Biden’ın Kabinesi Birçok İlki Barındırıyor

Biden’ın Kabinesi Birçok İlki Barındırıyor

ABONE OL
19:54 - 16/01/2021 19:54
Biden’ın Kabinesi Birçok İlki Barındırıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Joe Biden’ın yemin ederek Başkanlık görevini devralmasına artık sadece günler kaldı. Biden 20 Ocak’tan itibaren kimlerle çalışacak merak ediliyor. Biden’ın kabinesinde ve yakın ekibinde beraber çalışacağını açıkladığı bazı isimler arasında kadınlar, siyahlar ve farklılıkları temsil eden adaylar öne çıkıyor.

Ülke tarihinde farklılıkların en iyi şekilde temsil edildiği bir hükümet kurma sözü, Joe Biden’ın seçim vaatlerinden biriydi. Biden, yapacağı tercihlerin, farklı kimliklerin temsil edilmesini sağlayacak yönde olacağını dile getirmişti. Ve bugüne kadar da göreve geldiğinde çalışacağı birçok ismi açıkladı.

O isimlerden sonuncusu CIA Başkanı adayı William Burns oldu. Burns 64 yaşında, 33 yıllık bir kariyere sahip, deneyimli bir diplomat. Rusya ve Ürdün’de ABD büyükelçisi olarak görev yapan Burns, Dışişleri Bakanlığı’nda hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat başkanlar döneminde çalıştı, dışişleri bakan yardımcılığına kadar da yükseldi.

William Burns

İstihbaratın apolitik olması gerektiğine inandığını söyleyen Biden’ın Burns’ü, olaylara partilerüstü bir kimlikle yaklaştığı için tercih ettiği belirtiliyor. Burns’ün adı daha önce de, Biden’ın dışişleri bakanı adayı olarak geçmiş ancak Biden bu görev için Anthony Blinken’ı tercih etmişti.

Türkiye’de tepki çeken McGurk, Biden’ın ulusal güvenlik ekibinde

Yeni dönemde Biden’ın ulusal güvenlik ekibinde yer alacak Brett McGurk de, ABD’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika koordinatörlüğünü yürütecek. Türkiye’nin çok yakından tanıdığı McGurk, sık sık Suriye’ye yaptığı ziyaretler ve özellikle de YPG ile yakın ilişkileriyle gündeme gelmiş, hatta YPG’yi silahlandıran isim olarak adlandırılmıştı. Dolayısıyla McGurk, hem ulusal güvenlik alanında, hem de ABD’nin dış politikasında etkin olacak gibi görünüyor.

Brett McGurk

Biden, Beyaz Saray’daki Başkanlık koltuğunda farklı kimlikleriyle öne çıkan isimlerle birlikte çalışacak. Birçok üst düzey görev için kadın adayları tercih eden Biden’ın ekibindeki bazı adaylarsa o görevi yapacak ilk siyah ya da farklı kökenli kişi olacak.

Ulusal Kadın ve Aile Ortaklığı adlı sivil toplum kuruluşundan Sarah Fleisch Fink, “Hükümetin üst düzey görevlerinde, yalnızca alanlarında deneyimli ve başarılı uzmanlar değil, hizmet edecekleri toplumlarda deneyimi olan, onları yakından tanıyan, böylece Amerikan halkı ve desteğe en fazla ihtiyacı olanlar için de en doğru kararı verecek kişiler görmek istiyoruz” diyor.

Joe Biden, eski Merkez bankası başkanı Janet Yellen’ı Maliye Bakanı adayı olarak açıkladı. Yellen, bu koltuğa oturacak ilk kadın bakan olacak. Yellen da özel kalem müdürü olarak Amerika’da yaşayan bir Türk’ü, Didem Nişancı’yı seçti.

Janet Yellen

Maliye Bakanlığı geçmişi olan ve 2007 –2009 yılları arasında ABD Senatosu’nda bankacılık komisyonunda görev alan Nişancı, Obama döneminde ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nda özel kalem müdürü olarak görev yaptı. Şu anda Bloomberg‘de kamu politikası bölümünde yönetici olan Nişancı’nın bu teklifi kabul ettiği belirtiliyor.

Senato’dan onay alması halinde Temsilciler Meclisi üyesi Deb Haaland, Amerika’nın ilk yerli Amerikalı Bakanı olacak. Daha önce iki dönem Michigan eyaleti valiliği yapan Jennifer Granholm da Enerji Bakanı olma yolunda. Biden’ın ABD Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi adayıysa Linda Thomas Greenfield.

Deb Haaland

Avril Haines, Senato tarafından onaylanması halinde, Biden yönetiminin Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı olarak görev yapacak. Biden’ın Yönetim ve Bütçe Dairesi Başkanlığı için aday gösterdiği Neera Tanden da bu göreve gelen ilk Güney Asya kökenli kadın olacak.

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki dahil Biden’ın iletişim ekibinin tamamı kadın olacak.

Princeton Üniversitesi Kamu ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Dekanı Cecilia Rouse’sa Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı koltuğuna oturan ilk siyah Amerikalı olacak.

Yine bir başka siyah, Biden’ın Savunma Bakanlığı’na aday gösterdiği emekli General Lloyd Austin da bu göreve gelecek ilk siyah olacak. Michael Regan da, Çevre Koruma Dairesi’nin ilk siyah başkanı olabilir.

Lloyd Austin

Biden’ın Ulaştırma Bakanlığı için aday gösterdiği, başkan adaylığı yarışındaki rakiplerinden Pete Buttigieg eğer Senato tarafından onaylanırsa, ilk eşcinsel bakan olacak.

Biden, California Eyalet Başsavcısı Xavier Becerra’yı Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı’na aday gösterdi. Becerra da Senato’dan onay alırsa ilk Latin kökenli Sağlık Bakanı olacak.

Bu arada bir Türk’le evli olan Rohini Kösoğlu da Başkan Yardımcılığı görevinde Kamala Harris’in İç Siyaset Danışmanı olarak görev yapacak. Sri Lanka doğumlu Kösoğlu, Senato ve başkanlık yarışındaki süreçte Harris’in en yakın ve en güvendiği isimlerden biriydi.

Göçmenler ülkesi Amerika’nın farklılıklarını, yakın çalışma ekibine ve kabinesine yansıtacak olan Biden, bu tercihleriyle seçim vaatlerinden birini de yerine getirmiş olacak.

VOA tarafından geçilen Biden’ın Kabinesi Birçok İlki Barındırıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden’ın Kabinesi Birçok İlki Barındırıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden’ın Kabinesi Birçok İlki Barındırıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.