BM 77. Genel Kurulu Pazartesi Başlıyor

BM 77. Genel Kurulu Pazartesi Başlıyor

ABONE OL
12:55 - 10/09/2022 12:55
BM 77. Genel Kurulu Pazartesi Başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurul çalışmaları Pazartesi günü başlıyor. 12 – 27 Eylül tarihleri arasında yapılacak BM 77. Genel Kurulu, diplomatik çevreler tarafından son dönemde yapılan, “en kritik genel kurul çalışmalarından biri” olarak değerlendiriliyor.

2020 yılında COVID-19 salgını yüzünden sanal ortamda, 2021 yılında düşük katılımla gerçekleşen BM Genel Kurul çalışmalarının, bu yıl hem yüksek katılımla hem de oldukça yoğun bir diplomasi trafiğiyle geçeceği belirtiliyor.

BM 77. Genel Kurulu’nun alt düzey toplantıları 12 -19 Eylül tarihleri arasında yapılacak. 12 Eylül’de 76. BM Genel Kurul Başkanı Abdulla Shaid, genel kurulda yapılacak devir teslim töreninde, görevini 77. BM Genel Kurul Başkanlığı’na seçilen Csaba Korosi’ye devredecek. BM 77. Genel Kurulu’nu ilk oturum 13 Eylül’de Korosi’nin başkanlığında yapılacak.

BM 77. Genel Kurulu’nun üst düzey çalışmaları 20 Eylül tarihinde başlayacak. Dünya liderler arasında çok sayıda ikili ve çoklu görüşmeler gerçekleşecek.

“Erdoğan 20 Eylül’de BM Genel Kurulu’na hitap edecek”

Aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yer alacağı dünya liderleri, BM 77. Genel Kurul çalışmalarına katılacak. BM üyesi 193 ülkenin devlet, hükümet ve heyet başkanları 20 Eylül tarihinden itibaren Genel Kurul’ç hitap edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, üst düzey çalışmalarının başlayacağı ilk gün olan 20 Eylül tarihinde altıncı sırada Genel Kurul’a hitap edecek.

Henüz resmi olarak açıklanmayan programa göre, Erdoğan’ın 17 – 18 Eylül tarihlerinde New York’ta olacağı belirtiliyor. Erdoğan’ın New York’taki temaslarına çok sayıda kabine üyesi ve üst düzey bürokratın da eşlik edeceği belirtiliyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, 77. BM Genel Kurul çalışmalarına katılmak için 15 Eylül’de New York’ta olması bekleniyor. Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem de Çavuşoğlu’nun çok sayıda ikili, çoklu ve Genel Kurul kapsamında düzenlenecek çeşitli özel oturum ve üst düzey toplantılarına katılması bekleniyor.

Dünya liderleri küresel sorunları tartışacak

BM 77. Genel Kurul çalışmalarındaki liderlerin önündeki en önemli gündem maddeleri arasında, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaş, savaş sonrası yaşanan gıda kıtlığı, enerjiye erişim sıkıntıları, hem salgın hastalığın hem de savaşın tetiklediği enerji fiyatlarındaki artış, tedarik zincirlerinde aksama, finansal sıkıntılar ve yüksek enflasyon, Suriye savaşı, dünyadaki iç çatışmalar, Çin- Tayvan krizi, Ortadoğu’da barış, tırmanan küresel terör, nükleer silahlardan arıma, iklim değişikliği, artan gelir eşitsizliği, cinsiyet ayrımcılığı gibi çok sayıda küresel sorun yer alacak.

Dünya sorunları düzenlenen etkinlik ve toplantılarda tartışılacak

BM 77. Genel Kurul çalışmalarında birçok üst düzey toplantı ve zirve gerçekleşecek. 16 -19 Eylül tarihleri arasında, lider ve hükümet başkanlarının da katılımıyla “Eğitim Zirvesi” yapılacak. Liderler bu zirvede, dünyada eğitim dışında kalan çocukların eğitiminin sağlanması için görüşlerini aktaracak.

“BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”, düzenlenecek farklı oturum ve toplantılarda ele alınacak. Azınlıklara yönelik ayrımcılık ve eşitsizlikler tartışılacak.

BM 77. Genel Kurul çalışmalarında, “Küresel Hedefler Haftası kapsamında,”16-25 Eylül tarihleri arasında toplantılar düzenlenecek. BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Hareketi kapsamında BM Özel Sektör Formu düzenlenecek. “Take Action Global” 2002 İklim Eylem Projesi başlatılacak.

VOA tarafından geçilen BM 77. Genel Kurulu Pazartesi Başlıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM 77. Genel Kurulu Pazartesi Başlıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM 77. Genel Kurulu Pazartesi Başlıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.