Biden 81’inci doğumgününü kutlarken son anketler lehine değil

Biden 81’inci doğumgününü kutlarken son anketler lehine değil

ABONE OL
23:07 - 20/11/2023 23:07
Biden 81’inci doğumgününü kutlarken son anketler lehine değil
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Joe Biden bugün 81 yaşına girdi. Bu bir dönüm noktası çünkü ülke tarihinin görev yapan en yaşlı ismi. Ancak kamuoyu yoklamalarına göre, Biden’ın ikinci dönem seçilmesi konusunda politikaları kadar ileri yaşı da Amerikalılar için endişe kaynağı.

Yeniden seçilmesi halinde Biden, görevdeki ikinci döneminin sonunda 86 yaşında olacak. Daha önce en yaşlı ABD başkanı rekorunu elinde bulunduran Cumhuriyetçi Ronald Reagan, 1989’da 77 yaşında ikinci dört yıllık dönemini tamamlamıştı.

Cumhuriyetçiler’in 2024 seçimlerinde Biden’a karşı adaylık yarışında önde giden Trump ise 77 yaşında.

Ancak NBC News’in son ulusal anketine göre Biden, varsayımsal bir genel seçim eşleşmesinde ilk kez eski Başkan Donald Trump’ın gerisine düştü.

Ankete göre eski Başkan Donald Trump, halefine karşı yüzde 44’e yüzde 46 gibi az bir farkla önde. 2019 ve 2020’de, Trump başkan olduğunda, NBC’nin anketlerinin hepsinde Biden’ın gerisindeydi. 10’dan fazla ankette ilk defa, Trump öne geçmiş oldu.

Ancak bu fark, 11 aydan daha uzun bir süre kalan bir yarışma için anketin hata payı dahilinde.

Genç seçmenlerin desteği azaldı

18 ile 34 yaş arası genç seçmenler arasında Trump, Biden’a karşı yüzde 42’ye yüzde 46’lık bir üstünlük sağladı. Oysa genç seçmenler 2020 seçimlerinde Biden’ı, Trump’a karşı yaklaşık 26 puan farkla destekliyordu.

Ankete göre, genç seçmenlerin yalnızca yüzde 31’i Biden’ın iş performansını onaylıyor ve bu oran Eylül ayındaki yüzde 46’lık orana göre belirgin bir düşüş gösteriyor.

İsrail-Hamas politikalarına tepkiler belirleyici

Bu eğilimi besleyen şeyin, Biden’ın İsrail-Hamas savaşını ele alışına yönelik tepkiler olduğu görülüyor. Ankete göre, genç seçmenlerin yüzde 70’i Biden’ın çatışmayı ele alışını onaylamadığını söyledi.

NBC’nin anketine göre Başkan Joe Biden’ın onaylanma oranı da başkanlığının en düşük seviyesine geriledi. Kayıtlı seçmenlerin yüzde 40’ı Başkan’ın görevdeki performansını onaylarken, yüzde 57’si onaylamadı. Bu da Biden’ın Beyaz Saray’da geçirdiği süre boyunca NBC tarafından kaydedilen en düşük onay oranı.

Genel anlamda, seçmenlerin sadece yüzde 33’ü Biden’ın dış politikasını onayladı ve bu oran Eylül ayına göre 8 puanlık bir düşüş gösterdi. Biden’ın ekonomi üzerindeki yönetimi ise Eylül ayına göre 1 puanlık artışla yüzde 38 seviyesinde onay aldı.

Anket ortalamalarında da geride

NBC’nin kamuoyu yoklaması, 2024’teki bir eşleşmede Biden’ı Trump’ın gerisinde gösteren tek anket değil.

Hem ulusal çapta hem de seçimin çekişmeli geçtiği eyaletlerde yapılan anketlerde Trump’ın genel seçimlerde Biden’ı yeneceği öngörülüyor. RealClearPolitics internet sitesinin son kamuoyu yoklamaları ortalamasına göre Donald Trump yüzde 1,6 puanla önde.

VOA tarafından geçilen Biden 81’inci doğumgününü kutlarken son anketler lehine değil haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden 81’inci doğumgününü kutlarken son anketler lehine değil haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden 81’inci doğumgününü kutlarken son anketler lehine değil haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.