Biden yönetiminin Kongre’den Ukrayna, İsrail ve Hint-Pasifik için talep ettiği bütçe neleri kapsıyor?

Biden yönetiminin Kongre’den Ukrayna, İsrail ve Hint-Pasifik için talep ettiği bütçe neleri kapsıyor?

ABONE OL
20:12 - 20/10/2023 20:12
Biden yönetiminin Kongre’den Ukrayna, İsrail ve Hint-Pasifik için talep ettiği bütçe neleri kapsıyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Biden yönetiminin ABD Kongresi’nden İsrail, Ukrayna, Tayvan ve sınır güvenliği için talep ettiği toplam 105 milyar dolarlık bütçenin ayrıntıları netleşti. Biden Ukrayna için 61 milyar dolar; İsrail için de 14 milyar dolar ek bütçe istedi.

Bugün Kongre’ye iletilen resmi talebe göre Biden yönetimi İsrail’e askeri destek için 14 milyar dolar; Ukrayna’ya silah yardımı ve ekonomik destek için de 61 milyar dolar talep ediyor.

Bütçe talebi İsrail, Gazze ve Ukrayna için de 9 milyar dolarlık insani yardımı kapsıyor.

Bütçenin bir kısmı Pentagon stoklarının yenilenmesine ayrılacak

Ukrayna’ya ayrılacak kaynağın yaklaşık yarısının ABD Savunma Bakanlığı’nın Kiev’e sağlayacağı ekipman desteği ve stokların yenilenmesi için kullanılması planlanıyor.

Bu kapsamda Ukrayna için ayrılacak bütçenin, Avrupa’da ABD’nin asker varlığının güçlü şekilde devam etmesi, Ukrayna’ya doğrudan bütçe desteği dahil olmak üzere kritik ekonomik ve sivil güvenlik yardımının yanı sıra, altyapı yardımı sağlanması için kullanılacağı belirtildi.

İsrail için talep edilen 14 milyar doların 10 milyar dolardan fazlasının da yine hava ve füze savunması desteği dahil ABD Savunma Bakanlığı’nın kullanımına ayrılması planlanıyor.

Bu paranın 3,7 milyar dolarının da yabancı ülkelere askeri finansman desteği ve elçilik desteği gibi kalemler için ABD Dışişleri Bakanlığı’na ayrılması bekleniyor.

Bütçe talebi Hint-Pasifik’te caydırıcılığı da kapsıyor

Biden yönetimi ulusal güvenlik belgelerinde Hint-Pasifik bölgesinde Çin’i stratejik bir tehdit olarak nitelemiş ve caydırıcı askeri imkanlar bu bölgeye kaydırılmıştı.

Kongre’den talep edilen bütçe Hint-Pasifik bölgesinde ABD’nin Tayvan gibi müttefik ve ortaklarına güvenlik yardımı da içeriyor.

Biden yönetiminden yapılan açıklamada, “Bu bütçe gittikçe daha iddialı bir Çin’le karşı karşıya kalan önemli müttefik ve ortak ülkeleri destekleyecek, caydırıcılığı arttıracak ve Rus askeri ekipmandan aşamalı şekilde uzaklaşan ortakları destekleyecek” denildi.

Sınır güvenliği de bütçe talebinde

ABD Başkanı Joe Biden’ın Oval Ofis’ten yaptığı konuşmayla Kongre’den talep ettiği 105 milyar dolarlık bütçenin 10 milyar doları aşkın bir kısmı da ABD’nin Meksika sınırında güvenliğin sağlanmasına harcanacak.

Bu paranın bir kısmının sınır devriye görevlilerinin ve sığınma başvurularıyla ilgilenen görevlilerin sayısının arttırılmasına, güney sınırında sentetik uyuşturucu fentanil geçişlerinin tespit edilmesi için son teknoloji ekipmanların kullanılmasına ayrılması planlanıyor.

VOA tarafından geçilen Biden yönetiminin Kongre’den Ukrayna, İsrail ve Hint-Pasifik için talep ettiği bütçe neleri kapsıyor? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden yönetiminin Kongre’den Ukrayna, İsrail ve Hint-Pasifik için talep ettiği bütçe neleri kapsıyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden yönetiminin Kongre’den Ukrayna, İsrail ve Hint-Pasifik için talep ettiği bütçe neleri kapsıyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.