Biden’dan Batı Şeria’da “Yahudi yerleşimcilere yaptırım” hamlesi

Biden’dan Batı Şeria’da “Yahudi yerleşimcilere yaptırım” hamlesi

ABONE OL
19:41 - 01/02/2024 19:41
Biden’dan Batı Şeria’da “Yahudi yerleşimcilere yaptırım” hamlesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bu hafta Gazze’de ateşkes sağlanmasına yönelik diplomatik çabalar hızlanırken, İsrail birlikleri bölgenin güneyindeki ana şehir Han Yunus’u ele geçirmek için çatışmaları yoğunlaştırdı.

İsrail Perşembe günü yaptığı açıklamada askerlerinin Gazze Şeridi boyunca Hamas militanlarıyla savaştığını, Gazze’nin orta ve kuzey kesimlerinde onlarca militanın öldürüldüğünü, İsrail hava saldırılarının ise şeridin güney kesimindeki Han Yunus’u vurduğunu söyledi.

Çatışmalar, yeni bir ateşkes önerisinde bulunan arabulucuların, İsrail ile Hamas arasında çatışmaların kısa süreliğine durdurulmasını ve Hamas’ın Gazze’de tuttuğu rehineleri serbest bırakmasını sağlayacak bir anlaşmaya varılması konusunda ilerleme kaydedilmesini beklerken devam etti.

Teklifin ana hatları bu hafta başında Paris’te ABD, İsrail, Katar ve Mısırlı yetkililer arasında yapılan görüşmelerde ortaya çıktı. Hamas lideri İsmail Haniye’nin planı görüşmek üzere Kahire’ye gitmesi bekleniyordu.

Çarşamba günü Beyaz Saray’da düzenlenen bir brifing sırasında teklifin detayları sorulan Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, anlaşmanın kendisi sonuçlanana kadar hiçbir parçanın nihai olmadığını söyledi.

Kirby gazetecilere verdiği demeçte “Size genel hatlarıyla hedefimizin uzun süreli bir duraklama olduğunu söyleyebilirim. Ne kadar uzun? Bu tamamen görüşmelerin bir parçası ama Kasım ayında gördüğümüz yaklaşık bir haftalık süreden daha uzun” dedi.

Daha uzun bir ateşkes olması halinde Gazze’den daha fazla rehine çıkarmanın mümkün olduğunu ve daha uzun bir duraklamanın Gazze’deki sivillere yönelik insani yardım akışını arttırmayı da kolaylaştıracağını söyleyen Kirby, “Bu anlaşmanın gerçekleştiğini görmek istiyoruz. Mümkün olan en kısa sürede bu anlaşmanın yürürlüğe girmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Biden’dan Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimci şiddetini hedef alan başkanlık kararnamesi

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da Filistinliler’e saldıran Yahudi yerleşimcilerin cezalandırılmasını amaçlayan bir kararname yayınladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan tarafından yapılan yazılı açıklamada, Biden’ın Batı Şeria’da barış, güvenlik ve istikrarı sağlamak amacıyla bölgedeki Yahudi yerleşimcilere yönelik yaptırım adımları atacağını bildirdi.

7 Ekim’den bu yana Amerika’nın Hamas’a karşı beş tur yaptırım kararı aldığı kaydedilen açıklamada Başkan Biden’ın Batı Şeria’da aşırılık yanlılarından, özellikle de 2023’ten bu yana rekor seviyeler ulaşan aşırıcı yerleşimcilerden kaynaklanan şiddet eylemlerindeki artıştan da kaygılandığı belirtildi.

Açıklamada, “Bu şiddet Batı Şeria, İsrail ve Ortadoğu bölgesinde barış, güvenlik ve istikrara yönelik ciddi bir tehdit oluşturmakta ve ABD’nin ulusal güvenliğini ve dış politika çıkarlarını tehdit etmekte” denildi.

Açıklamaya göre kararname, Amerika’nın bazı belli eylemleri yöneten ya da bunlara katılanlara yönelik mali yaptırımlarını içeriyor. Sivillere karşı şiddet eylemlerinde ya da tehdidinde bulunanlar, sivilleri evlerini terk etmelerine yol açacak şekilde korkutanlar, sivillerin mülklerini tahrip edenler ya da el koyanlar ya da Batı Şeria’da terör faaliyetlerine girişenler, yaptırım kapsamına alınacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın da bu kararname kapsamında yeni yaptırımlar açıklayacağı kaydedilirken bugün atılan adımların hem İsrailliler hem de Filistinliler için barış ve güvenliğin sağlanmasını amaçladığı belirtildi.

Bu hamle, Biden ve diğer üst düzey Amerikalı yetkililerin, İsrailli yerleşimcilerin Batı Şeria’daki Filistinliler’e yönelik şiddet eylemlerini durdurmak için İsrail’in harekete geçmesi gerektiği konusunda defalarca uyarıda bulunmasının ardından geldi.

Yahudi yerleşimleri genişledikçe buradaki saldırılar son aylarda artmış ve 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarından sonra tekrar yükselişe geçmişti.

Aralık ayında ABD, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da şiddet olaylarına karışan kişilere vize yasağı uygulamaya başlamıştı.

“İsrail saldırılarında can kaybı 27 bini aştı”

Öte yandan Gazze’deki sağlık yetkilileri, 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında ölen Filistinliler’in sayısının 27 bin 19’a, yaralı sayısınında 66 bin 139’a ulaştığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) de bölgedeki yoğun çatışmalar nedeniyle son günlerde 184 bin kişinin insani yardım için kayıt yaptırdığını ve Akdeniz kıyı şeridine doğru kaçtığını açıkladı.

VOA tarafından geçilen İsrail ve Hamas geçici ateşkesi değerlendirirken Biden’dan Batı Şeria’da “Yahudi yerleşimcilere yaptırım” hamlesi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail ve Hamas geçici ateşkesi değerlendirirken Biden’dan Batı Şeria’da “Yahudi yerleşimcilere yaptırım” hamlesi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail ve Hamas geçici ateşkesi değerlendirirken Biden’dan Batı Şeria’da “Yahudi yerleşimcilere yaptırım” hamlesi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.