Biden ABD’nin Avrupa’daki Varlığını Güçlendirecek

Biden ABD’nin Avrupa’daki Varlığını Güçlendirecek

ABONE OL
14:13 - 29/06/2022 14:13
Biden ABD’nin Avrupa’daki Varlığını Güçlendirecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

NATO’nun soğuk savaşın sona ermesinden bu yana en önemli değişime imza atacağı Madrid zirvesinde ikinci gün, aile fotoğrafı ve liderlerin resmi oturumu ile başladı.

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka üyeliğine “teröre verdikleri destek” nedeniyle koyduğu vetoyu, dün yazılı güvenceler aldıktan sonra kaldırmasının ardından, “derin bir nefes alarak” zirveye gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, liderleri tek tek karşıladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, güne Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile baş başa görüşerek başladı. İki lider, zirvenin yapıldığı IFEMA Sergi ve Fuar Sarayı’nda 09.35’te görüştü. Görüşmenin ardından Macron ve Erdoğan, 10.30’daki aile fotoğrafına en son gelen liderler arasında yer aldı.

Gelenek olduğu üzere, ABD Başkanı Joe Biden aile fotoğrafına gelen en son lider oldu. Salına girişte, Biden, Erdoğan, Johnson ve Stoltenberg’in, zirve başlamadan önce dörtlü sohbeti dikkat çekti. Samimi havada geçtiği gözlenen sohbetin ardından liderler gülümseyerek objektiflere poz verdi.

Genel Sekreter Stoltenberg ve evsahibi İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in açış konuşmasının ardından toplantı basına kapatıldı. Kapalı bölümde ilk gündem maddesi Rusya-Ukrayna savaşı ve NATO’nun bu savaşa vereceği yanıt konusu tartışıldı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirve öncesinde gündemi, “İleri savunmamızı güçlendireceğiz. İttifak’ın doğu kısmındaki muharebe gruplarımızı tugay seviyelerine çıkaracağız. NATO Mukabele Gücü’nü dönüştüreceğiz ve halen 40 bin olan yüksek hazırlıklı kuvvetlerimizin sayısını 300 binin üzerine çıkaracağız” sözleriyle açıklamıştı.

Erdoğan’ın yoğun gündemi

Zirve dolayısıyla ikili görüşmeler yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron’un ardından İngiltere Başbakanı Johnson ve ABD Başkanı Joe Biden ile de biraraya gelecek.

Erdoğan’ın, yarın sabah da Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile de görüşmesi planlanıyor.

44 ülke temsilcisi salonda

Zirveye NATO üyesi 30 ülkenin devlet ve hükümet başkanları ile AB üyesi olup, NATO’ya üye olmak isteyen Gürcistan, Finlandiya ve İsveç ile NATO üyesi olmayan AB ülkeleri Malta, Kıbrıs Rum Kesimi, Bosna-Hersek ve İrlanda’nın yanısıra Asya Pasifik ülkeleri Avustralya, Güney Kore, Yeni Zelanda ve Japonya devlet başkanları katıldı. iAB Konsey ve Komisyon Başkanı da katılımcılar arasında.

Zirvede önce Rusya-Ukrayna savaşını görüşen 44 ülke temsilcisi, ardından NATO’nun gelecek 10 yılının “yol haritasını” çizecek “Madrid Stratejik Konsepti” tartışmalarına geçecek.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba Madrid zirvesine şahsen katılırken, Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, video konferans yoluyla zirveye katılan 40 ülke liderine seslendi.

NATO’nun yarın da devam edecek toplantılarında üye ülkelerin savunma harcamalarını bütçelerinin yüzde ikisinin üzerine çıkarmaları, NATO’nun Doğu kanadının güçlendirilmesi ve Ukrayna için yeni yardım paketi ile AB-NATO işbirliğinin güçlendirilmesi konuları ele alınacak.

ABD Başkan Joe Biden, Genel Sekreter Stoltenberg ile yaptığı açıklamada, Avrupa’daki Amerikan askeri varlığının güçlendirildiğini duyurdu.

Biden, NATO zirvesinde yaptığı açıklamada, ABD’nin İspanya, Polonya, Romanya, Baltık Devletleri, İngiltere, Almanya ve İtalya’daki “askeri konumunu güçlendireceğini” açıkladı. Joe Biden ABD’nin bu yıl “Rusya’nın saldırgan girişimlerine yanıt olarak Avrupa’da yirmi bin ek asker” konuşlandırdığını hatırlattı.

Biden, ABD’nin İspanya’nın Rota kentindeki deniz üssündeki muhriplerinin sayısının dörtten altıya çıkarılacağını, aynı zamanda Polonya’da ABD ordusunın “5. daimi karargahını” kuracaklarını da duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı, Polonya’daki üssün NATO’nun Doğu kanadındaki ilk kalıcı Amerikan varlığı olacağını belirtiyor. Joe Biden, Romanya’da konuşlanacak toplam beş bin askerden oluşan “ek bir tugayı daha tutacaklarını”, Baltık müttefikleriyle tatbikatları yoğunlaştıracaklarını” da kaydetti.

Stoltenberg’den “Rusya tehdit” vurgusu

Genel Sekreter Stoltenberg de Türkiye ile yaşanan veto krizinin aşılmasının ardından İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğe davet edilmesi, yeni Stratejik Konsept belgesinin kabul edilmesi, ittifakın caydırıcılık ve savunmasının güçlendirilmesi ve Ukrayna’ya verilen askeri desteğin artırılması gibi zirvede “son derece tarihi kararlar alacaklarını” söyledi.

Stoltenberg, Stratejik Konsept belgesinde, Rusya’nın NATO’nun güvenliğine doğrudan tehdit oluşturduğunu, bugüne kadar belgede yer almayan Çin içinse doğrudan tehdit değil ancak “NATO değerleri ve çıkarlarına karşı davranışları desteklediği” ifadesinin yer alacağını belirtti.

NATO zirvesine katılan Norveç de ABD, İngiltere ve Almanya’nın benzer kararlarının ardından Ukrayna’ya “üç adet çoklu roketatar sistemi vereceklerini” duyurdu.

Norveç Savunma Bakanı Bjorn Arild Gram, Norveç Çoklu Fırlatma Roket Sistemi’nin, pratikte İngiltere’ye gönderileceğini ve bunları Ukrayna’ya kendi ekipmanıyla tedarik edeceğini belirtti. Bjorn Arild Gram, “Bu, müttefikler arasındaki iyi bir işbirliği örneğidir” dedi.

VOA tarafından geçilen Biden ABD’nin Avrupa’daki Varlığını Güçlendirecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden ABD’nin Avrupa’daki Varlığını Güçlendirecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden ABD’nin Avrupa’daki Varlığını Güçlendirecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.