Biden Powell’ı Yeniden FED Başkanlığına Aday Gösterdi

Biden Powell’ı Yeniden FED Başkanlığına Aday Gösterdi

ABONE OL
11:17 - 23/11/2021 11:17
Biden Powell’ı Yeniden FED Başkanlığına Aday Gösterdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Başkan Joe Biden, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ı ikinci bir dört yıllık görev süresi için yeniden aday gösterdi. Beyaz Saray’da konuşan Biden, FED’de istikrar ve bağımsızlık istediğini, Powell’ın sergilediği istikrarlı ve kararlı liderliğin kendisini FED başkanlığına yeniden aday göstermesinde önemli rol oynadığını söyledi.

“Kapalı olan bir ekonomiden dünyaya ekonomik büyümede liderlik eden bir ekonomiye dönüştük” diyen Biden, FED Başkanı Powell’ın liderliğinin “panik içindeki piyasaları yatıştırdığını ve uyguladığı para politikalarının tam istihdamı desteklediğini” kaydetti ve “Powell’ın bizi ileriye götürecek doğru kişi olduğuna inanıyorum” dedi.

Powell’ın “bağımsızlığına saygı duyduğunu” dile getiren Biden, Cumhuriyetçi Partili olan ismin yerine Demokrat Partili bir FED başkanı isteyen partililerinin eleştirilerine doğrudan yanıt vererek, “Ekonomimiz için olağanüstü potansiyel ve belirsizlik içeren bu dönemde FED’de istikrar ve bağımsızlığa ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Biden’ın bu adımı, pandeminin yol açtığı ekonomik gerileme ve sonrasındaki iyileşme döneminde ABD ekonomisinin Powell’a emanet edilmesini desteklemesi olarak algılandı. Bu süreçte FED’in aşırı düşük faiz politikası güveni pekiştirdi ve iş piyasasını canlandırdı.

Başkan Biden’ın FED Başkan Yardımcılığı görevi için aday gösterdiği Lael Brainard da, halkın maaşlarını ne kadarını yetirebilecekleri konusunda kaygılandıkları bu dönemde, enflasyonu düşürmeye kararlı olduğunu vurguladı.

Demokrat Parti’nin ilerici kanadı, Brainard’ı Powell’a alternatif FED başkanı olarak görüyordu. Biden, FED Yönetim Kurulu’nda şu anda boş olan üç koltuğu da Aralık ayı başında doldurmayı planlıyor.

Powell, Senato onayı alması durumunda, ABD Kongresi’nin kendisine verdiği sorumlulukları yerine getirmek için elinden geleni yapacağını söyledi.

FED Başkanı, “FED içinde, aldığımız kararların Amerikalı aileler ve toplumları için önemli olduğunu anlıyoruz” dedi.

İlk açıklama enflasyonla mücadele için

Powell ve FED Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard, yaptıkları konuşmalarda, yüksek enflasyonun ABD ekonomisi ve Amerikalı aileler üzerindeki aşındırıcı etkisine vurgu yaptı. Bu vurgu, fiyat artışlarının yüksek hızını kontrol altına almanın FED’in bir numaralı önceliği haline geleceğinin sinyali olarak algılandı.

Hem Powell hem de Brainard, enflasyonun ne kadar zarar verici olduğuna ilişkin farkındalıklarının altını çizdi.

“Yüksek enflasyonun özellikle gıda, barınma ve ulaşım gibi öncelikli ihtiyaçların yüksek maliyetini karşılamada zorlanan aileler üzerindeki ağır bedelini biliyoruz” diyen Powell, “Ekonomiyi, güçlü iş piyasasını desteklemek ve yüksek enflasyonun kalıcı hale gelmesini engellemek için elimizdeki aygıtları kullanacağız” ifadelerini kullandı.

Jerome Powell’ın yeniden FED başkanlığına gelmesi için önce Senato Bankacılık Komisyonu’ndaki oylamada onay alması, daha sonra da Senato’nun tamamınca onaylanması olasılığı, yüksek görülüyor. Cumhuriyetçi Partililer’in Senato’daki lideri Mitch McConnell’ın bir danışmanı, Kentucky Senatörü’nün Powell’ın FED başkanlığını destekleyeceğinin sinyalini verdi.

Powell ve Brainard’ın Biden tarafından aday gösterilmelerinden hemen sonra ABD’de borsalar yükselişe geçti. Hazine tahvil gelirleri yükseldi ve dolar değerlendi. Powell’ın yeniden FED başkanlığına aday gösterilmesi, hem muhafazakar hem de liberal eğilimli yatırımcı ve ekonomistler tarafından destekleniyordu.

Ancak FED Başkanlığı’na eski Başkan Donald Trump tarafından getirilen Jerome Powell’ı desteklemesi, Biden’ın, partisi içindeki ilerici kanadın bazı şikayetlerini gözardı etmesi olarak algılanıyor. İlerici kanat, FED’in bankalar üzerindeki denetimi zayıflattığı ve bankaları denetimde iklim değişikliği etkenini dikkata almada ağır davrandığı eleştirisinde bulunuyor.

Senato onayı alması durumunda Powell, dünya genelinde ekonomiden sorumlu en güçlü yetkililerden biri olmayı sürdürecek. FED, faiz oranlarını arttırarak ya da azaltarak ekonomik büyümeyi dizginleme ya da teşvik etme yoluna gidiyor; fiyatları sabit tutmaya çalışıyor. FED’in dünyanın en büyüğü olan ABD ekonomisine yön verme çabaları, genellikle küresel etkileri beraberinde getiriyor.

Pandeminin ekonomiye büyük zarar vermeye başladığı 2020 yılı Mart ayından bu yana FED’in yaklaşık sıfır seviyesinde tuttuğu kısa vadeli faiz oranı, tüketiciler ve şirketler açısından borçlanma maliyetlerini etkiliyor. Buna mortgage olarak bilinen konut kredileri ve kredi kartları da dahil. FED ayrıca ABD’nin en büyük bankalarını da denetliyor.

Powell’ın 2022’nin Şubat ayında başlayacak ikinci dört yıllık görev süresinde zor ve yüksek riskli bir denge sağlama arayışı içine girmesi bekleniyor. Yükselen enflasyon milyonlarca aile için ekonomik zorlukları beraberinde getirirken ekonomik iyileşme sürecine gölge düşürüyor ve FED’in fiyatları sabit tutma amacının önünde engel oluşturuyor.

Öte yandan ekonomide pandemi öncesine göre 4 milyondan fazla çalışan açığının olduğu göz önünde bulundurulduğunda FED’in istihdamı arttırma hedefine de henüz erişmekten uzak olduğu görülüyor.

FED’in faiz oranlarını arttırmayı geciktirmesi, enflasyonu daha da arttırabilir ve daha sonra FED’in çok daha ağır adımlar atmak zorunda kalmasına yol açabilir. Bu durum, ekonomik gerilemeyle sonuçlanabilir. Ancak FED’in faizleri yükseltmek için aceleci davranması da işe alımları yavaşlatabilir ve ekonomik iyileşmeye sekte vurabilir.

VOA tarafından geçilen Biden Powell’ı Yeniden FED Başkanlığına Aday Gösterdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden Powell’ı Yeniden FED Başkanlığına Aday Gösterdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden Powell’ı Yeniden FED Başkanlığına Aday Gösterdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.