Biden ve Trump seçim yarışı için aynı anda ABD’nin Meksika sınırına gidiyor

Biden ve Trump seçim yarışı için aynı anda ABD’nin Meksika sınırına gidiyor

ABONE OL
19:59 - 29/02/2024 19:59
Biden ve Trump seçim yarışı için aynı anda ABD’nin Meksika sınırına gidiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Joe Biden ve Kasım seçimlerindeki muhtemel Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump, ABD-Meksika sınırına gidiyor. İki adayın ziyareti, göçmen akınının ABD seçimlerinde belirleyici konulardan biri olması nedeniyle yakından takip ediliyor.

Biden, Rio Grande Vadisi’ndeki Brownsville şehrine gidecek. Dokuz yıl boyunca yasadışı geçişlerin en yoğun olduğu koridor burasıydı.

Son aylarda bu konuda savunmada olan Biden, bu ziyaretle Cumhuriyetçi Kongre üyelerini, göçmenlik politikalarını sertleştirmeye yönelik iki partili bir tasarıyı reddettikleri için utandırmaya çalışacak. Trump, Cumhuriyetçiler’e tasarıyı geçirmemeleri ve Biden’a siyasi bir zafer sunmamaları için baskı yapmıştı.

Biden sınır devriye görevlileri, gümrük yetkilileri ve güvenlik güçleriyle biraraya gelecek; ayrıca konuşmalar yapacak.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, “Gidiyor çünkü burada engelin Cumhuriyetçiler olduğunu göstermek önemli” dedi.

Biden 2021 yılında Trump’ın sert göçmenlik politikalarını tersine çevirme sözü vererek göreve geldi; ancak o zamandan beri kendi yaklaşımını sertleştirdi.

Kendisini sınırı kontrol edememekle suçlayan Cumhuriyetçiler’in baskısı altında kalan Biden, geçen yıl Kongre’ye daha fazla denetim fonu sağlaması çağrısında bulundu ve göçmenleri geri çevirmek için yeni yetki verilmesi halinde “sınırı kapatacağını” söyledi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, Beyaz Saray’ın sınırda daha fazla göçmenin sığınma talebini reddetmek için yürütme yetkisini kullanmayı da düşündüğünü söyledi.

2017’den 2021’in başlarına kadar başkan olarak sert göç uygulamalarının sembolü olan Trump, Biden’ı sınır konularını ele almada beceriksizlikle suçlayarak hücuma geçecek.

Trump, son aylarda sınırı geçenlerin yetkililer için büyük bir sorun teşkil ettiği, Brownsville’in yaklaşık 525 kilometre kuzeybatısında, şu anda en fazla geçişin yaşandığı koridorda yer alan Eagle Pass’e gidecek.

Trump’ın, federal hükümetin göçmenlik uygulamalarına karşı Cumhuriyetçiler’in meydan okuduğu eyalet parkında konuşma yapması bekleniyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir danışmanı, “Trump, Biden’ın sınıra sadece, kendisinin ziyaretine bir tepki olarak gittiğine inanıyor” dedi.

Trump’a, Teksas Valisi Greg Abbott da eşlik edecek. Abbott yönetimi göçmenleri caydırmak için Eagle Pass’ta askeri bir “ana kamp” inşa ediyordu.

Seçmenler için göç endişe konusu

Reuters-Ipsos tarafından 31 Ocak’ta yapılan bir anket, Amerikalılar arasında göçmenlikle ilgili endişelerin arttığını ortaya koyuyor.

Katılımcıların yüzde 17’si Aralık ayındaki yüzde 11’lik orandan keskin bir artışla göçmenliği ABD’nin bugün karşı karşıya olduğu en önemli sorun olarak sıraladı.

Göç, Cumhuriyetçi katılımcılar içinse en büyük endişe konusu. Cumhuriyetçi katılımcıların yüzde 36’sı göçmenliği birinci sıraya koyarken, ekonomi yüzde 29 ile ikinci sırada yer aldı.

Hem Eagle Pass’e hem de Brownsville’e yasadışı yollardan geçerken yakalanan göçmenlerin sayısı Ocak ve Şubat aylarında keskin bir düşüş göstermesine rağmen, Eagle Pass hala sınır güvenliği konusundaki hararetli partizan tartışmaların odak noktasında.

ABD-Meksika sınırını yasadışı yollardan geçerken yakalanan göçmenlerin sayısı Aralık ayında aylık 250 bin ile rekor kırarken Ocak ayında yarı yarıya azaldı. Amerikalı yetkililer bu durumu Meksika’nın artan yaptırımlarına ve mevsimsel eğilimlere bağlıyor.

Reuters haber ajansının incelediği ABD hükümetinin dahili rakamlarına göre, sınırın Brownsville ve Eagle Pass civarındaki bölümlerinde yasadışı geçiş yaparken yakalanan göçmenlerin sayısı düştü. Aralık ayında her gün binlerce kişi yakalanırken geçen hafta her gün yakalananlar yüzlerle ifade edildi.

Cumhuriyetçi Abbott, Lone Star Operasyonu adı verilen bir programla yasadışı göçü caydırmak için binlerce Ulusal Muhafız birliğini görevlendirdi ve sınıra dikenli tel ve nehre dubalar döşedi.

Göçmenlik uygulamaları tarihsel olarak federal hükümetin yetkisindeydi ve Abbott’un eylemleri Biden yönetimi ve göçmen hakları aktivistleri ile hukuki ve siyasi anlaşmazlıklara yol açtı.

VOA tarafından geçilen Biden ve Trump seçim yarışı için aynı anda ABD’nin Meksika sınırına gidiyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden ve Trump seçim yarışı için aynı anda ABD’nin Meksika sınırına gidiyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden ve Trump seçim yarışı için aynı anda ABD’nin Meksika sınırına gidiyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.