BM Genel Kurulu acil toplandı

BM Genel Kurulu acil toplandı

ABONE OL
11:42 - 27/10/2023 11:42
BM Genel Kurulu acil toplandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail ile Hamas arasında süren çatışmalarda 19 gündür Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yapılan toplantılarda sonuç alınamaması sonrasında BM Genel Kurulu acilen toplandı. BM’nin 193 üyesinden 110’unun Genel Kurula hitap etmesi bekleniyor. Acil oturum yarın da devam edecek.

BM Genel Kurulu yarın ateşkes çağrısı, uluslararası insan hukukuna uyulması, sivillere yönelik saldırıların durdurulması, rehinelerin serbest bırakılması, Gazze’ye insani yardım için koridor açılması, görevli BM çalışanlarına insani yardım çalışmalarını sürdürmeleri için engelsiz erişimin sağlanması gibi maddelerden oluşacak karar tasarısını oylayacak.

“Derhal bu şiddet sonlanmalı”

Acil oturumun açılış konuşmasını BM Genel Kurul Başkanı Dennis Francis yaptı. Francis, bölgede yaşanan olaylardan derinden rahatsız olduğunu söyleyerek, “Bir kez daha Ortadoğu’da şiddet ve düşmanlığın onlarca yıldır en ciddi şekilde tırmandığı bir dönemde toplanıyoruz. Artık bu şiddet sona ermelidir. Derhal ve hiçbir ön koşul olmaksızın insani ateşkes ile Gazze’ye insani yardım koridorlarının açılması için çağrıda bulunuyorum” dedi.

BM Genel Kurul Başkanı Francis, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yaptığı saldırıyı kınadığını belirterek, “Hamas saldırısının vahşeti şok edici ve kabul edilemez ve dünyamızda yeri yok” dedi.

Francis, “Aynı zamanda Gazze’deki masum sivillerin ayrım gözetmeksizin hedef alınmasını ve kritik altyapıların İsrail tarafından tahrip edilmesini de kınıyorum. Gazze Şeridi’nin İsrail tarafından sürekli bombalanmasının yarattığı sonuçları son derece endişe verici. BM üyeliğinin en önemli önceliği sivil hayatları korumak ve kurtarmaktır. Bu çatışmanın tüm tarafları, uluslararası insani hukuka uymalıdır” diye konuştu.

Filistin: “Savaşı değil barışı seçin”

Francis’in ardından gözlemci ülke statüsüyle BM’de bulunan Filistin Yönetimi Temsilcisi Riyad Mansur genel kurula hitap etti. BM üyesi ülkelere karar tasarısı lehine oy kullanma çağrısında bulunan Mansur, İsrail’in BM Güvenlik Konseyi’nde halkının nasıl acı çektiğine ilişkin son açıklamalarını hatırlatarak, Filistinlilerin de acı çektiğini söyledi.

Mansur, her gün bin Filistinlinin öldürüldüğünü, Gazze’de yaşamını yitirenlerin sayısının 7 bini geçtiğini, bunların yüzde 70’ini kadın ve çocukların oluşturduğunu belirtti.

Riyad Mansur, “Hiçbir şey savaş suçlarını ve insanlığa karşı işlenen suçları haklı gösteremez. Neden bu cinayetlerin sona erdirilmesi konusunda acil bir şeyler yapmaya çalışmıyoruz? İsrail’in yaptıklarını meşrulaştırmaya çalışarak bizi 80 yıl geriye götürüyorsunuz” diye konuştu.

“Hamas yeni katliamlar için zaman kazanmak amacıyla ateşkes istiyor”

BM Genel Kurulunda Filistin temsilcisinin ardından İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan konuştu. Erdan Hamas’ın zaman kazanmak için ateşkes istediğini belirterek, “İsrail’e karşı yeni katliam yapmak için zaman kazanmak istiyorlar” dedi. Erdan, BM Genel Kurulu’na Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırılarla ilgili fotoğraflar ve video gösterdi.

Erdan, IŞİD’e yapıldığı gibi, Hamas’ın da artık yok olması gerektiğini, İsrail’in hedefinin Hamas’ın yeteneklerini tamamen ortadan kaldırmak olduğunu ve bunu başarmak için ellerindeki tüm yolları kullanacaklarını belirterek, “İntikam için değil, misilleme için değil, bu tür bir ahlaksızlığın ve vahşetin bir daha asla yaşanmamasını sağlamak için” dedi.

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Erdan, 7 Ekim’deki saldırı ve ardından yaşananların Filistinlilerle, Arap-İsrail çatışmasıyla ya da Filistin sorunuyla hiçbir ilgisi olmadığını belirterek, “Bu Filistinlilerle bir savaş değil. İsrail, soykırımcı cihatçı Hamas terör örgütüyle savaş halindedir” dedi

VOA tarafından geçilen BM Genel Kurulu acil toplandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Genel Kurulu acil toplandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Genel Kurulu acil toplandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.