Biden yönetiminden “Roe v. Wade”in yıldönümünde seçim öncesi kürtaj hakkına yönelik yeni adımlar

Biden yönetiminden “Roe v. Wade”in yıldönümünde seçim öncesi kürtaj hakkına yönelik yeni adımlar

ABONE OL
23:17 - 22/01/2024 23:17
Biden yönetiminden “Roe v. Wade”in yıldönümünde seçim öncesi kürtaj hakkına yönelik yeni adımlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Biden yönetimi ABD’de kürtaja erişimi anayasal hak olarak tanıyan ancak 50 yıl sonra iptal edilen tarihi kararın yıldönümünde kürtaj hakkı için yeni adımlar açıkladı.

Demokratlar 2024 başkanlık seçimleri öncesinde kürtaj hakkının seçmen tabanını hareketlendirmesini ve seçime katılımı arttırmasını umuyor.

ABD tarihine konu olduğu davanın ismiyle “Roe v. Wade” olarak geçen, ancak muhafazakar yargıçların ağırlıkta olduğu Anayasa Mahkemesi’nin 2022 yılında iptal ettiği kürtaja erişim hakkını güvence altına alan, kararın 51’inci yıldönümünde, ABD Başkanı Joe Biden üreme hakları sağlığı görev gücünü topluyor. Beyaz Saray’da yapılacak olan toplantı görev gücünün şimdiye kadarki dördüncü toplantısı.

Kürtaja erişim hakkı için yeni adımlar neleri kapsıyor?

Beyaz Saray Üreme Sağlığına Erişim Görev Gücü, doğum kontrolü araçlarına erişimin güçlendirilmesi, kürtaja erişimin korunması ve hastaların acil tıbbi bakım alabilmesini sağlamaya yönelik yeni bazı adımlar açıkladı.

Açıklamada, “Roe v. Wade’in 51. yıldönümünde kadınların sağlığı ve hayatı, eyaletlerin radikal yasakları sebebiyle tehlikede. Bu tehlikeli eyalet yasaları kaos ve kafa karışıklığına neden olurken, kadınlar acil servislerden geri çevrilerek yüzlerce mil seyahat etmek ya da ihtiyaç duydukları sağlık bakımı için izin almak amacıyla dava açmak zorunda kalıyor” denildi.

Biden yönetiminin açıkladığı yeni adımlar, doğum kontrol yöntemlerine erişimin ve kadınların özel sağlık sigortası üzerinden maddi imkanlarının güçlendirilmesini öngörüyor. Yeni adımlar aynı zamanda hastaların ve sağlık hizmeti sağlayan kurumların haklar, yükümlülükler konusunda bilgilendirilmesini ve üreme sağlığı haklarının mahkemede savunulmasını kapsıyor.

Biden yönetiminin adımları, tıbbi bakım almak için bulundukları eyalet dışına gitmek zorunda kalan hastaların desteklenmesini de öngörüyor.

Yeni kararlar, hastaların, kliniklerin ve sağlık hizmeti veren kuruluşların güvenliğinin teşvik edilmesini; özel hayatın mahremiyeti ve hassas sağlık bilgilerinin korunmasının yanısıra hassas sağlık bilgilerinin yasadışı şekilde kullanılması ve paylaşılması konusunda adım atılmasını da planlıyor.

Kürtaja erişim hakkı seçim öncesi tartışmaların merkezinde

Başkan Yardımcısı Kamala Harris de kürtaj haklarına ilişkin ülke genelinde sürdüreceği yeni kampanya etkinliklerini, Biden’ın yeniden seçilme olasılığı açısından önem taşıyan Wisconsin eyaletinden başlatıyor.

Biden ve Harris Salı günü de Virginia’da kürtaj hakkı konusunda düzenlenecek 2024 seçim kampanyasının ilk ortak etkinliğinde eşleriyle birlikte sahnede olacak.

Biden’ın seçim kampanyası, kürtaj hakkını 2024 seçim kampanyasının merkezine alıyor ve prosedüre erişimin kişisel bir özgürlük olduğunu savunuyor.

Cumhuriyetçiler ve eski Başkan Donald Trump ise kürtaj karşıtı gruplar ve Evanjelik Hristiyanlar’ın da desteğiyle, bunun aksini savunarak eyalet ve ülke düzeyinde sıkı kısıtlamalar olması gerektiğini savunuyor.

Cumhuriyetçiler bugüne kadar 20’den fazla eyalette kısıtlayıcı kürtaj yasaları çıkardı.

VOA tarafından geçilen Biden yönetiminden “Roe v. Wade”in yıldönümünde seçim öncesi kürtaj hakkına yönelik yeni adımlar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden yönetiminden “Roe v. Wade”in yıldönümünde seçim öncesi kürtaj hakkına yönelik yeni adımlar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden yönetiminden “Roe v. Wade”in yıldönümünde seçim öncesi kürtaj hakkına yönelik yeni adımlar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.