Blinken, Sisi ile görüşecek

Blinken, Sisi ile görüşecek

ABONE OL
15:15 - 11/01/2024 15:15
Blinken, Sisi ile görüşecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gazze savaşıyla ilgili Ortadoğu turunu sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile görüşecek.

Mısır, Hamas’ın 100’den fazla rehineyi, İsrail’in de 240 Filistinli mahkûmu serbest bıraktığı ve geçen yıl 24 Kasım’da uygulanmaya konulan geçici ateşkese aracılık edilmesinde kilit rol oynamıştı. Geçici ateşkes 1 hafta sürmüştü.

ABD Merkez Komutanlığı’nın eski komutanı emekli General Kenneth Frank McKenzie Çarşamba günü düzenlenen bir webinar sırasında daha fazla rehinenin serbest bırakılması konusundaki karamsarlığını dile getirdi. McKenzie, “Kalan rehineleri geri almanın çok zor olacağını düşünüyorum. Hamas’ın elinde kalan son şey onlar” dedi.

Perşembe günü Kahire’de yapılan görüşmeler Blinken’in Batı Şeria’da Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinden ve Abbas’ın Sissi ve Ürdün Kralı 2. Abdullah ile yaptığı görüşmelerden bir gün sonra gerçekleşecek.

Ürdünlü, Mısırlı ve Filistinli liderler ortak bir açıklama yayınlayarak uluslararası topluma Gazze’de derhal ateşkes sağlanması ve Filistinli sivillerin korunması için baskıyı sürdürme çağrısında bulunmuştu.

Liderler ayrıca yerlerinden edilen Filistinlilerin Gazze’deki evlerine dönebilmeleri gerektiğinin altını çizerek, İsrail’in savaş sonrasında bölgenin bazı kısımlarını yeniden işgal etme girişimlerinin önlenmesini istedi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Çarşamba günü televizyonda yaptığı açıklamada, ülkesinin “Gazze’yi kalıcı olarak işgal etmek ya da sivil halkı yerinden etmek gibi bir niyetinin olmadığını” söyledi.

Netanyahu, “İsrail Hamas teröristleriyle savaşıyor, Filistin halkıyla değil ve bunu uluslararası hukuka tamamen uygun bir şekilde yapıyoruz” dedi.

İsrail, yerinden edilmiş Filistinlilerin güvenli bir şekilde geri dönmesi için Birleşmiş Milletler’den bir heyetin savaşın harap ettiği kuzey Gazze’deki durumu değerlendirmesine izin verdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stephane Dujarric Çarşamba günü yaptığı açıklamada misyonun “İsrail’in “güvenlik garantilerine bağlı olduğunu söyledi.

BM, Gazze’nin kuzeyine yönelik insani yardımların arttırılması açısından kritik önem taşıyan bu görevin mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesini umuyor.

Bir BM özel temsilcisinin de 7 Ekim saldırıları ve sonrasında Hamas militanları tarafından gerçekleştirildiği bildirilen rehinelere yönelik cinsel şiddet konusunda bilgi toplamak üzere bu ay sonunda İsrail ve Batı Şeria’yı ziyaret etmesi planlanıyor.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mülteciler için Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na göre 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde Filistinlilerin yüzde 85’inden fazlası yerinden edildi.

Kızıldeniz’deki saldırılar

ABD Dışişleri Bakanı Blinken dün, Yemen merkezli Husiler’in Kızıldeniz’de şimdiye kadarki en büyük hava saldırısını gerçekleştirmesinin “sonuçları olabileceği” konusunda uyardı.

Blinken Çarşamba günü Manama’daki Bahreyn Uluslararası Havaalanında gazetecilere yaptığı açıklamada “Daha dün en büyük insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırıyı yaşadık. Bu saldırılar İran tarafından teknoloji, ekipman, istihbarat, bilgi ile desteklendi ve insanlar üzerinde etkileri oldu” dedi.

Blinken, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Bahreyn dâhil 20’den fazla ülkenin Kızıldeniz’de seyir ve denizcilik özgürlüğünü koruma sözü verdiğini söyledi. Blinken, “Bu saldırılar dün olduğu gibi devam ederse, sonuçları olacaktır” diye ekledi. Blinken İran’ı Husilere verdiği desteği kesmeye çağırdı ancak bunun ne gibi sonuçları olacağı konusunda ayrıntı vermekten kaçındı.

BM Güvenlik Konseyi dün, ABD tarafından hazırlanan ve Husilerin Kızıldeniz’deki gemilere yönelik saldırılarını kınayan ve sona erdirilmesini talep eden bir karar tasarısını kabul etmişti.

İran destekli Husiler, İsrail’e bağlı ya da İsrail’e giden gemileri hedef aldıklarını savunuyor.

Hamas kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkilileri şimdiye kadar çoğu çocuk ve kadın 23 bin 300’den fazla Filistinlinin öldüğünü açıkladı.

Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırılarında ise yaklaşık 1200 kişi ölmüş, 200’den fazla kişi de rehin alınmıştı.

VOA tarafından geçilen ABD Dışişleri Bakanı Blinken bugün Mısır’da: Sisi ile görüşecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Dışişleri Bakanı Blinken bugün Mısır’da: Sisi ile görüşecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Dışişleri Bakanı Blinken bugün Mısır’da: Sisi ile görüşecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.