BETAK, mağdur kadınlara destek balosu muhteşemdi

BETAK, mağdur kadınlara destek balosu muhteşemdi

ABONE OL
13:29 - 04/11/2019 13:29
BETAK, mağdur kadınlara destek balosu muhteşemdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin Türk Kadınlar Birliği (BETAK) bir destek balosu düzenledi.

Destek gecesinde elde edilen gelir, Türkiye’de cinsel şiddet mağduru genç kadınlar için kullanılmak üzere İstanbul Beykoz’da bulunan ve cinsel şiddete uğramış genç kadınları himaye eden, onları topluma kazandırma çalışmaları yapan BEDES kurucusu Gülay Demirel`e teslim edildi.

Berlin Titatnic Hotel’de yapılan ve yaklaşık dörtyüz davetlinin katıldığı balonun acili konuşmasını yapan BETAK Başkanı Hatice Selçuk, “Değerli Misafirlerimiz, Berlin Türk Alman Kadınlar Birliği’nin Yardım Balosu’na hoş geldiniz diyor, sevgi ve saygıyla hepinizi selamlıyorum ve Cumhuriyet Bayramınızı kutluyorum.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. yılını kutladığımız şu günlerde, ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk Kadınına verdiği değer ve öneme değinmeden geçemeyeceğim. O`nun bu konuda söylediği ve telkin ettiği pek çok söz var.

Ama şu sözü toplumların ilerlemesi için bence çok önemli.

“Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur“.

 

İşte böylesine öngörü ve duyarlı bakış açısıyla kadına hak ettiği değeri veren bir liderin kurduğu ülkede, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. yılında hâlâ kadına şiddeti, ayrımcılığı ve kötü muameleyi konuşuyor olmak ve buna karşı mücadele etmek zorunda kalmamız çok üzücü ama acı bir gerçektir.

Son dönemlerde gerek basında gerekse sosyal medyada sik sik okuduğunuz gibi kadına yönelik ayrımcılık ve şiddet giderek artmaktadır. Son 7 yılda kadın cinayetleri %1400 artmıştır. İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2014- 2017 yılları arasında cinsel şiddet mağduru olduğu gerekçesi ile güvenlik birimlerine getirilen kız çocuğu sayısında %67 artış yaşanmıştır. En çok şiddet mağduru 11 yaşından küçük kız çocuklarının olduğu gösteriliyor.  Hepimizin bildiği gibi Yine toplumumuzun kanayan bir yarası çocuk gelinlerdir.

Aynı şekilde kadınlar is hayatında da ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar. Bu sadece Türkiye`nin değil bütün dünyanın sorunudur. Ayni isi ayni mevkide yapan bir kadın, bir erkekten çok daha az kazanmaktadır. Kariyer yapıp yükselmek isteyen bir kadın özel sektör de olsun kamu sektöründe olsun bir erkeğe göre çok daha fazla çalışmak zorundadır. Aynı zamanda bu kadından iyi bir anne, iyi bir es ve iyi bir ev kadını olması da beklenmektedir. Bu da kadınlar üzerinde çok ciddi toplumsal baskı yaratmaktadır.

Yardım etmek bizi biz yapan insani değerlerin başında gelir. İhtiyacı olan birisine yardım etmek, bizim hem toplumsal hem de ahlâkî ve vicdani sorumluluğumuzdur.

 

Bizler de bir nebze olsun bu sorumluluğumuzu yerine getirmek için buradayız. Bu geceden elde edeceğimiz gelirle İstanbul BEDES (Beykoz Eğitime Destek Derneği) aracılığıyla şiddet ve tecavüz mağduru genç kızlarımızın hayata ve eğitimlerine devam edebilmelerine katkı sağlayacağız.

Berlin Türk Alman Kadınlar Birliği 1991 yılında dönemin Berlin Büyükelçisi Onur Öymen’in önerisiyle kurulmuştur.  Derneğimiz, bundan önce de gerek Türkiye’de gerekse Almanya’da kadın ve eğitim temalı pek çok proje üretmiş ya da var olan projelere katkı sağlamıştır. Bunlara örnek olarak; Çağdaş Yaşama Destek Derneği ile” Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları-Kardelenler” projesine desteği ve Çatalca’da Yedi Ağaç Ormanları Projesine katkıda bulunarak BETAK Korusu için 2352 fidan dikmeyi verebiliriz.  Derneğimiz, aynı duyarlılık içinde benzeri kadın sorunlarına yönelik projelere ve eğitime destek vermeye devam edecektir.

Biliyorum kadınlara yönelik biraz iç karartıcı şeylerden bahsettim, fakat bununla birlikte dünyamızın son yüz yılında kadın hareketleri umut verici şekilde gelişmektedir. Her ne kadar Suudi Arabistan’da kadınlar araba kullanma haklarını yeni elde etmiş olsalar da bunun yanında artık daha çok kadını, akademisyen, girişimci, milletvekili, bakan ve hatta başbakan olarak görebiliyoruz. Yapmamız gereken tek şey umudumuzu kaybetmeden bütün zorluklara karşı inanarak çalışmaya devam etmek ve birbirimize destek vermektir.

Bu yüz yıl kadınların yüz yılı olacaktır.

Buraya kadar gelerek maddi ve manevi destek vermenizden dolayı kendim ve Yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım adına teşekkür eder iyi eğlenceler dilerim” dedi.

 

Uzun yıllar Beykoz’da sosyal çalışmalar yapan, son 15 yıldır Beykoz’da yapmış olduğu sosyal çalışmalarla toplumun tüm kesimlerinin beğenisini kazanan , 2005 yılında Beykoz Eğitime Destek Derneği (BEDES)’i  kuran, 2019 yılı Mart ayında yapılan Yerel Seçimlerde CHP’den Beykoz Belediye Başkan Aday Adayı olan Gülay Demirel, BETAK`in mağdur kadınlara destek balosuna Türkiye`den katılarak yaptığı konuşmada, “BEDES üzerinden sadece şiddete  ve tacize maruz kalmış kadınlara yârdim etmiyoruz,  Beykoz’da bir çok okula destek sağlanmaktayız,  akıllı tahtalar, bilgisayar laboratuvarları ve güvenlik sistemleri kurmaktayız. BETAK yöneticilerine ve duyarlı Berlinli vatandaşlarımıza bu desteklerinden dolayı sonsuz teşekkür ederiz” dedi.

Baloya Türkiye’den gelerek destek sunan sanatçı Gülcan Altan ve Grup Gündoğarken muhteşem bir müzik dinletisi ile renk kattılar.

Müzik ve yemek eşliğinde eğlenceli bir gece geçiren misafirler tombala çekilişine katılarak Türkiye`de şiddete maruz kalan kadıların yasadığı BEDES kurumuna maddi destekte bulundular.

ha-ber.com/M. Sefa Doğanay
Fotoğraflar: Sadık Karslı/Mehmet Dedeoğlu
Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.