Blinken’ın ziyaretinden önce Meksika’dan binlerce kişilik göçmen kervanı

Blinken’ın ziyaretinden önce Meksika’dan binlerce kişilik göçmen kervanı

ABONE OL
15:35 - 25/12/2023 15:35
Blinken’ın ziyaretinden önce Meksika’dan binlerce kişilik göçmen kervanı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Orta Amerika, Venezuela, Küba gibi ülkelerden binlerce kişi dün Meksika’dan geçerek ABD sınırına doğru ilerlemeye başladı.

Göçmen kervanı, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın ABD’ye giriş yapmak isteyen göçmen akınını kontrol altına almak üzere yeni anlaşmalar yapmak üzere Mexico City’ye gitmesinden birkaç gün önce yola çıkmış oldu. Blinken’ın 27 Aralık’ta Meksika’da temaslarda bulunması bekleniyor.

Çoğu küçük çocuklu ailelerden oluşan yaklaşık 6 bin kişinin bulunduğu tahmin edilen kervan, bir yıldan uzun süredir gerçekleşen en büyük kervan olup, Biden yönetimi ile Meksika Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador hükümetinin göçü caydırmaya yönelik ortak çabalarının yetersiz kaldığının açık bir göstergesi olarak yorumlandı.

Noel arifesinde yola çıkan kervan, ülkenin Guatemala ile olan güney sınırı yakınlarındaki Tapachula kentinden hareket etti.

Eşini ve çocuğunu memleketi Honduras’ta bırakarak tek başına seyahat eden Cristian Rivera, 3-4 aydır cevap alamadan sınırda beklediğini söyleyerek, “Umarım bu yürüyüşle birlikte bir değişiklik olur ve kuzeye gitmek için ihtiyacımız olan izni alabiliriz” dedi.

Binlerce kişi ABD’ye geçmek için Meksika’dan yürüyor.

ABD ve Meksika arasındaki yoğun diplomasi sürüyor

Meksika Cumhurbaşkanı Lopez Obrador Mayıs ayında, sığınma ve diğer göç biçimlerine yönelik yeni yasal yollar sağlayan kurallara uymadıkları için ABD tarafından geri çevrilen Venezuela, Nikaragua ve Küba gibi ülkelerden göçmen almayı kabul etti.

Ancak pandemi sonrası göçteki sıçramayı durdurmayı amaçlayan bu anlaşma, göçmen sayısının bir kez daha artması, ikili ticareti kesintiye uğratması ve ABD’deki muhafazakar seçmenler arasında göçmen karşıtı duyarlılığı artırması nedeniyle yetersiz görünüyor.

Bu ay ABD’nin güneybatı sınırında günde 10 bin kadar göçmen tutuklandı. Bu arada ABD Gümrük ve Sınır Koruma birimi, göçmenlerin yük trenlerinin üzerinde seyahat etmesi nedeniyle Teksas’ın Eagle Pass ve El Paso şehirlerindeki sınır ötesi demiryolu trafiğini askıya aldı.

Cuma günü Obrador, göç konusundaki endişeleri gidermek için ABD ile yeniden çalışmaya istekli olduğunu söyledi. Ancak Biden yönetimini, Ekim ve Kasım aylarında ülke çapında karşılaşılan 617 bin 865 göçmenin yaklaşık yüzde 20’sinin geldiği Küba ve Venezuela’daki solcu hükümetlere yönelik yaptırımları hafifletmeye ve Latin Amerika ve ötesindeki gelişmekte olan ülkelere daha fazla yardım göndermeye çağırdı.

Çarşamba günü Meksika Cumhurbaşkanı ile biraraya gelecek olan ABD heyetinde İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas ve Beyaz Saray İç Güvenlik Danışmanı Liz Sherwood-Randall da yer alacak.

Meksika’nın ABD’ye yardım etme kabiliyeti sınırlı olduğuna dikkat çekiliyor. Aralık ayında hükümet, fon yetersizliği nedeniyle göçmenlerin Meksika’ya geri gönderilmesi ve transfer edilmesine yönelik bir programı durdurdu.

Meksika bu yıl yasadışı olarak yaşayan 680 binden fazla göçmen tespit ederken, ülkeye sığınma talebinde bulunan yabancıların sayısı 137 bine ulaşarak rekor kırdı.

Pazar günkü kervan, Haziran 2022’den bu yana yola çıkan en büyük kervan oldu.

Ekim ayında Meksika’dan yola çıkan bir başka yürüyüş ise Lopez Obrador’un bölge liderleriyle göç krizini görüşmek üzere düzenlediği bir zirveye denk gelmişti. Bir ay sonra 3 bin göçmen Guatemala ile olan ana sınır kapısını 30 saatten fazla süreyle kapattı.

VOA tarafından geçilen Blinken’ın ziyaretinden önce Meksika’dan binlerce kişilik göçmen kervanı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken’ın ziyaretinden önce Meksika’dan binlerce kişilik göçmen kervanı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken’ın ziyaretinden önce Meksika’dan binlerce kişilik göçmen kervanı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.