Biden Suudi Arabistan’a Ziyaret Kararını Savundu

Biden Suudi Arabistan’a Ziyaret Kararını Savundu

ABONE OL
21:20 - 11/07/2022 21:20
Biden Suudi Arabistan’a Ziyaret Kararını Savundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Biden, bu görüşünü The Washington Post gazetesi için yazdığı makalede dile getirdi.

“Başkan olarak görevim ülkemizi güçlü ve güvenli kılmak diyen Biden, “Rusya’nın saldırganlığına karşı koymalıyız, Çin’e üstün gelmek için kendimizi en iyi pozisyonda tutmalıyız ve dünyanın önemli bir bölgesinde daha fazla istikrar için çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.

“Bu işleri yapabilmek için bu sonuçları etkileyebilecek ülkelerle doğrudan iletişimde olmalıyız” diyen Biden, Suudi Arabistan’ın da o ülkelerden biri olduğunu kaydetti. ABD Başkanı, Cuma günü Suudi liderlerle görüştüğünde amacının karşılıklı çıkarlara ve sorumluluklara dayanan stratejik ortaklığı, temel Amerikan değerlerine de tutunarak daha ileriye götürmek olduğunu vurguladı.

Ortadoğu’daki manzaranın kendisinin göreve başlamasından bu yana iyiye gittiğini belirten Biden, eski Başkan Trump’tan daha az istikrarlı bir bölge devraldığını belirtti ve Trump’ın 2015 tarihli İran’la imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesini eleştirdi.

Başlangıçtan itibaren amacının 80 yıldır stratejik ortak olan bir ülkeyle ilişkileri yeniden düzeltmek olduğunu belirten Amerika Başkanı, Suudi Arabistan’ın Körfez İşbirliği Konseyi’nin altı ülkesindeki birliğin onarılmasına yardımcı olduğunu, Yemen’deki barışı desteklediğini ve petrol piyasalarının istikrara kavuşmasına yardımcı olmak için Amerikalı uzmanlarla ve OPEC üreticileriyle çalıştığını kaydetti.

Biden’ın, İsrail, Batı Şeria ve Suudi Arabistan’ı kapsayan Ortadoğu ziyareti Çarşamba günü başlıyor.

Amerika’da bazı çevreler, istihbarat servislerinin, veliaht prens Salman’ın Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine onay verdiği sonucuna varması ve Suudi Arabistan’ın insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek Biden’ın Suudi Arabistan’a ziyaret gerçekleştirecek olmasını eleştiriyor.

Biden’ın Salman’la görüşecek olması, seçim kampanyası sırasındaki açıklamalarıyla çelişiyor. Biden, seçim kampanyası sırasında Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili olarak bedel ödeyeceğini söylemiş ve Suudi Arabistan’ı ‘parya’ olarak nitelemişti.

Makalesinde birçoğunun Suudi Aarabistan’a ziyaret kararına katılmadığının farkında olduğunu belirten Biden, insan hakları konusundaki düşüncelerinin net olduğunu vurguladı.

Ne zaman ülke dışına ziyarete çıksa temel özgürlüklerin hep gündemde olduğunu belirten Biden, konunun Suudi Arabistan, İsrail ve Batı Şeria ziyaretlerinde de gündemde olacağını kaydetti.

VOA tarafından geçilen Biden Suudi Arabistan’a Ziyaret Kararını Savundu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden Suudi Arabistan’a Ziyaret Kararını Savundu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden Suudi Arabistan’a Ziyaret Kararını Savundu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.