Blinken’la görüşen İsrail muhalefet lideri Lapid rehine anlaşması çağrısında bulundu

Blinken’la görüşen İsrail muhalefet lideri Lapid rehine anlaşması çağrısında bulundu

ABONE OL
00:27 - 09/04/2024 00:27
Blinken’la görüşen İsrail muhalefet lideri Lapid rehine anlaşması çağrısında bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail muhalefet lideri Yair Lapid, Washington ziyaretinde, rehinelerin serbest bırakılması için Hamas ile bir anlaşma yapılması çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştükten sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Lapid, Gazze’de bir çözüme duyulan ihtiyacı, en önemlisi de Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıda rehin alınanların serbest bırakılmasını ele aldıklarını söyledi.

Lapid ABD, Mısır ve Katar’ın desteklediği, rehinelerin serbest bırakılmasını ve altı aydır devam eden Gazze savaşında ateşkesi öngören bir anlaşmayı İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun onaylaması halinde, muhalefetin aşırı sağcı hükümete geçici destek sunacağını söyledi.

Yair Lapid, “Rehine anlaşması mümkün. Bu zor bir anlaşma, hoşumuza gitmeyebilir ama yapılabilir bir anlaşma ve bu nedenle yapılması gerekiyor. Bu insanların ailelerine geri dönmeleri gerekiyor. İsrail hükümetinde o kadar iyi insan var ki, gerekirse İsrail muhalefeti rehine anlaşmasını yapmak için hükümete bir güvenlik ağı sağlayacaktır, çünkü onları eve geri getirmemiz gerekiyor.” dedi.

Lapid ayrıca İsrail’in Gazze’deki insani durumdan endişe duyduğunu ve Filistin topraklarındaki insanlara zarar vermekten kaçınılması gerektiğini de kaydetti.

Pazar günü, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırarak 1200’den fazla kişiyi öldürmesi ve yaklaşık 250 kişiyi rehin almasının ardından Gazze’deki savaşın başlamasının üzerinden altı ay geçti.

Kasım ayında bir hafta süren ateşkes anlaşmasıyla 100’den fazla rehine serbest bırakıldı. Ancak savaş sürüncemede, ufukta barış görünmüyor ve rehine anlaşmasında hala ilerleme sağlanamadı.

Netanyahu hem Hamas’ı ortadan kaldırma hem de tüm rehineleri geri getirme sözü verdi, ancak çok az ilerleme kaydetti ve istifa baskısıyla karşı karşıya.

Geçen hafta İsrail’in bir yardım konvoyunu vurmasının ardından Başkan Joe Biden, ABD’nin savaşa verdiği desteğin sivilleri ve yardım çalışanlarını korumak için yeni adımlar atılmasına bağlı olduğu uyarısında bulunmuştu.

Lapid, ABD ile İsrail arasındaki ilişkilerin kötüye gitmesinden Netanyahu’yu sorumlu tuttu ve “Bu dostluğu sürdürmemiz gerekiyor. Hiçbir güncel olay, hatta hiçbir hükümet bu dostluğa müdahale edemez ve bunun üzerinde çalışmamız gerekiyor” dedi.

Geçmişte Netanyahu’yu ABD’nin İsrail’e verdiği iki partili desteği erozyona uğratmakla eleştiren Lapid, hem İsrail hem de ABD’nin Gazze’deki siviller konusunda endişe duyması gerektiğini söyledi.

Lapid, “Gazze halkına zarar vermemek için elimizden gelenin en iyisini yaptığımızdan emin olmalıyız. Bizim Gazze’deki çocuklarla savaşımız yok. Yetişkinlerin savaşlarında çocuklar zarar görmemeli” diye konuştu.

“Öte yandan, onları canlı kalkan olarak kullanan korkunç bir terör örgütüyle savaştığımızı da unutmamalıyız” diyen Lapid, savaşı 7 Ekim’de İsrail’e saldıran Hamas’ın tetiklediğini söyledi.

Pazar günü de Washington’da İsrail ve rehineler için düzenlenen mitinge katılan Lapid, Hamas’ın elindeki rehinelerin özgürlüğü için çalışmaya devam etme sözü vermiş ve onları savunmak için sesini çıkarmayanları eleştirmişti.

Lapid, “Her birimiz onların kaderinden sorumluyuz. Hiç kimsenin bu normalmiş ve hayat devam ediyormuş gibi davranmaya hakkı yok. Her insan, her lider, her hükümet onları eve getirme çabasının bir parçası olmalı” demişti.

Lapid’in Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile de görüşmesi planlanıyor. Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, görüşmeyi doğruladı; ancak ayrıntı vermedi.

Lapid’in ayrıca ABD’deki en üst düzey Yahudi yetkili olan ve geçtiğimiz günlerde İsrail’i yeni seçimlere çağırarak Netanyahu’nun ‘yolunu kaybettiğine’ inandığını söyleyen Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ile de görüşmesi bekleniyor.

Associated Press haber ajansından yararlanılmıştır.

VOA tarafından geçilen Blinken’la görüşen İsrail muhalefet lideri Lapid rehine anlaşması çağrısında bulundu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken’la görüşen İsrail muhalefet lideri Lapid rehine anlaşması çağrısında bulundu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken’la görüşen İsrail muhalefet lideri Lapid rehine anlaşması çağrısında bulundu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.