Blinken ABD’ye küresel çapta talebin arttığını söyledi, Guterres “Gazze’de taraflar hukuku ayaklar altına alıyor” dedi

Blinken ABD’ye küresel çapta talebin arttığını söyledi, Guterres “Gazze’de taraflar hukuku ayaklar altına alıyor” dedi

ABONE OL
15:33 - 17/01/2024 15:33
Blinken ABD’ye küresel çapta talebin arttığını söyledi, Guterres “Gazze’de taraflar hukuku ayaklar altına alıyor” dedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çarşamba günü Davos’ta iş dünyası ve siyasi liderlere yaptığı açıklamada, kariyeri boyunca Gazze ve Ukrayna’daki savaşlardan Tayvan’la ilgili gerginliklere kadar daha fazla küresel sorunun yaşandığı bir dönem düşünemediğini söyledi.

Blinken, Salı günü daha fazla küresel işbirliği çağrısında bulunan Çin Başbakanı Li Qiang’la benzer bir yorumda bulundu ve ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetiminin ele almak istediği sorunların neredeyse hiçbirinin tek başına çözülemeyeceğini kaydetti.

Gazze’deki çatışmayı “yürek parçalayıcı” olarak tanımlayan Blinken, sorunun çözülmesi için gerekenin “insanlara istediklerini veren ve etkili olmak için İsrail ile birlikte çalışan” bir hükümet yapısına sahip bir Filistin devleti olduğunu söyledi.
İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun açılış oturumunda konuşan Blinken, “Yaşanan acılar yüreğimi parçalıyor. Asıl soru ne yapılacağıdır” şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı, Washington’un Ortadoğu’daki hemen her ülkeden, İsrail’in Gazze’deki Hamas militanlarıyla savaşına nasıl son verileceğine ilişkin görüşmelerde ABD’nin masada olmasını istediklerini duyduğunu söyledi.

Washington’un başka yerlerde de talep gördüğünü belirten Blinken, yaptığı konuşmada “ABD ortaklığına her zamankinden daha fazla önem veriliyor” dedi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta yakın zamanda bir ateşkes ihtimali olup olmadığı sorusuna Blinken, ABD’nin her zaman ateşkese açık olmasına rağmen böyle bir ihtimal olduğunu düşünmediğini söyleyerek yanıt verdi.

Blinken, yaklaşık iki yıl süren çatışmaların ardından Ukrayna’nın yeniden inşası için gereken para ve kaynak açısından özel sektörün ülkeyi ziyaret ettiğini ve sürecin “kendi ayakları üstünde durduğunu” söyledi.

Çin’le işbirliği, Tayvan’ın çip üretiminin önemi

Çin Başbakanı Li’nin Salı günü yabancı yatırımlara açık oldukları yönündeki yorumlarının ardından Blinken, ABD’nin Pekin ile iş dünyası konusunda “çok doğrudan ve açık bir şekilde” muhatap olduğunu ve iki ülke arasında farklılıklar olsa da “daha fazla işbirliği yapılabilecek yerlerin” de bulunduğunu kaydetti.

Cumartesi günü yapılan başkanlık seçimlerini iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi’nin (DPP) kazandığı Tayvan’la ilgili gerginlikler sorulduğundaysa Blinken, Tayvan Boğazı’nın önemini vurguladı ve adanın dünyada çok büyük bir yere sahip olduğunu söyledi.

Blinken, özellikle Tayvan’ın yarı iletken çip üretimindeki rolü göz önüne alındığında, herkesin aynı çıkarlara sahip olduğunu vurguladı.

Blinken, ABD’nin dünya çapında karşılaştığı zorlukları özetlerken, İngiltere’nin eski başbakanlarından Winston Churchill’in sözlerinden yararlandı.

Blinken, zorluklar söz konusu olduğunda, “Cehennemden geçiyorsan yürümeye devam edeceksin” dedi.

Guterres, Gazze’de tarafların uluslararası hukuku ‘ayaklar altına aldığını’ söyledi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Çarşamba günü Davos’ta yaptığı açıklamada Gazze’deki çatışmanın taraflarının uluslararası hukuku “ayaklar altına aldığını” söyledi ve tarafları derhal insani bir ateşkes uygulamaya çağırdı.

Guterres, savaşan tarafların “uluslararası hukuku görmezden geldiklerini, Cenevre Sözleşmeleri’ni ayaklar altına aldıklarını ve hatta Birleşmiş Milletler Tüzüğü’nü ihlal ettiklerini” söyledi.

BM Genel Sekreteteri, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan sivillerin öldürülmesine, sakat bırakılmasına, bombalanmasına, evlerinden zorla çıkarılmasına ve insani yardıma erişimlerinin engellenmesine dünyanın seyirci kaldığını da vurguladı.

Guterres, “Gazze’de derhal insani ateşkes sağlanması ve İsrailliler ile Filistinliler için iki devletli çözüme dayalı kalıcı bir barışa yol açacak bir süreç başlatılması çağrımı yineliyorum” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Blinken ABD’ye küresel çapta talebin arttığını söyledi, Guterres “Gazze’de taraflar hukuku ayaklar altına alıyor” dedi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken ABD’ye küresel çapta talebin arttığını söyledi, Guterres “Gazze’de taraflar hukuku ayaklar altına alıyor” dedi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken ABD’ye küresel çapta talebin arttığını söyledi, Guterres “Gazze’de taraflar hukuku ayaklar altına alıyor” dedi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.