BM Genel Kurulu acil ateşkes çağrısı yapan karar tasarısını kabul etti

BM Genel Kurulu acil ateşkes çağrısı yapan karar tasarısını kabul etti

ABONE OL
13:00 - 28/10/2023 13:00
BM Genel Kurulu acil ateşkes çağrısı yapan karar tasarısını kabul etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Hamas ile İsrail arasındaki çatışmaları durdurmak için düzenlediği oturumlarda sonuç alınmaması üzerine, Ürdün’ün hazırladığı ve BM’ye üye 47 ülkenin desteklediği ateşkesle ilgili karar tasarısı BM Genel Kurulu’nda oylandı.

BM Genel Kurulu’nda iki gündür devam eden acil oturumda tartışmaya açılan karar tasarıyla ilgili oylamaya BM’ye üye 193 ülkeden 179’u katıldı.

Karar tasarısı için 120 evet, 14 hayır ve 45 çekimser oy kullanıldı. ABD, karar tasarısı aleyhine, Türkiye’de lehte oy kullandı.

Karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi’nde alınan kararlar gibi bağlayıcı bir etkisi yok; ancak tasarı siyasi etki yaratması bakımından önem taşıyor.

Ürdün öncülüğünde ve BM’ye üye 47 ülkenin de desteklediği karar tasarısı, acil, kalıcı ve sürdürülebilir bir insani ateşkes çağrısının yanı sıra, tüm tarafların uluslararası insani hukuka uyması ve temel insani yardım ve hizmetlerin sürekli, yeterli ve engelsiz bir şekilde Gazze’ye iletilmesini talep ediyor.

Tasarı aynı zamanda rehin tutulan tüm sivillerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması ve tarafların uluslararası hukuka uygun hareket etme çağrısında bulunuyordu.

Kanada karar tasarısına, ‘’İsrail’e 7 Ekim’de düzenlenen Hamas terör saldırılarını ve rehin alma olaylarını açıkça reddeden ve kınayan” bir ek madde konulmasını, böyle bir maddenin eklenmesi halinde tasarıya hayır oyu verebilecek ülkelerin de oyunun renginin değişebileceğini belirtti.

Ürdün ve 47 ülkenin karar tasarısının oylanması öncesinde, Kanada’nın tasarıya koyulmasını istediği ek madde BM Genel Kurulu’nda oylandı.

Kanada’nın ek madde konulması talebine 88 evet, 55 hayır ve 23 çekimser oy verildi. Kabul edilmesi için tarafların üçte ikisinin oyunu alması gereken ek madde BM Genel Kurulu’nda kabul edilmedi.

BM Genel Kurulu’nun acil oturumunun ikinci gününde konuşan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas- Greenfield, karar tasarısında Hamas’a veya rehinelere atıfta bulunulmamasını eleştirdi.

Thomas-Greenfield, terörün hiçbir haklı gerekçesi olmadığını belirterek, ‘’Hamas’ın terör eylemlerini kınamalıyız. İsrail halkını Hamas’a karşı koruma hakkını ve sorumluluğunu kullanıyor. Bunu savaş kuralları doğrultusunda ve uluslararası hukuka saygı çerçevesinde yapması gerekiyor’’ dedi.

VOA tarafından geçilen BM Genel Kurulu acil ateşkes çağrısı yapan karar tasarısını kabul etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Genel Kurulu acil ateşkes çağrısı yapan karar tasarısını kabul etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Genel Kurulu acil ateşkes çağrısı yapan karar tasarısını kabul etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.