Biden Enflasyonla Mücadelede Daha Agresif Adımlar Atılacağı Sinyalini Verdi

Biden Enflasyonla Mücadelede Daha Agresif Adımlar Atılacağı Sinyalini Verdi

ABONE OL
11:28 - 14/09/2022 11:28
Biden Enflasyonla Mücadelede Daha Agresif Adımlar Atılacağı Sinyalini Verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de yüksek tüketici fiyatları Amerikan ekonomisinin öncelikli sorunu olmayı sürdürürken, Başkan Joe Biden bugün Beyaz Saray’da iklim değişikliğiyle mücadele ve reçeteli ilaçların fiyatlarının düşürülmesini öngören 430 milyar dolarlık Enflasyonu Düşürme Yasası’nı tanıttı. Biden yaptığı konuşmada, Demokratlar’ın ilerici önceliklere olan bağlılığını vurguladı.

Biden, ABD tarihindeki en büyük iklim değişikliği paketi olarak görülen 430 milyar dolarlık yasayı geçen ay mütevazı bir törenle imzalamıştı.

Beyaz Saray’da bugün düzenlenen etkinlik, Biden’ı destekleyen yüzlerce üst düzey yönetici, siyasetçi, aktivisti biraraya getirdi ve Biden’a siyasi tabanına yönelik ilaç fiyat tavanları, elektrikli araç muafiyetleri ve asgari kurumlar vergisi gibi kilit konular hakkında konuşma fırsatı tanıdı.

Biden davetlilere hitabında, “Reçeteli ilaç maliyetlerini düşüreceğiz. Sağlık sigortası maliyetlerini, milyonlarca aile için enerji maliyetlerini düşüreceğiz, iklim kriziyle mücadele ve enerji güvenliğimizi arttırmak için şimdiye kadarki en agresif adımları atacağız” dedi.

Ancak etkinlik tam da ABD’de Ağustos ayı yıllık enflasyon verisinin açıklandığı güne denk geldi. Çalışma Bakanlığı verilerine göre, TÜFE olarak isimlendirilen tüketici fiyat endeksi yıllık bazda Ağustos ayında yüzde 8,3 oldu.

Ekonomi, Kasım ayındaki ara seçimler öncesinde seçmenler için en büyük sorun olmaya devam ediyor ve Kongre’nin kontrolunu elinde tutmaya çalışan Demokratlar için risk oluşturuyor.

Derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch geçen ay Reuters’e, yasanın enflasyonu düşürmesini beklediklerini ancak bunu bu yıl değil, orta ve uzun vadede beklediklerini söylediler.

Yasayı desteklemeyen Cumhuriyetçiler’i hedef alan Demokratlar’ın eleştirisi, Cumhuriyetçiler’in sorunları çözmekle ilgilenmemesi ve engellemesi.

Demokratlar yasanın federal açığı azaltacağını, sera gazı emisyonlarını düşüreceğini, sağlık sigortası sistemi Medicare’in yaşlılar için daha düşük ilaç fiyatları için müzakere etmesini sağlayacağını ve milyar dolarlık şirketlerle varlıklı kesimin payına düşen vergiyi ödemelerini sağlayacağını belirtiyor.

Cumhuriyetçiler ise kurumlar vergisini arttırarak istihdama darbe vuracağı, hükümet harcamalarını artırarak enflasyonu daha da tetikleyeceği ve yeni ilaçların geliştirilmesini engelleyeceğini savunarak tasarıya karşı çıkıyordu.

Beyaz Saray’da 17 Ağustos’ta yapılan imza törenine Senato’daki Demokratlar’ın lideri Chuck Schumer’in yanı sıra tasarının geçmesinde desteği önemli olan West Virginia Senatörü Joe Manchin de katılmıştı.

Demokrat Senatör Manchin Beyaz Saray’ın talep ettiği daha kapsamlı paketin bazı unsurlarını bloke etmişti. Başkan Biden tasarıyı imzaladığı kalemi de Senatör Joe Manchin’e verdi.

Yasa neler öngörüyor?

Yasa kapsamındaki yatırımların ana gelir kaynağı, büyük ve karlı şirketlerin vergi borçlarını sıfıra indirmek amacıyla İç Gelir Hizmeti (IRS) yasasını kullanmalarını engellemek üzere getirilen yüzde 15’lik asgari kurumlar vergisi olacak.

Tasarı elektrikli araç almak isteyenlere de 7,500 dolarlık vergi indirimi getiriyor. Tüketicilerin vergi indiriminden faydalanması için araçların Kuzey Amerika’da montajlanmış olması gerekiyor.

VOA tarafından geçilen Biden Enflasyonla Mücadelede Daha Agresif Adımlar Atılacağı Sinyalini Verdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden Enflasyonla Mücadelede Daha Agresif Adımlar Atılacağı Sinyalini Verdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden Enflasyonla Mücadelede Daha Agresif Adımlar Atılacağı Sinyalini Verdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.