Biden’dan Silah Şiddetiyle Mücadelede Kararlılık Mesajı

Biden’dan Silah Şiddetiyle Mücadelede Kararlılık Mesajı

ABONE OL
01:08 - 31/08/2022 01:08
Biden’dan Silah Şiddetiyle Mücadelede Kararlılık Mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Joe Biden Kasım ayında yapılacak ara seçimler öncesinde çekişmeli eyaletlerden biri olarak bilinen Pennsylvania’ya gitti. Biden silahlı şiddetin azaltılması amacıyla açıkladığı “Daha Güvenli Amerika Planı” adlı program için Kongre’den 37 milyar dolarlık bütçe istedi, saldırı silahlarının yasaklanması konusunda kararlı olduğunu belirtti.

Başkan Biden’ın ABD Kongresi’ndeki siyasi dengeyi ve bazı eyaletlerde valileri belirleyecek olan seçimlere az zaman kala Pennsylvania’da yaptığı konuşmada gündemi suç önleme programlarıydı.

Planın ayrıntılarına değinen Başkan Biden silah şiddetiyle mücadele edilmesini öngören planına Kongre’den destek istedi.

37 milyar dolarlık plan kapsamında Biden, gelecek beş yıl boyunca 100 bin polis memurunun işe alınması ve eğitim verilmesi için federal bütçeden 13 milyar dolar ayrılmasını teklif etti. Bu kaynağın bir kısmının silahlı şiddetin azaltılması için polis teşkilatlarına ayrılması planlanıyor.

3 milyar dolar da mahkemelerde dava dosyalarındaki yığılmanın temizlenmesi ve cinayet davalarının çözülmesi çabalarına ayrılacak. 5 milyar dolarlık kaynağın da şiddet olaylarının yaşanmadan önlenmesi için programların desteklenmesine harcanması öngörülüyor.

Cumhuriyetçiler’e eleştiri

Başkan Biden yaptığı konuşmada, ABD’de saldırı tipi silahların kullanılması yasağının yeniden getirilmesine karşı çıkan Cumhuriyetçiler’i ve silah lobisinin en önemli temsilcisi Ulusal Tüfek Derneği’ni (NRA) eleştirdi.

ABD Başkanı, “NRA’yi yendik. Seçilen yetkililer için ne kadar göz korkutucu olduklarını bilemezsiniz” dedi.

Başkan Biden, saldırı silahlarının yasaklanması konusunda kararlı olduğunu vurguladı, “Daha önce bir kez yaptım, yine yaparım” ifadelerini kullandı.

Biden, “Sokaklarımızda her gün silahla öldürülen ve haber olmayan bütün çocuklar için harekete geçmek zorundayız” dedi.

Uvalde’deki saldırıyı hatırlattı

ABD Başkanı Biden, Teksas eyaletine bağlı Uvalde kentindeki Robb İlkokulu’na düzenlenen 21 kişinin öldüğü silahlı saldırıyı hatırlattı.

Ses tonundan öfkeli ve duygusal olduğu anlaşılan Başkan Biden, AR-15 silahla vurulan kurbanların ailelerinin kendi çocuklarının teşhis edilmesi için DNA’larını vermek zorunda kaldıklarını anlattı.

“AR-15’ler vücudu paramparça ediyor. 20 yaşında bir çocuk girip bu silahlardan alabiliyor. Düşünebiliyor musunuz? ‘Bu benim bebeğim’ diyebilmek için DNA’larını vermek zorunda kaldılar. Bizim neyimiz var?” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçiler, Demokrat Başkan Joe Biden’ı 2020 yılında ırksal adalet talebiyle patlak veren protestolar sırasında ortaya çıkan ve polisin bütçesinin kesilmesini öneren hareketle ilişkilendirmeye çalışmıştı.

Cumhuriyetçiler, Demokratlar’ı bazı eyaletlerde suç oranının düşürülmesi konusunda somut adım atmamakla suçlamıştı.

Oysa Demokratlar’ın çoğu ve Başkan Biden, polis teşkilatlarının bütçesinin kesilmesine hiçbir aşamada destek vermemişti.

ABD Başkanı Joe Biden, “kamu güvenliği söz konusu olduğunda çözüm polisin bütçesinin kesilmesi değil, bütçe verilmesidir” ifadelerini kullandı.

FBI’ya yönelik saldırılara tepki gösterdi

Başkan Biden, eski ABD başkanı Donald Trump’ın Florida’daki evinde yapılan aramanın ardından Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkililerine yönelik tehdit ve FBI’ya yönelik saldırılara tepki gösterdi.

Biden, “FBI’ya yönelik yeni saldırıları görmek mide bulandırıcı” ifadesini kullandı.

Trump görevden ayrılırken resmi belgeleri Beyaz Saray’dan Florida’daki evine götürmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, konutunun FBI tarafından aranmasına tepki göstermişti. FBI’yı partizan bir cadı avıyla suçlayan Trump’ın kullandığı söylem kuruma yönelik tehditlerin artmasına yol açmıştı.

Silahlı şiddet seçmen için ne kadar önemli?

ABD’de cinayet oranı 2020 yılında yaklaşık yüzde 30 oranında artmıştı. Uzmanlar bunun pandemi baskısı ve sosyal huzursuzluktan kaynaklanan geçici bir artış olmasını umuyordu.

Henüz 2022 yılı için ülke genelini kapsayan istatistikler açıklanmadı ancak başlıca şehirlerde yıl içinde bugüne kadar işlenen cinayetlere ilişkin resmi olmayan veriler, bu sayının hala pandemi öncesi seviyelerden yüksek olduğunu gösteriyor.

Resmi olmayan verilere göre silahlı şiddet açısından en sorunlu şehirler Pennsylvania eyaletine bağlı Philadelphia ve Maryland eyaletine bağlı Baltimore.

Kasım ayında yapılacak ara seçimlerde, suç oranındaki artışın seçmen açısından önemli bir konu olarak öne çıkıp çıkmayacağı belirsiz.

Ancak Haziran ayında yapılan bir ankete göre, ABD’de yetişkinlerin yalnızca yüzde 11’i suç ve şiddeti, hükümetin üzerinde çalışması gereken en önemli beş konu arasında sayıyor.

Trump da Cumartesi günü miting yapacak

Başkan Biden’ın kendisini başkanlığa taşıyan ve bu yıl en yakından takip edilen Senato yarışlarından birine evsahipliği yapan eyalette seçmenlere verdiği mesajlar önem taşıyor.

2024’te yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olacağını henüz resmi olarak açıklamayan ancak bunu ciddi şekilde değerlendirdiği bilinen eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’ın da aynı eyalette Cumartesi günü bir miting düzenlemesi bekleniyor.

Pennsylvania eyaleti, Biden’ın seçildiği 2020 seçiminde olduğu gibi Kasım ayında yapılacak ara seçimler ve 2024’teki başkanlık seçimlerinde kritik eyaletlerden biri olacak.

ABD Başkanı Biden’ın Perşembe günü de aynı eyalette, televizyon kanallarının en çok izlendiği saat dilimi olan ‘prime time’da demokrasi konusunda bir konuşma yapması bekleniyor.

Başkan Biden gelecek hafta başında da 5 Eylül’de kutlanan İşçi Bayramı (Labor Day) vesilesiyle, Pennsylvania’da bir konuşma yapacak.

Eyalette Mehmet Öz ve John Fetterman çekişmesi

Pennsylvania aynı zamanda Demokratlar’ın ABD Senatosu’nda sahip olduğu kılpayı çoğunluğu koruyup koruyamayacaklarını belirleyecek olan yarışlardan birine de evsahipliği yapıyor.

Senato yarışında Pennsylvania eyaletinden aday olan Demokrat John Fetterman’ın Cumhuriyetçi Parti’den rakibi, televizyon programlarından da tanınan Türk kökenli kalp cerrahı Mehmet Öz.

Demokrat John Fetterman’ın İşçi Bayramı günü etkinliğinde Başkan Biden’a katılması bekleniyor.

VOA tarafından geçilen Biden’dan Silah Şiddetiyle Mücadelede Kararlılık Mesajı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden’dan Silah Şiddetiyle Mücadelede Kararlılık Mesajı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden’dan Silah Şiddetiyle Mücadelede Kararlılık Mesajı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.