BETAK, Berlin`de kadınlar gününü kutladı

BETAK, Berlin`de kadınlar gününü kutladı

ABONE OL
00:44 - 15/03/2019 00:44
BETAK, Berlin`de kadınlar gününü kutladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nın başkenti Berlin`de, Türk Alman Kadınlar Birliği e.V (BETAK), Türkiye’de Kadın Hakları Hareketinin tarihçesi ve Dünya Kadın Hakları Sözleşmesine dikkat çekmek ve bilgilendirmek üzere iki gün süren etkinlikler düzenledi.

Berlinli kadınlar tarafında yoğun ilgi gören etkinliklerin ilk gününde Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) „Musahipzade ile Temaşa“ adlı oyun ile Berlinlilerin büyük beğenisin kazandı.

Aysel Yıldırım, Duygu Dalyanoğlu, İlker Yasin Keskin, Nihal Albayrak ve Özgün Eren`in başarılı bir şekilde sahneye koyduğu „Musahipzade ile Temaşa “adlı oyunun konusu şöyle:

Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde yazdığı oyunlarıyla Türkiye tiyatrosunun gelişkin örneklerini vermiş bir tiyatrocu, Musahipzade Celal, BGST Tiyatro Boğaziçi’nin yeni oyununa konu oluyor.

İşlemeli, kahverengi ahşap masasında bir memur. Eli kaleminde. Kimselere fark ettirmeden kendi kendine gülüyor, bir şeyler mırıldanıyor, kâğıda döküyor.

Önündeki pencereden İstanbul’a bakıyor Ninelerinden, dedelerinden dinlediği eski zaman hikayeleri koca İstanbul sahnesinde canlanıveriyor. İstanbul’un Osmanlı hali. Çengisiyle, çelebisiyle, kadısıyla, delisiyle, kıpır kıpır, hayat dolu bir yaşantı beliriyor önünde. Dar kafalı devletlular ve dalkavuklarından tutun, devrin batıl inanışlarına, eski esnaf dayanışmasından, karı koca münasebetlerindeki adaletsizliğe dokunuveriyor kalemiyle. Ortaoyununun, Karagözün ruhuyla dolanıyor kalemi sahifeler üzerinde.  İstanbul’a bakıyor, İstanbul’un Osmanlı haline.

”Bir Kadın Uyanıyor”

Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamasının ikinci günü Kadın Koalisyonu kurucularından Koordinatörü ve Hak savunucusu İlknur Üstün ve Av. Oya Aydın Göktaş’ın konuşmaları ile başladı.

Söyleşimizin ardından Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu`nun (BGST) Kadınlar Günü için özel olarak Berlin’de sahneye koyduğu tek kişilik ”Bir Kadın Uyanıyor” adli oyun büyük ilgi gördü.

Berlin Tiyatrom salonunda gösterilen ve gerçek bir hikâyeden uyarlanan tek kişilik oyunu sanatçı Aysel Yıldırım büyük bir ustalıkla sahneledi. Yaklaşık iki saat süren iki perdelik oyunun konusu şöyle:

Alev; 45’inde, dul, çalışıyor, iki çocuk annesi.

15’inden 45’ine, çeyiz sandığında ne sakladıysa ortaya seriyor. İlk gençliğini, evliliğini, boşanmasını, yeniden kurduğu hayatını, Alev’in ateşle imtihanını anlatıyor.

Bugüne dek sadece kadınlara anlattı, şimdi kadın, erkek hem kadın hem erkek, herkese anlatıyor.

Bir Kadın Uyanıyor… Ve soruyor: “Hayatı boyunca kaç kez uyanır insan?”

Oyun sonunda salonunu dolduran yaklaşık yüz kadar bayan izleyiciler inanılmaz bir performans sergileyen sanatçı Aysel Yıldırım’ı dakikalarca ayakta alkışladılar.

Etkinlik sanatçı Aysel Yıldırım ile yapılan söyleşi ile son buldu.

ha-ber.com/Orhan Önaldı

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.