Biden yönetiminden İsrail’e Gazze’deki sivillerin korunması için baskı artıyor

Biden yönetiminden İsrail’e Gazze’deki sivillerin korunması için baskı artıyor

ABONE OL
10:29 - 05/12/2023 10:29
Biden yönetiminden İsrail’e Gazze’deki sivillerin korunması için baskı artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki kara harekatını genişlettiğinin gözlemlendiği bir sırada Biden yönetimi yetkililerinden bölgede sivillerin korunmasına yönelik çağrılar arttı. Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Gazze’de çatışmalar sırasında çok fazla masum sivilin hayatını kaybettiğini ve ABD olarak İsrail ile Gazze’deki sivillerin korunması konusunda her gün irtibatta olduklarını vurguladı.

İsrail ordusu Gazze Şeridi’nin güneyinde bulunan Han Yunus kenti sakinlerinin bölgeden ayrılması çağrısında bulundu. Hamas’ın yönetimindeki Gazze Şeridi’nin ikinci en büyük kenti olan ve İsrail-Hamas arasındaki savaş öncesinde de yoğun bir nüfusa sahip olan Han Yunus çatışmalardan kaçan Filistinliler’in yöneldiği yerlerden.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan bugün Beyaz Saray’da düzenlenen günlük basın toplantısında, ABD’nin Gazze’ye daha fazla insani yardımın iletilmesi için de çabalamayı sürdüreceğini belirtti.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ABD’nin Gazze’ye daha fazla insani yardımın iletilmesi için çabalamayı sürdüreceğini belirtti.

“İsrail’in siviller için güvenli olduğu belirtilen yerleri vurmamasını bekliyoruz”

İsrail’in Gazze’de vurulmaması gereken bazı bölgeleri belirlediğini belirten Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail’den buna uymasını beklediklerini vurguladı.

Jake Sullivan ABD ve İsrail’in Hamas’la savaşın ne kadar süre devam etmesi gerektiği konusunu da görüştüklerini söyledi; ancak bu konuda bir takvim vermekten kaçındı.

“Çok yakından izliyoruz”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken geçen haftaki İsrail ziyareti kapsamında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin güneyindeki operasyonunda kuzeyde olanları tekrarlamaması gerektiğini söylemişti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, “Bundan kastımız şu. Aynı seviyede sivil can kaybı, aynı seviyede kitlesel göç görmek istemiyoruz. İsrailliler bundan kaçınma niyetine ilişkin ayrıntılı bilgilendirme yaptılar. Bakan Blinken’ın da net ifade ettiği gibi, önemli olan sadece niyet değil, aynı zamanda sonuç. Çok yakından izliyoruz” ifadelerini kullandı.

Vermont Senatörü Bernie Sanders, İsrail’e karşı “açık çek” yaklaşımının sona ermesi gerektiğini söyledi.

Senatör Sanders: “Açık çek yaklaşımı sona ermeli”

Demokrat Partili bazı Kongre üyelerinden son günlerde Gazze’deki sivillerin korunması konusunda Biden yönetiminin İsrail’e daha fazla baskı yapmasına ilişkin gelen çağrılar da güçlendi.

Biden yönetiminin Ukrayna, İsrail ve sınır güvenliği için Kongre’den talep ettiği 106 milyar dolarlık bütçenin yaklaşık 14 milyar dolarının İsrail’e ayrılması öngörülüyor.

Ancak bazı Demokrat Kongre üyeleri İsrail’in sivil can kayıplarının azaltılmasına yönelik adım atması koşulunu gündeme getirdi.

Bağımsız olmakla birlikte Demokrat Parti çizgisine yakın olan Vermont Senatörü Bernie Sanders geçtiğimiz günlerde Kongre’de yaptığı bir konuşmada, İsrail’e karşı “açık çek” yaklaşımının sona ermesi gerektiğini söyledi

Bir diğer Demokrat Partili Senatör Chris Van Hollen ise Associated Press’e yaptığı açıklamada, “Gazze’deki yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve sivil can kayıplarının azaltılmasına yönelik bir plan konusunda Netanyahu hükümetinden bir güvence almak ve bunu istemek arasında büyük bir fark var. Bizim amacımız sonuç almak, yalnızca beklentileri belirlemek değil” dedi.

Bazı Demokrat Partili senatörler İsrail’e yardım bağlamında koşul sözcüğünü kullanmazken, Gazze’deki sivillerin korunmasına yönelik yapılan çağrıları sonucu etkileme çabası olarak değerlendiriyor.

Virginia Senatörü Tim Kaine, “Ne olursa olsun, İsrail için güçlü bir yardım paketi oluşturacağız. Ama bu insani yardım ve Hamas’ın parçası olmayan Gazzeliler’in acısını azaltmaya yönelik çabalarla tutarlı olmak zorunda” ifadelerini kullandı.

Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’tan yükselen dumanlar.

ABD Savunma Bakanı’ndan “stratejik yenilgi riski” uyarısı

Senatörlerin bu yöndeki çağrı ve uyarılarının ardından, Biden yönetiminden geçtiğimiz haftasonundan bu yana İsrail’in sivillerin korunmasına ilişkin dile getirilen talepleri dikkate alması ve uygulaması yönünde gelen çağrıların yoğunlaştığı gözleniyor.

İsrail ve Hamas arasındaki savaşın başlangıcından bu yana neredeyse her gün İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile telefonda görüşen ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin son açıklamalarında Gazze’deki masum sivillerin korunmasının altını çizdi.

Cumartesi günü California’da düzenlenen Reagan Ulusal Savunma Forumu’nda konuşan Lloyd Austin, ABD’nin İsrail’in güvenliğine desteğinin “müzakere edilemez” olduğunu söylemekle birlikte, İsrail’in sivil can kayıpları konusundaki uyarıları dikkate almaması halinde “stratejik bir yenilgi riskiyle” karşı karşıya kalabileceği imasında bulundu.

ABD Savunma Bakanı, “Bunun gibi bir savaşta ağırlık merkezi sivil nüfustur. Onları düşmanın kollarına iterseniz, taktik zaferi stratejik yenilgi ile değiştirmiş olursunuz. Bu nedenle İsrailli liderlere Gazze’deki Filistinli sivillerin korunmasının hem ahlaki bir sorumluluk hem de stratejik bir gereksinim olduğunu net bir şekilde ifade ettim” ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanı, kendi tecrübesinden yola çıkarak yaptığı açıklamada Irak’ta IŞİD’le mücadele dönemini hatırlattı. Bakan Austin, “Hamas gibi IŞİD de kentsel alanların içindeydi. IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon sivillerin korunması ve insani koridorların oluşturulması için çok çaba göstermişti. Buradan çıkan ders meskun mahal savaşını ancak sivilleri koruyarak kazanabileceğinizdir” diye konuştu.

AP’nin konuya ilişkin bir haberinden yararlanılmıştır.

VOA tarafından geçilen Biden yönetiminden İsrail’e Gazze’deki sivillerin korunması için baskı artıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden yönetiminden İsrail’e Gazze’deki sivillerin korunması için baskı artıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden yönetiminden İsrail’e Gazze’deki sivillerin korunması için baskı artıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.