DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

9915.62

0,23%
Blinken’ın ziyareti Türkiye’nin Gazze savaşında daha büyük rol oynayabileceğinin işareti mi?

Blinken’ın ziyareti Türkiye’nin Gazze savaşında daha büyük rol oynayabileceğinin işareti mi?

ABONE OL
12:44 - 09/01/2024 12:44
Blinken’ın ziyareti Türkiye’nin Gazze savaşında daha büyük rol oynayabileceğinin işareti mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın son Ortadoğu turuna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı ziyaret ederek başlaması sembolik olarak anlamlı bulundu.

VOA’ye konuşan analistler, Erdoğan’ın Hamas’ı desteklemesinin İsrail-Hamas savaşını çözme çabalarında Washington’un Ankara’yı büyük ölçüde kenara itmesine neden olduğunu ancak Blinken’ın haftasonu yaptığı ziyaretinin Türkiye’nin oynayabileceği bir rol olduğunu gösterdiğini söyledi.

Washington’daki Brookings Enstitüsü düşünce kuruluşundan Aslı Aydıntaşbaş VOA’ye yaptığı açıklamada, Hamas’ı Filistin yönetimiyle çalışmaya ikna etmek için Türkiye’ye ihtiyaç olabileceğine ve bu noktada Türkiye’nin bir rolü olabileceğine dikkat çekiyor. Aydıntaşbaş, diğer yandan ABD yönetiminin Türkiye’yi dışarıda tutmanın Erdoğan’ın söylemini yumuşatmadığını anladığını dile getiriyor.

Washington ve Ankara, Ortadoğu’daki savaşın bölgeye yayılma olasılığına ilişkin endişeleri paylaşıyor. Ancak Blinken’ın İstanbul’daki temaslarında, NATO üyesi Türkiye’nin İsveç’in ittifaka katılma başvurusunu onaylamaması da gündeme geldi.

Erdoğan, ABD Kongresi’nin F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışını onaylamasını istiyor. Ancak Washington Ankara’nın önce İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması gerektiğini belirtiyor.

Analistler, Kongre’yi Ukrayna’ya askeri yardım konusunda ikna etmekte zorlanan Başkan Joe Biden’ın bunu yapıp yapamayacağı konusunda Ankara’nın şüpheci olduğunu söylüyor.

PolitikYol internet sitesinden Sezin Öney, Biden’ın Türkiye konusunda Senato ve Temsilciler Meclisi üzerinde baskı kuramayacağını, Ukrayna’da bunu yapamadığını, Hamas’ı destekleyen Türkiye adına ise bunun yapmasının zor olduğunu ifade ediyor.

Gözlemciler Blinken’ın Erdoğan’ı, İsveç konusundaki çıkmaz devam ettikçe ABD Kongresi’nde Türkiye karşıtlığının artacağı konusunda uyarmış olabileceğini söylüyor.

İsveç’in NATO üyeliği teklifinin onaylanması Ankara’ya sadece Washington’da değil Avrupa Birliği’nde de önemli bir diplomatik nüfuz sağlıyor. Aynı zamanda analistler, Erdoğan’ın Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile olan bağları nedeniyle onay sürecini geciktirerek NATO müttefiklerinin Ankara’nın niyetini sorgulayacağı uyarısında bulunuyor.

Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi’nden (EDAM) Sinan Ülgen ise Türkiye’nin Rusya ile İsveç’in NATO üyeliğini ertelemek için anlaştığı yönündeki görüşlere katılmadığını ifade ediyor. Ülgen, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine kendi kaygıları ve ulusal çıkarları için henüz onay vermediğini söylüyor.

Washington’un, İsveç’in NATO üyeliğinin TBMM’de yakın bir tarihte oylanması yönündeki baskıları ise sürüyor.

VOA tarafından geçilen Blinken’ın ziyareti Türkiye’nin Gazze savaşında daha büyük rol oynayabileceğinin işareti mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken’ın ziyareti Türkiye’nin Gazze savaşında daha büyük rol oynayabileceğinin işareti mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken’ın ziyareti Türkiye’nin Gazze savaşında daha büyük rol oynayabileceğinin işareti mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.