Blinken Türkiye’yi de kapsayan yoğun diplomasi turuna çıkıyor

Blinken Türkiye’yi de kapsayan yoğun diplomasi turuna çıkıyor

ABONE OL
11:44 - 05/01/2024 11:44
Blinken Türkiye’yi de kapsayan yoğun diplomasi turuna çıkıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail- Gazze savaşıyla ilgili Türkiye’yi de kapsayan bir haftalık diplomasi turuna çıkıyor. Blinken’ın ziyaretinde, Gazze’deki çatışmaların yayılmasını önlemek için atılabilecek adımlar ele alınacak.

Perşembe günü yola çıkacak olan Blinken, önümüzdeki hafta boyunca İsrail ve Batı Şeria’nın yanı sıra Türkiye, Yunanistan, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır’ı ziyaret edecek.

Bu ziyaret, 7 Ekim’deki terör saldırılarından bu yana Blinken’ın Ortadoğu’ya gerçekleştirdiği dördüncü ziyaret olacak.

Çok duraklı ziyaret, yaklaşık üç aydır devam eden çatışmanın Gazze’nin ötesine geçerek İsrail işgali altındaki Batı Şeria’yı, Lübnan-İsrail sınırındaki Hizbullah güçlerini ve Kızıldeniz nakliye yollarını da içine alacağı endişelerinin arttığı bir dönemde gerçekleşiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller gazetecilere yaptığı açıklamada, Blinken’in bölgedeki tarafların çatışmanın genişlemesini önlemek için atabilecekleri belirli adımları ele alacağını söyledi.

Miller, “Bu çatışmanın Gazze’nin ötesine yayılması hiç kimsenin, ne İsrail’in, ne bölgenin, ne de dünyanın çıkarınadır” dedi.

Miller ayrıca Blinken’in Gazze’ye insani yardımın arttırılmasına yönelik acil tedbirleri ve Hamas tarafından kaçırılan rehinelerin geri getirilmesine yönelik çabaları da ele alacağını sözlerine ekledi.

Blinken’ın bu ziyarette Gazze’ye yönelik insani yardımın büyük ölçüde arttırılmasına yönelik acil tedbirleri görüşeceğini kaydeden Miller, “ABD, Filistin halkına insani yardımın ulaştırılmasında kritik bir rol oynamıştır ancak koşullar son derece zor olmaya devam ediyor. Bakan, insani yardım kuruluşlarının gıda, su ve ilaç dağıtımının yanı sıra ticari malların Gazze’nin tüm bölgelerine girebilmesi için güvenli erişimin genişletilmesi ve sürdürülmesinin zorunluluğunu vurgulayacak” dedi.

Miller, “Bu ziyarette her görüşmenin kolay olmasını beklemiyoruz. Elbette bölgenin karşı karşıya olduğu zor konular ve ilerde alınması gereken zor kararlar var. Ancak Bakan Blinken bu konuların çözümüne yönelik diplomatik çabalara ABD’nin liderlik etmesi gerektiğine inanıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye durağında İsveç’in NATO’ya katılımına onay süreci de gündemde olacak

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Blinken’ın Türkiye durağında Türk mevkidaşıyla, Ankara’nın İsveç’in NATO’ya katılımını onaylamasına yönelik son adımları ele almayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.

Miller, Yunanistan hükümetiyle görüşmesinde de Ukrayna’ya verdikleri destek ve bölgesel deniz güvenliğinin korunmasına ilişkin konuların yanı sıra, ikili ve bölgesel işbirliğinin de gündeme geleceğini belirtti.

VOA tarafından geçilen Blinken Türkiye’yi de kapsayan yoğun diplomasi turuna çıkıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken Türkiye’yi de kapsayan yoğun diplomasi turuna çıkıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken Türkiye’yi de kapsayan yoğun diplomasi turuna çıkıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.