Biden’ın Yemin Töreni Öncesinde Hangi Önlemler Alındı?

Biden’ın Yemin Töreni Öncesinde Hangi Önlemler Alındı?

ABONE OL
12:04 - 15/01/2021 12:04
Biden’ın Yemin Töreni Öncesinde Hangi Önlemler Alındı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Kongresi baskınının ardından Joe Biden’ın yemin töreni için başkent Washington’da çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Biden’ın güvenlik sebebiyle Washington’a trenle gelmekten vazgeçtiği belirtildi.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) hem başkent Washington’da hem de diğer eyaletlerin başkentlerinde yeni silahlı protesto düzenlenebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

20 Ocak’ta yapılacak devir-teslim töreni öncesinde başkent Washington’da özellikle Kongre binası çevresinde çok sıkı güvenlik tedbirleri dikkat çekiyor.

Biden başkente trenle gelmekten vazgeçti

Associated Press haber ajansına konuşan ve isim vermeyen kaynaklar, güvenlik kaygısı sebebiyle Joe Biden’ın Delaware eyaletine bağlı Wilmington kentinden başkente Amtrak treniyle Washington’a gelmeyeceğini belirtti.

Wilmington-Washington arası trenle yaklaşık 90 dakika sürüyor. 36 yıllık senato kariyeri boyunca tren yolculuğunu tercih etmesiyle bilinen Joe Biden başkan yardımcısı olarak görevdeki son gününde Washington’dan ayrılırken da memleketine trenle dönmüştü.

Biden başkanlık seçimi kampanyası sırasında da mavi-yakalı işçi seçmenlerin desteğini almak amacıyla Ohio ve Pennsylvania eyaletlerinde tren turuna çıkmıştı.

Eşi ve küçük kızının 1972 yılında trafik kazasında hayatını kaybetmesinin ardından oğullarını büyütmek için neredeyse her gece evine dönen Joe Biden’ın Senato’daki ilk günlerinden itibaren trenle çok sık yolculuk yaptığı biliniyor.

Biden’ın bu özelliği geçtiğimiz Ağustos ayında düzenlenen Demokrat Parti Kurultayı sırasında da gösterilen kısa filmde yer almıştı.

Biden FBI ve Gizli Servis’ten bilgi aldı

Joe Biden, Çarşamba günü de FBI yetkilileri, Gizli Servis ve ulusal güvenlik ekibinden önümüzdeki günlerde olası şiddet olaylarına ilişkin bilgi aldı.

Biden’ın yemin töreni öncesinde başkent Washington’da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Trump yanlılarının Kongre binasını işgal etmelerinin ardından, binanın etrafı beton bloklar ve tellerle çevrilmişti. Güvenlik bariyerleri Anayasa Mahkemesi ve Kongre Kütüphanesini de kapsayacak şekilde genişletildi.

Terör konusunda tecrübesi bulunan ve daha önce CIA’de görev yapmış olan ABD Temsilciler Meclisi üyesi Abigail Spanberger, CNN televizyonuna verdiği röportajda, bu hafta sonu ve yemin töreni sonrasında olası şiddet olaylarına hazırlandıklarını söyledi.

Havayolu şirketlerinden önlem

Delta Havayolları, yemin töreni öncesinde Washington bölgesi havaalanlarına gelecek olan yolcuların, güvenlik personeli olanlar haricinde, uçuşlarda silahla check-in yapmalarına izin vermeyeceklerini açıkladı.

Delta Havayolları Genel Müdürü Ed Bastian CNBC televizyonuna yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçi Senatör Mitt Romney’nin havaalanında bir Trump destekçisi tarafından hedef alındığı olaya benzer olaylara karışan bazı kişilerin uçakla seyahat edemeyecek olan yolcular listesine alındığını belirtti.

National Mall kapalı olacak

Özellikle Kongre binası, National Mall olarak bilinen meydan ve civardaki federal binalar çevresinde metal kapılar ve bariyerlerle güvenlik önlemleri sıkılaştırıldı.

Normal koşullarda halkın Kongre’deki yemin törenini izlemek üzere toplandığı National Mall 20 Ocak günü kapalı olacak. Alanda yalnızca güvenlik personeli ve medya mensupları görev yapabilecek.

Başkentin simgesi olan Washington Anıtı da ziyarete kapatıldı.

Bazı caddeler trafiğe kapatılıyor, özellikle başkentte Kongre binasına yakın bölgelerde de Cuma gününden itibaren otoparklar kapalı kalacak.

“Ulusal Özel Güvenlik Etkinliği” ilanı öne çekildi

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser’ın talebi üzerine, sıkı güvenlik gerektiren özel etkinliklerde devreye sokulan Ulusal Özel Güvenlik Etkinliği ilanı 13 Ocak tarihine çekildi.

Bu uygulama kapsamında tamamen farklı bir komuta-kontrol mekanizması işletiliyor. Uluslararası zirveler ya da Super Bowl gibi etkinliklerde devreye sokulan bu uygulamanın yemin töreninde de kullanılması olağan, ancak etkinlikten günler öncesinde bu uygulamanın devreye girmesinin alışılmışın dışında bir gelişme olduğu belirtiliyor.

Belediye Başkanı Bowser Çarşamba gününden itibaren yemin töreni alanı içinde bulunan kişilerin güvenlik güçleri tarafından durdurulup sorgulanabileceğini belirtti.

Aktivistlerden “oteller kapansın” çağrısı

Şiddet olayları beklentisi sebebiyle Black Lives Matter bağlantılı grup ve Shutdown DC, Çarşamba günü ortak bir açıklama yaparak başkent merkezinde bulunan tüm otellerin gönüllü olarak kapatılması çağrısında bulundu.

Yapılan açıklamada şiddet tehdidinin yanı sıra, pandemi döneminde genellikle maske takmadıkları gözlemlenen Trump destekçilerinin otel personeli için sağlık riski de oluşturduğuna dikkat çekildi.

Irkçı Proud Boys (Gururlu Çocuklar) grubu üyelerinin kaldığı bir otelse geçen hafta kapanma kararı aldı.

Aktivistler yaptıkları ortak açıklamada, “Altı gece boyunca otellerin tamamen kapalı kalması otel çalışanlarının, komşuların, görevi devralacak yönetim yetkililerinin, Kongre üyelerinin ve demokrasimizin güvenliğini sağlamanın tek yolu. Oteller gönüllü olarak kapanmazsa, Belediye Başkanı Bowser’dan olağanüstü hal talimatını uzatmasını ve kentteki tüm otelleri kapatmasını talep ediyoruz” dedi.

Ulusal Muhafızlarda uzun namlulu silah

Başkent Washington’da yemin töreni günü 20 binden fazla Ulusal Muhafız birliğinin görev yapması ve bunların bir kısmının silahlı olması bekleniyor.

Kongre binası civarında görev yapacak olan Ulusal Muhafızlar’ın uzun namlulu silah, diğer muhafızların da bellerinde tabanca taşıyacakları belirtildi.

Ulusal Muhafız üyeleri güç kullanımı konusunda çok sıkı angajman kuralları kapsamında görev yapıyor. Ancak genel olarak hem kendilerini hem de başkalarını savunmak üzere öldürücü güç kullanma yetkileri bulunuyor.

Güvenlik protokollerine uymayan kongre üyelerine para cezası

ABD Kongresi’nin Trump yanlıları tarafından işgal edilmesinin ardından binaya metal detektörler yerleştirilmiş, bazı Cumhuriyetçi kongre üyeleri yeni güvenlik önlemlerine tepki göstermişti.

Temsilciler Meclisi’nin Başkan Donald Trump’ın azledilmesini öngören tasarıyı görüştüğü gün binaya gelen bazı Cumhuriyetçi kongre üyelerinin detektörlerden geçmedikleri ya da Kongre polisi ile yüksek sesle tartışarak yeni önlemlere karşı çıktıkları görülmüştü.

Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 21 Ocak’ta oturumlara başladığında, güvenlik protokollerine uymayı reddeden kongre üyelerine ilk ihlalde 5 bin ikinci ihlalde de 10 bin dolar para cezası verilmesini öngören bir tüzük değişikliğini oylayacağını açıkladı. Bu para cezalarının da kongre üyelerinin maaşlarından kesileceği belirtildi.

Nancy Pelosi, Temsilciler Meclisi’ndeki çok sayıda Cumhuriyetçi’nin Kongre Polisine fiziksel olarak saygısızlık ederek temel güvenlik önlemlerine uymayı reddettiklerini savundu.

Pelosi, “Böyle bir adıma ihtiyaç duyulması trajik ancak Halkın Meclisinin güvenliği sağlanmalı” dedi.

Temsilciler Meclisi’ne yeni seçilen Cumhuriyetçi üye Lauren Boebert, Kongre binasında çalışırken yanında Glock tabancasını taşıyacağını söylemiş, Salı akşamı da metal detektörlerden geçerken cihazlar ötmüş, salona girmeden önce de çantasının aranmasına izin vermemişti.

VOA tarafından geçilen Biden’ın Yemin Töreni Öncesinde Hangi Önlemler Alındı? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden’ın Yemin Töreni Öncesinde Hangi Önlemler Alındı? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden’ın Yemin Töreni Öncesinde Hangi Önlemler Alındı? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.