Biden 9. Amerikan Devletleri Zirvesini Açtı

Biden 9. Amerikan Devletleri Zirvesini Açtı

ABONE OL
10:33 - 10/06/2022 10:33
Biden 9. Amerikan Devletleri Zirvesini Açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tüm Amerika kıtasındaki devletlerin parçası olduğu Amerikan Devletleri Örgütü, bu yıl 9.su düzenlenen Amerikan Devletleri Örgütü Zirvesi için Los Angeles’ta bir araya geldi.

ABD Başkan Biden da zirvenin resmi açılış töreni için Los Angeles’taydı. Biden, Kuzey ve Güney Amerika ülkelerinin liderlerine hitap etti.

Küba, Venezuela ve Nikaragua liderlerinin davetli listesinden çıkarılmasıyla zirve daha başlamadan çok konuşulmuştu. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ve diğer bazı liderler, zirveyi protesto etmişlerdi.

Zirveye 21 lider katıldı. Liderleri katılmayan ülkeler bakan seviyesinde temsil edildi.

Başkan Biden zirvenin açılış konuşmasında, Latin Amerika ülkelerinin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak ve kuzeye göç akınını yavaşlatacak programın ana çerçevesini anlattı.
Biden, Amerika kıtası ülkeleriyle yeni bir ekonomik ortaklık kurulduğunu ve bunun da ekonomilerin şahlanmasına yardımcı olacağını belirtti. Biden’ın ekonomi konusundaki girişimleri bölgede Çin’in yükselen etkinliğini dengelemeyi hedefliyor.

Konuşmasında göç sorununa da değinen ABD Başkanı, özellikle Orta ve Güney Amerika ülkelerinden ABD’ye yönelik mülteci akını konusuna değindi. Biden, göç sorununda Rusya’yı işaret etti, “Küresel enflasyon baskıları Putin’in Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşla daha da kötüleşti. Ailelerin ihtiyaçlarını karşılaması daha da zorlaştı. Tüm bu faktörler batı yarımkürede mülteci akınına sebep oluyor” diye konuştu.

10 Haziran Cuma gününe kadar devam edecek zirve, 1994 yılından bu yana 2 ya da 4 yılda bir düzenleniyor. Amerika, batı yarım küreyi birleştiren zirveye 2. defa ev sahipliği yapıyor.

“Silahlar Konusunda Bir Başkanlık Kararnamesi Düşünmüyorum”

Biden’ın Los Angeles’taki durağı sadece bu zirve ile sınırlı değildi. Biden, geç saatlerde Jimmy Kimmel’in televizyon programına katıldı. Biden, başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana ilk defa yüz yüze bir televizyon programına katıldı.

Amerika’da son dönemde peş peşe yaşanan silahlı saldırılar sonrası en çok tartışılan konu hem eyaletler hem de federal düzeyde silah kontrolünün nasıl sağlanacağı.

Jimmy Kimmel’in Başkan Biden’a sorularından biri de, silahlar konusunda bir başkanlık kararnamesine imza atıp atmayacağı oldu.

Başkan Biden, silahlar konusunda bir başkanlık kararnamesi düşünmüyorum dedi. Konuyla ilgili ek yürütme kararları almayı düşündüğünü ancak selefi Donald Trump’ın yasama dışı stratejiyi kullanmasını taklit etmek istemediğini ve bunu “Anayasanın kötüye kullanılması” olarak nitelendirdiğini sözlerine ekledi.

VOA tarafından geçilen Biden 9. Amerikan Devletleri Zirvesini Açtı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden 9. Amerikan Devletleri Zirvesini Açtı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden 9. Amerikan Devletleri Zirvesini Açtı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.