Blinken Demokrasi Zirvesi’nde dezenformasyonun tehlikeleri konusunda uyardı

Blinken Demokrasi Zirvesi’nde dezenformasyonun tehlikeleri konusunda uyardı

ABONE OL
22:16 - 18/03/2024 22:16
Blinken Demokrasi Zirvesi’nde dezenformasyonun tehlikeleri konusunda uyardı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dünyanın yarısından fazlasında seçimlerin yapılacağı bir yılda, sosyal medya ve yapay zeka gibi yeni teknolojilerin dezenformasyonu her zamankinden daha büyük bir tehdit haline getirdiğini söyledi.

Üçüncüsü Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen Demokrasi Zirvesi’nde konuşan Blinken, bu teknolojilerin zaten hızla değişen bilgi ortamını çarpıcı şekilde hızlandırırken, aynı zamanda “dezenformasyon için ivme yarattığını, kutuplaşmayı körüklediğini ve halkların çevreleri ve dünya hakkında sahip oldukları genel kafa karışıklığı duygusuna katkıda bulunduğunu” belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı, COVID-19 salgını sırasında dezenformasyonun milyonları aşı olmaktan caydırdığını ve bunun “bazen ölümcül sonuçlar doğurduğunu” hatırlattı.

Blinken, dezenformasyonun kriz konusunda harekete geçilmesini geciktirdiği bir başka örnek olarak iklim değişikliğini gösterdi.

“Olağanüstü seçim yılı ve yalanlar seli”

2024’ü küresel çapta yapılacak seçimlerin sayısıyla birlikte “her ülkede olağanüstü bir seçim yılı” olarak nitelendiren Blinken, vatandaşların ve adaylarınsa “ciddi sivil tartışmaları baltalayan yalanlar seli” ile karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

Demokrasi karşıtlarının dezenformasyonu kullanarak demokratik ülkelerdeki farklılıkları istismar ettiklerini, güvensizlik ve istikrarsızlık tohumları ektiklerini söyleyen Blinken, “Bir grubu diğerine karşı kışkırtıyorlar. Kurumlarımızın itibarını zedeliyorlar” dedi.

Çin ve Rusya’nın propaganda çalışmalarına örnek gösterdi

ABD Dışişleri Bakanı, Çin’in propaganda yaymak ve Batılı haber kuruluşlarını bastırmak için milyarlarca dolar harcadığını söyleyen 2023 tarihli bir Dışişleri Bakanlığı raporuna da işaret etti.

Blinken, Çin’in Afrika’da uluslararası haber kanallarını abonelik paketlerinden çıkaran televizyon platformları satın almasını ve Güneydoğu Asya’da gizlice medya şirketleri satın alarak Pekin yanlısı haberler yayınlamasını örnek verdi.

Antony Blinken, Rusya’nın da Ukrayna’ya küresel desteği baltalamak için Latin Amerika kanalları aracılığıyla Rus medya içeriğini “aklayarak” benzer taktikler kullandığını söyledi.

“Bu etki operasyonlarını keşfederek ve kamuoyuna duyurarak, diğer hükümetlerin, medyanın ve sivil toplumun bunları takip etmesini ve engellemesini sağladık” diyen Blinken, ABD’nin diplomasiyi kullanarak ortak ilkeleri teşvik etmeye ve yabancı düşmanların medya manipülasyonuna karşı müttefiklerini biraraya getirmeye çalıştığını belirtti.

Basın özgürlüğüne ve gazetecilerin güvenliğine vurgu

Blinken konuşmasında ayrıca hükümetlerin, basın özgürlüğünü ve gazetecilerin çevrimiçi ve çevrimdışı güvenliğini desteklemeleri gerektiğini, bağımsız ve güçlendirilmiş bir basının sağlıklı demokrasiler için temel taş olduğunu vurguladı.

ABD tarafından 2021 yılında başlatılan Demokrasi Zirvesi, demokratik değerleri teşvik etmeyi ve demokrasilerin halklarına nasıl daha iyi hizmet ettiğini göstermeyi amaçlıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bir açıklamaya göre, 70’ten fazla ülke zirvenin Demokrasi Deklarasyonu’nu onayladı.

Bu haberde Associated Press, Reuters ve AFP’den yararlanılmıştır.

VOA tarafından geçilen Blinken Demokrasi Zirvesi’nde dezenformasyonun tehlikeleri konusunda uyardı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken Demokrasi Zirvesi’nde dezenformasyonun tehlikeleri konusunda uyardı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken Demokrasi Zirvesi’nde dezenformasyonun tehlikeleri konusunda uyardı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.