Biden “Trumpçılık Demokrasiye Tehdit” Diyecek

Biden “Trumpçılık Demokrasiye Tehdit” Diyecek

ABONE OL
13:27 - 02/09/2022 13:27
Biden “Trumpçılık Demokrasiye Tehdit” Diyecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Başkanı Joe Biden Kasım ayında yapılacak ara seçimler öncesinde bu akşam Pennsylvania eyaletinde, demokrasi konusunda bir konuşma yapacak. Ülkede televizyonların en çok izlendiği saat dilimindeki konuşmasında Biden’ın, ABD demokrasisine aşırıcı tehdit olarak gördüğü unsurlar konusunda uyarıda bulunması bekleniyor.

Beyaz Saray yetkililerine göre Başkan Biden, Philadelphia’da Bağımsızlık Salonu’nda yapacağı konuşmada “ulusun ruhu için savaşmak” mesajını öne çıkaracak.

Biden’ın eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’ın Make America Great Again (Amerika’yı Yeniden Büyük Yapalım) sloganının kısaltmasına atıfla ultra-MAGA Cumhuriyetçiler olarak nitelediği çevrelere, hükümet sistemine, ülkenin yurtdışındaki duruşuna ve vatandaşlarının yaşam tarzına yönelik tehditlere değinmesi bekleniyor.

Biden’ın Trump’ı ve siyasi sloganının barındırdığı unsurları soyutlamaya yönelik çabasının, başkanlık yemin törenindeki konuşmasında ulusal birliği oluşturma arzusunu dile getirmesinden sert bir dönüş olduğu yorumu yapılıyor.

Beyaz Saray yetkilileri bu durumun, Trump yanlısı muhafazakarların ideolojik talepleri ve 2020 başkanlık seçimi sonuçlarını ısrarla inkar etme yaklaşımına ilişkin, Başkan Biden’ın gittikçe artan endişelerini yansıttığını söylüyor.

MAGA söylemlerini yarı-faşizme benzetmişti

Görevdeki ilk yılında Trump’ın adını telaffuz etmekten büyük ölçüde kaçınan ve daha çok önceki adam ifadesini kullanan Biden’ın son dönemde Trump’ı şahsen hedef alması dikkat çekiyor.

Demokrat Parti’nin son dönemde yasama alanında kazandığı zaferler ve Trump’ın karşı karşıya kaldığı soruşturmalardan cesaretle ABD Başkanı’nın daha keskin şekilde Trump’ı hedef almaya başladığı yorumları yapılıyor.

ABD Başkanı Biden geçen hafta Demokrat Parti için düzenlenen bir bağış etkinliğinde MAGA söylemini “yarı-faşizme” benzetmişti.

Biden, “Muhafazakar Cumhuriyetçiler’e saygı duyuyorum. MAGA Cumhuriyetçiler’ine saygı duymuyorum” demişti.

Charlottesville protestolarını hatırlatacak

Biden’ın bu akşam yapacağı konuşmada 2017 yılında ABD’nin Virginia eyaletine bağlı Charlottesville’de beyaz üstünlükçü grupların düzenlediği protesto gösterisine de atıfta bulunması da gündemde.

Başkan Biden daha önce Carlottesville’de yaşananların siyasete dönmesine vesile olduğunu söylemişti. Biden’ın ülkenin önümüzdeki aylarda benzer bir kavşakla karşı karşıya olduğunu söylemesi bekleniyor.

Geleneksel Cumhuriyetçiler’e çağrı

Demokrat Başkan Biden’a yakın isimler, Başkan’ın Cumhuriyetçi Parti’yi tamamen reddetmediğini vurgulayarak, konuşmasında geleneksel Cumhuriyetçiler’e, Trump’ın ve destekçilerinin kınanması konusunda kendisine katılma çağrısında bulunacağını belirtiyor.

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler’in lideri Kevin McCarthy ise Biden’ın yaptığı ayrımı redderek Başka’ı Amerikalılar’ı hor görmekle suçladı.

Üst düzey Beyaz Saray yetkilisi, Biden’ın yapacağı konuşmanın belirli bir siyasetçi ya da Cumhuriyetçi Parti’yi tamamen hedef almayacağını; ancak 2020 seçimi sonuçlarını reddeden ve gelecekte yapılacak seçimler konusunda şüphe yaratan Trump destekçilerini hedef alacağını belirtti.

Yetkili, Biden’ın Demokrat Partili bir başkan olarak değil; bir “demokrasi başkanı” olarak konuşmayı amaçladığını söyledi.

Hassas denge

2020 yılındaki seçimlerde 64 milyon kişinin Trump’a oy verdiği düşünüldüğünde bunun hassas bir denge arayışı olduğu yorumu yapılıyor.

Demokrasi konularında çalışmalar yapan Stanford Üniversitesi Hoover Enstitüsü uzmanı Larry Diamond Associated Press’e yaptığı değerlendirmede, “Trump’a demokrasiye yönelik saldırılar konusunda hesap sorulması manipüle edilebilir ya da partizan olarak görülebilir. Ancak bunu açıkça ve yüksek sesle gündeme getirmezseniz de demokrasi savunması adına önemli bir konudan kaçmış oluyorsunuz” dedi.

2024’teki başkanlık seçimlerinde aday olacağını resmen henüz açıklamamış olan ancak bunu değerlendirdiği bilinen Trump’ın, bu hafta sonu Demokrat Başkan Biden’ın doğum yeri olan Pennsylvania’nın Scranton kentinde bir miting düzenlemesi bekleniyor.

VOA tarafından geçilen Biden “Trumpçılık Demokrasiye Tehdit” Diyecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden “Trumpçılık Demokrasiye Tehdit” Diyecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden “Trumpçılık Demokrasiye Tehdit” Diyecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.