Biden Birliğin Durumu hitabında Trump’ı hedef aldı, İsrail ve Gazze mesajları verdi

Biden Birliğin Durumu hitabında Trump’ı hedef aldı, İsrail ve Gazze mesajları verdi

ABONE OL
14:27 - 08/03/2024 14:27
Biden Birliğin Durumu hitabında Trump’ı hedef aldı, İsrail ve Gazze mesajları verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Joe Biden’ın Birliğin Durumu konuşmasına dış politikada İsrail ve Gazze ile Ukrayna mesajları damga vurdu. 2024 seçimlerinde rakibi olması beklenen Donald Trump’ı Rusya ve demokrasi konusunda eleştiren Biden, İsrail’e “sivillerin korunması öncelik olmalı” sözleriyle seslendi.

Biden, Rusya’nın işgalinde iki yılı geride bırakan Ukrayna için de “Ukrayna, biz onun yanında yer alırsak Putin’i durdurabilir” ifadesini kullandı.

Başkan Joe Biden salona girerken Kongre üyeleriyle selamlaştı ve bazı Kongre üyelerinin “4 yıl daha” sloganları eşliğinde kürsüye doğru yürüdü.

Biden’ın Kongre’de ortak oturuma hitabı yaklaşık 20 dakika gecikmeli olarak başladı ve bir saati aşkın sürdü.

“Ukrayna biz onun yanında yer alırsak Putin’i durdurabilir”

Ukrayna konusunda Biden, “Putin’in Ukrayna ile duracağını düşünen varsa şu konuda sizi temin ederim: Hayır durmayacak. Ama Ukrayna, biz onun yanında yer alırsak Putin’i durdurabilir” sözleriyle, ABD’nin Ukrayna’ya desteğinin sürmesi gerektiğinin altını çizdi.

Biden, Donald Trump’ın başkan olduğu dönemde bir Avrupa ülkesine NATO’nun savunmasına katkıyı arttırmaları aksi takdirde Putin’e ne isterse onu yapmasını söyleyeceği yönündeki ifadelerine atıfta bulundu.

Biden, “Selefim, eski Cumhuriyetçi Partili Başkan, Putin’e ‘İstediğini yap’ dedi. Eski bir ABD Başkanı bunu gerçekten söyledi, bir Rus lidere boyun eğdi. Bu çok korkunç. Tehlikeli. Kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı, “Amerika şimdi desteğini çekerse, Ukrayna’yı tehlikeye atar. Avrupa’yı tehlikeye atar. Özgür dünyayı tehlikeye atar ve bu bize zarar vermek isteyenleri cesaretlendirir. Putin’e mesajım basit. Geri adım atmayacağız. Boyun eğmeyeceğiz. Ben boyun eğmeyeceğim” dedi.

Amerika’nın NATO’nun kurucu üyesi olduğunu hatırlayan Başkan Biden, “Bugün NATO’yu her zamankinden daha güçlü hale getirdik. Geçen yıl Finlandiya’yı NATO’ya kabul ettik ve daha bu sabah İsveç resmen NATO’ya katıldı. Kongre’ye şunu söylüyorum: Putin’e karşı durmalıyız” şeklinde konuştu.

Biden’ın Birliğin Durumu konuşmasını salonda dinleyen konuklar arasında İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da vardı.

Trump’ı adını doğrudan anmadan “selefim” diyerek eleştirdi

Demokrat Biden konuşmasında sık sık “selefim” sözleriyle nitelediği kendisinden önceki başkan Donald Trump’ı, ismini doğrudan telaffuz etmeden eleştirdi.

Birliğin Durumu konuşmasında 6 Ocak Kongre saldırısına da değinen Biden ABD dışındaki antidemokratik tehditlerle bu konu arasında bir paralellik kurdu.

ABD içinde ve dışında özgürlük ve demokrasinin aynı anda tehdit altında olduğunu söyleyen Biden, “ABD’de demokrasi kazandı. Ülkenizi yalnızca siz kazandığınızda sevemezsiniz. Siyasi şiddetin ABD’de yeri yoktur. Tarih izliyor” dedi.

İsrail’e Gazze uyarısı

Konuşmasının dış politika bölümünde Gazze’deki savaşa da değinen ABD Başkanı Biden, “Son beş ayın İsrail halkı, Filistin halkı ve Amerika’da pek çokları için yürek burkucu olduğunu biliyorum. İsrail’in Hamas’ın peşinden gitme hakkı var. Hamas rehineleri serbest bırakarak ve silah bırakarak çatışmayı bugün sonlandırabilir” dedi.

Bununla birlikte, İsrail’in Gazze’de masum sivilleri korumak gibi temel bir sorumluluğunun da olduğunu vurgulayan Biden, “Bu savaş Gazze’de masum siviller üzerinde daha önceki tüm savaşların toplamından daha çok etkili oldu. 30 binden fazla Filistinli öldü. Binlercesi masum kadın ve çocuk” diye konuştu.

ABD Başkanı Biden, “En az altı hafta sürecek bir ateşkes için durmadan çalışıyoruz. Bu ateşkes rehineleri eve getirecek, insani krizi hafifletecek ve daha kalıcı bir çözüme yardımcı olacak” diye ekledi.

İnsani yardım için Gazze kıyısına geçici liman kurulması talimatı

Gazze’ye yardım için ABD ordusuna Gazze kıyısında bir liman kurulması talimatı verdiğini açıklayan Başkan Biden, “Bu gece ABD ordusuna Akdeniz’de Gazze kıyısında geçici bir liman kurulması için acil durum misyonuna liderlik etmesi talimatını veriyorum. ABD askeri sahada olmayacak. Bu geçici liman her gün Gazze’ye giden insani yardım miktarını arttıracak” dedi.

Biden yönetimi yetkilileri, ilk sevkiyatın Kıbrıs üzerinden yapılacağını ve bu planın uygulama konulmasının birkaç hafta alabileceğini belirtmişti.

İsrail’in de “kendi üzerine düşeni yapması gerektiğini” kaydeden Biden, “Gazze’ye daha fazla yardıma izin vermeli ve insani yardım çalışanlarının ateş hattında kalmamasını sağlamalı. İsrail yönetimine şunu söylüyorum: İnsani yardım ikincil bir öncelik ya da pazarlık konusu olamaz. Masum hayatların korunması öncelik olmak zorunda” ifadelerini kullandı.

İki devletli çözüm vurgusu

ABD Başkanı Biden en az altı haftalık sürecek ateşkesin kalıcı bir çözümün önünü açması beklentisini de dile getirdi.

Ortadoğu sorununda iki devletli çözüm vurgusu yapan Başkan Biden, “İsrail’in güvenliğini ve demokrasiyi güvence altına alan başka bir yol yok. Filistinliler’in barış ve onur içinde yaşayabilmesini güvence altına alan başka bir yol yok.” ifadelerini kullandı.

İran’a mesaj

ABD Başkanı konuşmasında 7 Ekim’de Hamas’ın saldırısı ve İsrail’in gazze operasyonundan bu yana ABD’nin Ortadoğu’daki üslerine yönelik iran destekli grupların saldırıları ve Kızıldeniz ile Aden Körfezi’nde İran destekli Husiler’in uluslararası taşımacılığı hedef alan saldırılarına da değindi.

İran’la ilgili mesajlar da veren Biden, “Ortadoğu’da istikrarın sağlanması İran’ın teşkil ettiği tehdidin de çevrelenmesi demek” dedi.

Bölgedeki ABD güçlerini savunmak ve Husiler’in kabiliyetine zarar vermek için harekat emri verdiğini belirten Biden, “Başkomutan olarak halkımızı ve askeri personelimizi korumak için başka önlem emri verme konusunda tereddüt etmem” diye konuştu.

“Çin’le çatışma değil rekabet istiyoruz”

Başkan Biden dış politikada Çin’le yaşanan gerilime de değindi.

Biden, “Çin’in adil olmayan ekonomi uygulamalarına karşı koyuyoruz. Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarı savunuyoruz. Pasifik’teki ortaklıklarımızı ve ittifaklarımızı yeniden canlandırdık. Çin’le çatışma değil rekabet istiyoruz” diye konuştu.

İç politikada göçmen ve kürtaja erişim hakkı vurgusu

Başkan Biden konuşmasının iç politika konularına yer verdiği kısmında, Anayasa Mahkemesi’nin kürtaja erişimi anayasal hak olarak tanıyan Roe v. Wade kararını iptal etmesine değindi.

Biden, “Bundan övgüyle söz edenlerin Amerika’da kadınların gücüyle ilgili en ufak fikirlerinin olmadığı açık. Ama 2022 ve 2023’te öğrendiler. 2024’te de öğrenecekler” ifadelerini kullanarak seçim kampanyası sürecinde kürtaja erişim hakkını öne çıkaracağının da bir kez daha mesajını vermiş oldu.

Amerika’da gündemin en çok tartışılan bir diğer konusu sınır güvenliği de Biden’ın Birliğin Durumu konuşmasında yer aldı.

Demokrat Partili ve Cumhuriyetçi senatörlerle sınır güvenliği reformu konusunda yapılan görüşmeler ve bu görüşmeler sonucunda varılan ancak Kongre’de tıkanan sınır güvenliği paketine atıfta bulunan Biden, “Ekibimin sınır güvenliği reformu konusunda her iki siyasi partiden senatörlerle müzakeresi sonucu partilerüstü bir tasarı ortaya çıktı. Bu tasarı hayat kurtaracak ve sınıra düzen getirecek. Ancak ne yazık ki siyaset, süreci raydan çıkardı” ifadelerini kullandı.

2024 seçiminde rakibi olması beklenen Donald Trump’ın sözlerine atıfta bulunan Biden, “Göçmenleri ‘ülkemizin kanını zehirlediklerini’ söyleyerek şeytanlaştırmayacağım” dedi.

Cumhuriyetçilerden nasıl tepkiler geldi?

Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Mike Johnson, Biden’ın konuşması öncesinde Çarşamba günü kapalı kapılar ardında yapılan toplantıda Cumhuriyetçiler’e hitap sırasında nezaket kurallarına uymaları uyarısında bulunmuştu.

Temsilciler Meclisi’nin bazı Cumhuriyetçi üyelerinin Biden’ın zengin kesim ve şirketlere yönelik vergilerin arttırılması konusuna değindiği sırada salondan çıkmaya çalıştığı gözlemlendi.

Bazıları ise oturduğu yerden başlarını sallayarak Biden’ın bu sözlerine tepki gösterdi.

Cumhuriyetçiler adına cevabı Alabama senatörü Britt verdi

Demokrat Başkan Joe Biden’ın Birliğin Durumu konuşmasına Cumhuriyetçiler adına cevabı Alabama Senatörü Katie Britt verdi.
Cumhuriyetçi Senatör, “Özgür dünya, gücü azalmış bir liderden daha iyisini hak ediyor” dedi.

Senatör Britt, “Amerikan rüyası pek çok aile için Amerikan kabusuna döndü. Ülkemiz daha iyisini yapabilir. Bunu görmek için güney sınırımıza bakmak yeterli” diye konuştu.

Biden yönetiminin göçmen politikasını, bazı kentlerdeki suç oranlarını eleştiren Cumhuriyetçi Senatör Britt, “Amerika güvenli sınırlar, istikrarlı fiyatlar, güvenli sokaklar ve güçlü bir savunmayı büyük bir ulusun köşe taşları olarak tanıyan liderleri hak ediyor” dedi.

Trump kendini savundu, Biden’ın konuşmasını eleştirdi

Biden’ın 2024 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’den rakibi olması beklenen Donald Trump kendi sosyal medya platformu Truth Social’dan yaptığı açıklamada Biden’ın Birliğin Durumu konuşmasına anında cevap vereceklerini söylemişti.

Donald Trump Truth Social’dan yaptığı paylaşımda Biden’ın konuşmasını eleştirdi, kendisini savundu, Biden’ın konuşmasının “En Öfkeli, En Az Şefkatli ve En Kötü Birliğin Durumu Konuşması” olduğunu iddia etti.

VOA tarafından geçilen Biden Birliğin Durumu hitabında Trump’ı hedef aldı, İsrail ve Gazze mesajları verdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden Birliğin Durumu hitabında Trump’ı hedef aldı, İsrail ve Gazze mesajları verdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden Birliğin Durumu hitabında Trump’ı hedef aldı, İsrail ve Gazze mesajları verdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.