Biden yönetimi İsrail’e 18 milyar dolarlık silah transferi paketini değerlendiriyor

Biden yönetimi İsrail’e 18 milyar dolarlık silah transferi paketini değerlendiriyor

ABONE OL
22:37 - 02/04/2024 22:37
Biden yönetimi İsrail’e 18 milyar dolarlık silah transferi paketini değerlendiriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Biden yönetimi İsrail’e 18 milyar dolarlık silah transferi paketini değerlendiriyor. Yeni silah transferi paketinin çok sayıda F-15 savaş uçağını da kapsadığı belirtiliyor.

Reuters’a bilgi veren beş kaynağa göre, Biden yönetimi 2023 yılı Ocak ayında resmi talebi aldığından bu yana Boeing üretimi 25 adet F-15 savaş uçağı satışını değerlendiriyordu.

Yeni değerlendirmeye alınan paketle birlikte F-15 sayısının 50’ye çıkarılması gündemde.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant geçen hafta Washington ziyareti kapsamında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin dahil Biden yönetiminden yetkililerle görüşmüş ve bir talep listesiyle gelmişti.

Reuters’a bilgi veren kaynaklara göre uçakların hızlı bir şekilde teslim edilmesi İsrail Savunma Bakanı’nın gündeme getirdiği öncelikli konulardan biriydi.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’e silah transferi konusunda bazı koşullar getirmesi yönünde bazı ülkeler, insan hakları örgütleri ve Kongre’deki bazı Demokratlar’ın baskısıyla karşı karşıya.

Amerikalı bir yetkiliye göre, Kongre’ye derhal resmi bildirimin yapılması ve sürecin hemen sonuçlanması durumunda, İsrail’e savaş uçağının en erken teslim edilebileceği tarih 2029.

İsrail yalnızca Hamas’a karşı operasyonlarında değil aynı zamanda İran ve kuzey sınırında Tahran’ın desteklediği Lübnan Hizbullah’ından kaynaklanan tehdide karşı da hava filosunu güçlendirmek istiyor.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Michael McCaul, F-15 satışı için 30 Ocak’ta yeşil ışık yakmıştı. Komisyon kaynaklarına göre, F-15 satışına ilişkin istişareler yapıldı; ancak silah transferi süreçlerinde onayı gereken dört makamın daha imzası bekleniyor.

Silah transferi paketi neleri kapsıyor?

İsrail’e silah transferi paketinde 50 adet savaş uçağı, destek servisleri, eğitim, onarım/bakım ve yirmi yıla kadar da yani savaş uçaklarının ömrü boyunca teknik desteği kapsıyor.

Bu satış, Başkan Biden’ın Kongre’den talep ettiği 95 milyar dolarlık ek ulusal güvenlik paketi kapsamında İsrail’e ayrılması öngörülen 14 milyar dolarlık yardımdan ayrı.

95 milyar dolarlık harcama paketi Ukrayna ve Tayvan için de yardımı kapsıyor.

İsrail’e olası silah transferine ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan ya da ABD’deki İsrail Büyükelçiliği’nden henüz bir açıklama gelmedi.

İsrail Refah konusunda ABD’nin kaygılarını göz önünde bulundurmayı kabul etti

Washington, İsrail’i Gazze’nin güneyindeki Refah kentine olası kara harekatı konusunda da uyarmış, İsrail’den başka alternatifleri değerlendirmesini istemişti.

Amerikalı ve İsrailli yetkilerin sanal toplantısının ardından yapılan ortak açıklamada, İsrailli yetkililerin ABD’nin Refah konusundaki endişelerini göz önünde bulundurmaya karar verdiği belirtildi.

Amerikalı bir yetkili, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan liderliğinde görüşmeye katılan ABD tarafının Refah konusunda alternatif önerileri sunduğunu belirtti.

Sanal toplantının ardından yetkililerin önümüzdeki haftadan itibaren yüz yüze görüşmesi de planlanıyor.

VOA tarafından geçilen Biden yönetimi İsrail’e 18 milyar dolarlık silah transferi paketini değerlendiriyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden yönetimi İsrail’e 18 milyar dolarlık silah transferi paketini değerlendiriyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden yönetimi İsrail’e 18 milyar dolarlık silah transferi paketini değerlendiriyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.