Blinken ve Çavuşoğlu İşbirliğini Görüştü

Blinken ve Çavuşoğlu İşbirliğini Görüştü

ABONE OL
00:54 - 09/02/2022 00:54
Blinken ve Çavuşoğlu İşbirliğini Görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 8 Şubat Salı günü telefonda görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price tarafından yapılan açıklamada iki bakanın, işbirliğini ilerletme yolları ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlık ve gerilimi arttırması tehdidi karşısında NATO birliğini konuştukları belirtildi.

Açıklamaya göre iki ülkenin Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan ortak bağlılığını vurgulayan Blinken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diplomatik bir çözümü destekleme konusundaki kararlılığının kayda değer olduğunu söyledi.

Rusya’nın Ukrayna sınırında 100 bin kadar asker konuşlandırmasının ardından Moskova’nın 2014’te Kırım’da olduğu gibi yeni bir işgal senaryosunu sahneye koymasından endişe ediliyor.

Olası bir işgali önlemek için diplomatik çabalar ise sürüyor. Blinken Pazartesi günü Washington’da AB Dış İlişkiler Temsilcisi Josep Borrell ile Avrupa’nın doğalgaz tedarikinde yaşanabilecek aksaklıkları önlemek için atılabilecek adımları görüşmüştü. Rusya-Ukrayna geriliminin tırmanmasının Avrupa’ya doğalgaz tedarikini aksatabileceği sanılıyor.

Blinken geçen hafta da Ukrayna’da Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la telefonda konuşmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kiev ile Moskova arasında artan gerginlikte arabuluculuk rolü üstlenmek amacıyla 3 Şubat günü Ukrayna’yı ziyaret etmişti. Ziyareti sırasında Türkiye’nin krizde arabulucu rol üstlenmesi talebine Ukrayna tarafı da sıcak yaklaşmıştı. Erdoğan ilerleyen günlerde Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’yi bir araya getirme dileğini gündeme getirmişti.

Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretinde ayrıca Baykar Teknoloji’nin insansız hava aracı (İHA) üretimi için anlaşma imzalanmıştı.

Öte yandan Amerikan istihbaratı geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Ukrayna ordusu ya da istihbaratı tarafından düzenlenmiş gibi görünen uydurma saldırılarla, Ukrayna’yı işgal etmek için bahane üretmeye çalışacağına dair istihbarat edindiğini bildirmişti. ABD basını ise Rusya’nın sahte operasyon kapsamında Türk yapımı Bayraktar insansız hava araçlarının kullanıldığını iddia edebileceğini öne sürmüştü.

Bakanlık Sözcüsü Price, liderlerin Türkiye-Ermenistan normalleşmesini ve ABD’nin bu çabaları desteklemek için atabileceği ek adımları da ele aldıklarını, ayrıca, güçlü bir ABD-Türkiye ikili ilişkisini sürdürme fırsatlarını gözden geçirdiklerini ekledi.

Türkiye ve Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi sürecinde iki ülke temsilcileri Büyükelçi Serdar Kılıç ve Ermenistan Meclis Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan 14 Ocak’ta Rusya’nın başkenti Moskova’da biraraya gelmiş, görüşmelerin ikinci turunun ise 24 Şubat tarihinde Viyana’da yapılacağı açıklanmıştı.

VOA tarafından geçilen Blinken ve Çavuşoğlu İşbirliğini Görüştü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken ve Çavuşoğlu İşbirliğini Görüştü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken ve Çavuşoğlu İşbirliğini Görüştü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.