddenin eklenmesi genel kurulun oyuna sunuldu. İki değişiklik önerisi, BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada oy çokluğuyla reddedildi.

Daha sonra karar tasarısının oylamasına geçildi. ‘’Derhal insani ateşkes, tüm rehinelerin hemen, hiçbir ön koşul olmaksızın serbest bırakılması, Gazze Şeridi’ne insani erişimin sağlanmasını’’ talep eden karar tasarısı için BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 153 ülke karar tasarısına evet, 10 ülke karşı ve 23 ülke çekimser oy kullandı.

ABD, İsrail, Avusturya, Liberya, Çekya, Guatemala, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine ve Paraguay karar tasarısı için hayır oyu kullandı.
BM Genel Kurulu’nda kabul edilen karar tasarısı, Güvenlik Konseyi’nde alınan kararların aksine herhangi bir bağlayıcı karar hükmü ya da yükümlülük getirmese de siyasi olarak etkisi oluyor.

BM Genel Kurulu’nda bugün kabul edilen karar tasarısı, geçtiğimiz hafta ABD’nin vetosuyla Güvenlik Konseyi’nde reddedilen karar tasarısından bazı önemli farklılıklar içeriyor. Bugün kabul edilen tasarı, BM Filistinli Mülteciler Yardım Kuruluşu (UNRWA) Direktörü Philippe Lazzarini’nin, BM Genel Kurul Başkanı’na gönderdiği 7 Aralık tarihli mektubu dikkate alıyor.

Lazzarini, yönettiği yardım kuruluşunun Gazze’de görevini uygulama yeteneğinde ciddi şekilde sınırlamalar olduğunu, bölgede 2,2 milyondan fazla insana yardım sağlayan en büyük organizasyonu temin eden yardım kuruluşunun çöküşün eşiğinde olduğunu ifade etmesi, kabul edilen karar tasarısının temelini oluşturdu.

Karar tasarısında, Filistin sorununa ilişkin önceki kararların yanı sıra konuyla ilgili Güvenlik Konseyi kararlarına da atıfta bulunuluyor. Kabul edilen karar tasarısında ayrıca, Genel Kurul Başkanı’na, son görüşmelerin ardından geçici olarak ara verilmesinin ardından acil özel oturumu yeniden başlatma yetkisi veriyor. Derhal insani ateşkes sağlanması; tüm tarafların, özellikle sivillerin korunmasına ilişkin olmak üzere, uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymalarını talep ediliyor.

VOA tarafından geçilen BM Genel Kurulu ‘’Gazze’de Derhal Ateşkes İlanı’’ tasarısını kabul etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Genel Kurulu ‘’Gazze’de Derhal Ateşkes İlanı’’ tasarısını kabul etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Genel Kurulu ‘’Gazze’de Derhal Ateşkes İlanı’’ tasarısını kabul etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.