Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan Suudi Arabistan’ın ardından İsrail’de

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan Suudi Arabistan’ın ardından İsrail’de

ABONE OL
22:04 - 14/12/2023 22:04
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan Suudi Arabistan’ın ardından İsrail’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

WASHINGTON — 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan İsrail temasları kapsamında ilk olarak Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüştü. Sullivan’ın temasları ABD Başkanı Joe Biden ve Başbakan Benyamin Netanyahu arasında Gazze’de artan sivil can kayıplarına ilişkin bazı görüş ayrılıklarının gündeme gelmesinin ardına rastlıyor.

Biden yönetimi yetkilileri, İsrailli yetkilileri görüşmelerde, Gazze’de Hamas’a yönelik operasyonlarda sivil can kayıplarının olmamasına özen göstermeye teşvik ediyor.

İsrail Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Yoav Gallant, Jake Sullivan’a, Gazze’de savaşın birkaç aydan fazla süreceğini söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby Çarşamba günü Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında, Sullivan’ın İsrailli yetkililerle son derece ciddi görüşmeler yürüteceğini ve operasyonlar sırasında sivillere yönelik zararın azaltılmasına yönelik çabaları ele alacağını söyledi.

Jake Sullivan’ın İsrail’de Perşembe ve Cuma gününü de kapsayan temasları sırasında Başbakan Benyamin Netanyahu ve İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ile görüşmesi planlanıyor.

Suudi Arabistan temaslarında gündem Gazze, İsrail ile normalleşme ve Husiler’in saldırılarıydı

Jake Sullivan, İsrail’de temaslarda bulunmadan önce Suudi Arabistan’daydı. Sullivan, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’la görüşmesinde İsrail ve Filistinliler arasında sürdürülebilir barış için koşulların oluşturulmasına yönelik çabaların yanısıra, Yemen ve Kızıldeniz’de İran destekli Husiler’in son dönemde artan saldırılarını ele aldı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Jake Sullivan Suudi Arabistan’daki temasları kapsamında Gazze’ye insani yardım akışının arttırılması konusunu da görüştü.

ABD’nin İsrail ve Suudi Arabistan arasında ilişkilerin normalleşmesine ilişkin anlaşma çabaları, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından İsrail ve Hamas arasında başlayan çatışmalar sebebiyle sekteye uğramıştı.

Reuters’ın haberine göre Beyaz Saray kaynakları, bu anlaşmanın doğru zamanda yeniden canlandırılmasını istiyor.

Jake Sullivan’ın Suudi Arabistan’daki görüşmelerinde Yemen’de İran’ın desteklediği bilinen Husiler’in Kızıldeniz’de uluslararası ticari gemileri hedef alan saldırılarının caydırılması da gündemdeydi.

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog dün sosyal medyadaki bir paylaşımında Husiler’in ve İran’ın Kızıldeniz’de “kırmızı çizgi”yi geçtiğini belirtmişti.

Yemen açıklarında Perşembe günü Danimarkalı bir şirkete ait yük gemisinin bir füze tarafından hedef alındığı bildirildi.

Yemen’de 2014’ten bu yana başkent Sana ve Kızıldeniz kıyısının önemli bir kısmını kontrol eden Husiler’in bölgedeki saldırılarında İsrail-Hamas arasındaki savaşın başlamasından beri bir artış yaşanıyor.

İran’dan olası görev gücüne tepki

ABD’li yetkililer Kızıldeniz’de benzer saldırıları caydırmak amacıyla bir görev gücü oluşturma seçeneğini değerlendiriyor.

ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking Perşembe günü Reuters’a yaptığı açıklamada Washington’ın Kızıldeniz’deki gemileri korumak amacıyla mümkün olan en geniş koalisyonu oluşturmak istediklerini söyledi.

İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani ise çok uluslu donanma gücünün olağanüstü sorunlarla karşılaşacağını söyledi; “Bizim egemenliğimizin olduğu bir bölgede kimse hareket edemez” dedi.

Reuters’ın haberinden bir bölüm kullanılmıştır.

VOA tarafından geçilen Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan Suudi Arabistan’ın ardından İsrail’de haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan Suudi Arabistan’ın ardından İsrail’de haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan Suudi Arabistan’ın ardından İsrail’de haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.