Biden: “Bana yalanlarla saldırıyorlar”

Biden: “Bana yalanlarla saldırıyorlar”

ABONE OL
11:14 - 14/12/2023 11:14
Biden: “Bana yalanlarla saldırıyorlar”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Temsilciler Meclisi, Başkan Joe Biden hakkındaki azil soruşturmasını resmileştirdi.

Soruşturmaya izin verilmesi, Biden’ın azlini onaylamak anlamına gelmiyor. Ancak Meclis’in sonunda başkanın azil olasılığını arttırıyor.

Biden’ın 53 yaşındaki oğlu Hunter Biden’ın iş ilişkilerini mercek altına alan soruşturmanın resmileştirilmesi, Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada 212’ye karşı 221 oyla kabul edildi. Meclis üyelerinin tamamı, mensubu oldukları partinin çizgisinde oy kullandı. Cumhuriyetçiler soruşturmaya destek için “evet” oyu verirken, Demokratlar karşı çıktı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Meclis’in “soruşturmanın sonucu hakkında peşin hüküm vermeyeceğini” ancak “kanıt niteliğindeki kayıtların görmezden gelinmesinin imkansız olduğunu” söyledi.

Meclis’te oylamaya ve Senato’da yargılamaya yol açacak resmi bir azil soruşturması, seçim dönemi yaklaşırken Biden’ı zor durumda bırakabilir.

Ancak oylama sonucunda Meclis’ten Biden’ın azli yönünde bir karar çıksa bile, Demokratların kontrolündeki Senato’nun başkanı aklamasına kesin gözüyle bakılıyor.

“Bana yalanlarla saldırıyorlar”

Oylamanın ardından bir açıklama yapan ABD Başkanı Biden, Amerikan halkını temsil eden Kongre üyelerinin, ülkeleri ve dünya için öncelikli konularla ilgilenmek yerine vakit kaybettiklerini savundu.

Biden, “Amerikalıların hayatlarını daha iyi hale getirmeye yardımcı olacak şeyler yapmak yerine, bana yalanlarla saldırmaya odaklanmış durumdalar. Yapılması gereken acil işlerle ilgilenmek yerine, Kongre’deki Cumhuriyetçilerin bile gerçeklerle desteklenmediğini kabul ettikleri bu temelsiz siyasi oyunla zaman kaybetmeyi tercih ediyorlar” dedi.

Oylama öncesinde hararetli bir tartışma yaşanırken Oklahomalı Cumhuriyetçi Tom Cole, meslektaşlarının bu soruşturmayı desteklemekten başka çaresinin kalmadığını söyledi.

Oylama mecburiyetini kendisi, Temsilciler Meclisi ve Amerikan halkı için “üzücü” olarak niteleyen Cole ,Beyaz Saray’ı görevden alma soruşturmasını engellemekle suçladı.

Diğer taraftan Demokratlar, “abartılı bir siyasi oyun” olarak gördükleri bu süreçten rahatsızlığını dile getiriyor.

Maryland Temsilcisi Jamie Raskin soruşturmanın “kim” değil “ne” sorusu üzerinden ilerlemesi gerektiğini savundu. Bu “siyasi oyunu” bir Agatha Christie romanına benzeten Raskin, “gizem nerede? Suç ne?” sorularını yöneltti.

Hunter Biden: “Soruşturma temelsiz”

Temsilciler Meclisi Denetim Komisyonu’nun 13 Aralık Çarşamba günü Kongre’de kapalı kapılar ardında iş ilişkileri hakkında ifade vermesi için 8 Kasım’da celp gönderdiği Başkan Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden ise, bu çağrıya uymayacağını bildirdi. Hunter Biden’ın bu kararı, babası Başkan Biden hakkındaki azil soruşturmasını resmileştiren Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi Partililer’le arasındaki gerginlikleri tırmandırdı.

Oylamadan önceki saatlerde Kongre binası önünde basın toplantısı düzenleyen Hunter Biden, azil soruşturmasını temelsiz olarak niteledi ve Temsilciler Meclisi Denetim Komisyonu’nun kendisini kapalı kapılar ardında sorguya çekmek için gönderdiği celbe uymayacağını belirtti.

Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Üyesi Darrall Issa, ifade vermeye gitmemesi durumunda Denetim Komisyonu’nun Hunter Biden’ı Kongre’ye itaatsizlikle suçlamasını beklediğini söyledi ve “(Hunter Biden) Amerikan halkına saygısızlık ediyor” dedi.

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi Partililer, Hunter Biden ve ailesinin, Joe Biden’ın eski Başkan Barack Obama’nın yardımcılığını yaptığı 2009- 2017 yılları arasında alınan kararlardan uygunsuz şekilde fayda sağladığını iddia ediyor. Cumhuriyetçi Partililer’in azil soruşturması, Hunter Biden’ın iş ilişkilerini mercek altına alıyor.

2024 başkanlık seçimleri öncesinde açılan azil soruşturmasını siyasi güdümlü olarak niteleyen Beyaz Saray, yasalara aykırı davranıldığı iddiasını reddediyor.

Cumhuriyetçi Parti, Başkan Biden’ın yasadışı davrandığına ilişkin şimdiye kadar henüz herhangi bir kanıt ortaya koyabilmiş değil.

Hunter Biden, “Babamın benim iş ilişkilerimde mali açıdan müdahil olduğuyla ilgili iddiaları destekleyecek kanıt yok çünkü böyle birşey olmadı” dedi.

Uyuşturucu ve alkol bağımlılığıyla mücadelesini kamuoyuyla paylaşan Hunter Biden uzun yıllar süren cezai soruşturmalara maruz kalmış ve bu soruşturmalar, ateşli silah ve vergi suçlamalarıyla sonuçlanmıştı.

Hunter Biden, “Bağımlılığımın derinliklerindeyken mali durumum hakkında olağanüstü derecede sorumsuz davrandım. Ancak bu durumun bir azil soruşturmasına gerekçe olması saçmalık ötesidir. Utanç vericidir” şeklinde konuştu.

Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Üyesi Jamie Raskin, Hunter Biden’ın kapalı kapılar ardında ifade vermeyi reddetmesini savundu.

Raskin, Cumhuriyetçi Partililer’i hedef alarak, “Minik kanıt parçalarını cımbızla toplayıp olayları çarpıtıyorlar. Hunter Biden ve avukatları bu durumu açıkça gözlemledi” dedi.

Temsilciler Meclisi Kurallar Komisyonu’nun kıdemli Demokrat Partili üyesi James McGovern da Başkan Biden hakkındaki azil soruşturmasının resmileştirilmesine ilişkin oturumda, “Hiçbir güvenilirlik, meşruluk, bütünlük yok. Bu soruşturma, Cumhuriyetçiler’in hiçbir iş yapmayan Kongre’sinin Amerikan halkının yararına olacak anlamlı yasalar çıkarmadaki başarısızlığı üzerindeki dikkatleri dağıtmayı amaçlıyor” dedi.

Hunter Biden, Kongre’de kapalı kapılar ardında sorguya çekilmek yerine kamuoyu önünde ifade verme teklifinde bulunmuştu. Avukatı, Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi Partililer’e hitaben kaleme aldığı mektupta, “Kapalı kapılar ardında yapılan oturumlarda gerçekleri çarpıttığınızı ve kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğinizi gördük” ifadelerini kullanmıştı.

Mektupta yer alan ifadelere karşı çıkan Cumhuriyetçiler, Hunter Biden’ın kamuoyu önünde ifade vermeden önce kapalı kapılar ardında sorgulanması gerektiğini öne sürmüştü. Kongre üyeleri, 6 Aralık’ta, kapalı kapılar ardında yapılması öngörülen oturuma katılmaması durumunda Hunter Biden’ı Kongre’ye itaatsizlikle suçlama tehdidinde bulundu.

Azil soruşturmasını yürüten Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu’nun başkanı Cumhuriyetçi Partili Jim Jordan ile Temsilciler Meclisi Denetim Komisyonu’nun Başkanı James Comer ise Hunter Biden’ın avukatına gönderdikleri mektupta, “Bay Biden’ın yapacak bir ‘seçimi’ yoktur; kendisine gönderilen celpler 13 Aralık’ta ifade vermesini zorunlu kılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Partililer, Perşembe günü üç haftalık Noel ve Yılbaşı tatiline çıkmadan önce Başkan Biden hakkındaki azil soruşturmasının resmileştirilmesi oylamasını tamamlamayı hedefliyordu ve bugünkü oylamayla bu hedeflerini başarmış oldular. Bununla birlikte, sınır güvenliği, Ukrayna ve İsrail’e ilave yardımlar ve Şubat ayı başı sonrasında hükümetin nasıl fonlanacağı gibi meselelere ilişkin tasarılarsa henüz Kongre’de oya sunulmadı.

VOA tarafından geçilen Azil soruşturması resmileşen Başkan Biden: “Bana yalanlarla saldırıyorlar” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Azil soruşturması resmileşen Başkan Biden: “Bana yalanlarla saldırıyorlar” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Azil soruşturması resmileşen Başkan Biden: “Bana yalanlarla saldırıyorlar” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.