BM Filistin’in tam üyelik başvurusunu değerlendirmeye aldı

BM Filistin’in tam üyelik başvurusunu değerlendirmeye aldı

ABONE OL
22:53 - 09/04/2024 22:53
BM Filistin’in tam üyelik başvurusunu değerlendirmeye aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Filistin’in 23 Eylül 2011’de yaptığı önceki üyelik talebinin yeniden değerlendirilmesi yönünde sunduğu talebi görüşmek üzere özel olarak toplandı.

Güvenlik Konseyi, BM’de halen üye olmayan gözlemci ülke statüsündeki Filistin Devleti tam üyelik başvurusunu incelenerek gerekli tavsiye kararını yapması için başvuruyu komiteye havale etti.

Nisan ayı Güvenlik Konseyi Başkanı ve Malta BM Daimi Temsilcisi Vanessa Frazier tarafından Filistin’in tam üyelik talebiyle ilgili Yeni Üye Kabul Komitesi’ne yapılan sevk teklifine, Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinden herhangi bir itiraz gelmedi.

Güvenlik Konseyi Başkanı Fraizer, Konsey’in yeni üyelere ilişkin geçici prosedür kurallarının 59. maddesine atıfta bulunarak, “Filistin’in talebine karşı bir öneri gelmediği sürece, Gözlemci Filistin Devleti’nin, Nisan 2024 ayında yaptığı başvurunun yeniden değerlendirilmesi için yazılı olarak yaptığı başvuruyu Yeni Üyelerin Kabulü Komitesi’ne sevk edeceğim” dedi. Fraizer, Güvenlik Konseyi’nin bir yan organı olan Yeni Üyelerin Kabulü Komitesi’nin kapalı olarak yapacağı toplantıya başkanlık edecek.

Filistin’in gözlemci ülke statüsünden çıkartılarak tam üyelik başvurusu değerlendirmesi için geçtiğimiz hafta, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e ilettiği dilekçede, 23 Eylül 2011’de yaptığı bir önceki tam üyelik talebinin Nisan ayında yeniden değerlendirilmesi talebinde bulunmuştu.

Filistin’in kendisine sunduğu başvuruyu Güvenlik Konseyi’ne sevk eden Guterres, “Filistin liderliğinin talimatıyla yapılan bu başvurunun, Güvenlik Konseyi’nce nisanda yeniden değerlendirilmesini talep etmekten onur duyuyorum” diye konuşmuştu.

BM üyeliğiyle ilgili bir başvuru Güvenlik Konseyi tarafından değerlendiriliyor. Güvenlik Konseyi, kendi şartlarına göre üye ülke başvurusu sahibinin barışçıl olup olmadığına, BM Şartı’ndaki yükümlülükleri yerine getirebilecek kapasitede ya da istekte olup olmadığına karar verecek.

BM Güvenlik Konseyi, Filistin’in BM üyelik şartlarını tam olarak yerine getirdiğine karar verirse üye devletin talebinin oylanması için193 üyeli BM Genel Kurulu’na sunacak. Güvenlik Konseyi Filistin’in tam üyeliğini kabul etmezse başvurunun değerlendirilmesini erteleyebilir.

VOA tarafından geçilen BM Filistin’in tam üyelik başvurusunu değerlendirmeye aldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Filistin’in tam üyelik başvurusunu değerlendirmeye aldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Filistin’in tam üyelik başvurusunu değerlendirmeye aldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.