Blinken Gazze diplomasisi odaklı Ortadoğu turunun ilk durağı İstanbul’da

Blinken Gazze diplomasisi odaklı Ortadoğu turunun ilk durağı İstanbul’da

ABONE OL
00:08 - 06/01/2024 00:08
Blinken Gazze diplomasisi odaklı Ortadoğu turunun ilk durağı İstanbul’da
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail-Hamas savaşıyla ilgili Türkiye’yi de kapsayan bir haftalık Ortadoğu turunun ilk durağı İstanbul’da.

Temaslarına Cumartesi günü başlayacak olan Blinken’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la biraraya gelmesi planlanıyor. Görüşmelerin ana gündem maddelerini, İsveç’in NATO üyeliği, ABD’den Türkiye’ye F-16 satışı ve İsrail-Hamas savaşının oluşturması bekleniyor.

Blinken, bir haftalık bölge turu çerçevesinde Türkiye’den sonra Yunanistan, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır’ı da ziyaret edecek. Blinken İsrail ve Batı Şeria’da da temaslarda bulunacak.

Bölge turu, 7 Ekim’deki terör saldırılarından bu yana Blinken’ın Ortadoğu’ya gerçekleştirdiği dördüncü ziyaret olacak.

Çok duraklı ziyaret, yaklaşık üç aydır devam eden çatışmanın Gazze’nin ötesine geçerek İsrail işgali altındaki Batı Şeria’yı, Lübnan-İsrail sınırındaki Hizbullah güçlerini ve Kızıldeniz nakliye yollarını da içine alacağı endişelerinin arttığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Miller: “Bu ziyarette her görüşmenin kolay olmasını beklemiyoruz”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ziyaret öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Blinken’in bölgedeki tarafların çatışmanın genişlemesini önlemek için atabilecekleri belirli adımları ele alacağını söyledi.

Miller, “Bu çatışmanın Gazze’nin ötesine yayılması hiç kimsenin, ne İsrail’in, ne bölgenin, ne de dünyanın çıkarınadır” dedi.

Miller ayrıca Blinken’in Gazze’ye insani yardımın arttırılmasına yönelik acil tedbirleri ve Hamas tarafından kaçırılan rehinelerin geri getirilmesine yönelik çabaları da ele alacağını sözlerine ekledi.

Blinken’ın bu ziyarette Gazze’ye insani yardımın büyük ölçüde arttırılmasına yönelik acil tedbirleri görüşeceğini kaydeden Miller, “ABD, Filistin halkına insani yardımın ulaştırılmasında kritik bir rol oynamıştır ancak koşullar son derece zor olmaya devam ediyor. Bakan, insani yardım kuruluşlarının gıda, su ve ilaç dağıtımının yanısıra ticari malların Gazze’nin tüm bölgelerine girebilmesi için güvenli erişimin genişletilmesi ve sürdürülmesinin zorunluluğunu vurgulayacak” dedi.

Miller, “Bu ziyarette her görüşmenin kolay olmasını beklemiyoruz. Elbette bölgenin karşı karşıya olduğu zor konular ve ilerde alınması gereken zor kararlar var. Ancak Bakan Blinken bu konuların çözümüne yönelik diplomatik çabalara ABD’nin liderlik etmesi gerektiğine inanıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye durağında İsveç’in NATO’ya katılımına onay süreci de gündemde olacak

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Blinken’ın bölge turunun Türkiye durağında Türk mevkidaşıyla, Ankara’nın İsveç’in NATO’ya katılımını onaylamasına yönelik son adımları ele almayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.

Blinken son olarak 6 Kasım’da Ankara’ya gitmiş ve Türk mevkidaşı Fidan’la görüşmüştü.

Blinken’ın Türkiye temaslarının ardından Yunanistan’a gitmesi bekleniyor.

Bakanlık sözcüsü Miller, Blinken’ın Yunanistan hükümetiyle görüşmesinde de Ukrayna’ya verdikleri destek ve bölgesel deniz güvenliğinin korunmasına ilişkin konuların yanısıra, ikili ve bölgesel işbirliğinin gündeme geleceğini belirtti.

VOA tarafından geçilen Blinken Gazze diplomasisi odaklı Ortadoğu turunun ilk durağı İstanbul’da haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken Gazze diplomasisi odaklı Ortadoğu turunun ilk durağı İstanbul’da haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken Gazze diplomasisi odaklı Ortadoğu turunun ilk durağı İstanbul’da haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.