Blinken Kiev’den Sonra Brüksel’de Müttefiklerle Buluştu

Blinken Kiev’den Sonra Brüksel’de Müttefiklerle Buluştu

ABONE OL
12:32 - 10/09/2022 12:32
Blinken Kiev’den Sonra Brüksel’de Müttefiklerle Buluştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret ettikten sonra bugün Brüksel’de temaslarda bulundu. Avrupa enerji maliyetlerinin arttığı bir kışla karşı karşıya kalırken, Washington birlikteliği güçlendirmeye çalışıyor.

Blinken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve NATO temsilcileriyle görüşerek yeni askeri yardım taahhüdünde bulunduğu ve Ukrayna’nın Rus kuvvetlerine karşı harekatı hakkında bilgi aldığı Kiev ziyaretini değerlendirdi.

Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Blinken’ın Brüksel ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, ziyaretin amacının Biden yönetiminin Avrupa ulusları arasında birliği korumak için yürüttüğü “daimi çabaların” parçası olduğunu söyledi.

Bazı uzmanlar, kış aylarının yaklaştığı, hayat pahalılığının yükselmesiyle toplumların memnuniyetsizliğinin de arttığı Batılı ülkelerin Kiev’e verdiği desteği azaltabileceği riskini beraberinde getirdiği görüşünde.

Bazı analistler, kış yaklaşırken kıtlığın ve yaşam maliyetlerindeki artışın, halkın hoşnutsuzluğu artarken Batı’nın Kiev’e olan desteğini azaltma riski taşıdığını söylüyor.

Blinken, toplantılardan sonra düzenlediği basın toplantısında, “Cumhurbaşkanı Putin NATO’yu bölüp zayıflatabileceğini düşündü. Bugün ittifak her zaman olduğundan daha güçlü, daha çok birliktelik içinde ve daha iyi kaynaklara sahip” dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de enerji arzı üzerindeki baskının ve hayat pahalılığının artmasının NATO içindeki “birlik ve dayanışmayı” sınadığını kaydetti.

Stoltenberg, “Ancak bizim ödediğimiz bedel parayla ölçülürken, Ukraynalılar’ın ödediği bedel her gün kaybedilen hayatlarla ölçülüyor” dedi.

Moskova, enerji arzındaki aksaklıklardan, Batı’nın uyguladığı yaptırımları ve teknik sorunları sorumlu tutuyor. Kiev’e diplomatik ve askeri destek sağlayan Avrupa ülkeleriyse Rusya’yı enerji arzını silah haline getirmekle suçluyor.

Moskova enerji kesintileri için Batı’nın yaptırımlarını ve teknik sorunları gerekçe gösteriyor. Kiev’e diplomatik ve askeri destek veren Avrupa ülkeleri ise Rusya’yı enerji kaynaklarını silahlandırmakla suçluyor.

Öte yandan bugün Brüksel’de biraraya gelen Avrupa Birliği enerji bakanları, vatandaşlarını ve şirketlerini hızla yükselen enerji maliyetlerine karşı korumak için Rus doğalgazına tavan fiyat uygulamasına geçip geçmemeyi ele aldı.

Blinken, “Rusya’nın Avrupa üzerindeki kıskacı” olarak adlandırdığı gaz kısıntısından kurtulmak için kararlı adımlar atacağından emin olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, bu sabah yaptığı açıklamada, Ukrayna konusunda Moskova’ya karşı durmanın “bir maliyeti olduğunu, ancak eylemsizliğin, hiçbir şey yapmamanın ve bunun devam etmesine izin vermenin maliyetinin çok daha büyük olacağını” söyledi.

VOA tarafından geçilen Blinken Kiev’den Sonra Brüksel’de Müttefiklerle Buluştu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken Kiev’den Sonra Brüksel’de Müttefiklerle Buluştu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken Kiev’den Sonra Brüksel’de Müttefiklerle Buluştu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.