Berlin’den Ankara’ya İtidal Çağrısı

Berlin’den Ankara’ya İtidal Çağrısı

ABONE OL
17:14 - 01/06/2022 17:14
Berlin’den Ankara’ya İtidal Çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan gerginlikte Ankara’ya itidal çağrısında bulundu. Alman hükümeti sözcülerinden Christiane Hoffman, haftalık basın toplantısında bir soru üzerine, “Başbakan Scholz, mevcut durum göz önüne alındığında, tüm NATO müttefiklerinin birarada durması ve kendi aralarındaki provokasyonlardan kaçınmasının gerekli olduğu görüşünde” dedi.

Türk savaş uçaklarının Yunan hava sahasını ihlal ettiğini öne süren sözcü, “Yunan hava sahasını işgal etmek ve Yunan adaları üzerinde uçmak doğru değil, bu gibi tutumlar ters tepiyor ve ittifakın ruhuna aykırı görünüyor” şeklinde konuştu.

Yunan basınında çıkan iddialarda, iki ülkenin savaş uçaklarının geçen haftalarda Ege Denizi semalarında karşı karşıya geldiği, Türk jetlerinin yanısıra Türkiye’den havalanan insansız hava araçlarının da Yunan hava sahasına girdiği ileri sürülmüştü.

Christiane Hoffman, Almanya’nın Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan sorunların “karşılıklı diyalog ve uluslararası hukuk temelinde çözülmesini arzuluyoruz” derken, “Avrupa Birliği’ne üye bir devletinin egemenliğinin sorgulanmasını kabul edemeyiz” ifadesini de kullandı.

Scholz dün Miçotakis’le biraraya gelmişti

Başbakan Olaf Scholz, dün Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği toplantısı kapsamında Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile biraraya gelmişti. Çeşitli kaynaklar, Miçotakis’in görüşmede Scholz’a Türkiye’yi şikayet ettiğini ve yayılmacı olmakla suçladığını aktarmıştı.

Miçotakis zirveden sonra yaptığı açıklamada da, “Türkiye’nın tavrında ısrar etmesi halinde, konunun Haziran ayındaki AB zirvesinde görüşülmesini ve bildiride Türk tahrikçiliğinin kınanmasını istedim” demişti.
Almanya Yunanistan’a zırhlı araç verecek

Bu arada Olaf Scholz, Yunanistan’ın ordu stoklarında bulunan Sovyet dönemine ait silah ve teçhizatları Ukrayna’ya vermesi durumunda, Berlin’in Atina‘ya değişim sistemiyle silah ve teçhizat desteği sağlayacağını açıkladı.

Bu konuda Çek Cumhuriyeti ile somut anlaşma yaptıklarını anımsatan Scholz, Yunanistan ile de anlaşmayı hedeflediklerini söyledi. Almanya Başbakanı, “Yunanistan Ukrayna’ya silah tedarik edecek ve biz de onlara Alman ordusunun kullandığı zırhlı araçları göndereceğiz” dedi. Scholz, konuyla ilgili son ayrıntıların iki ülkenin savunma bakanları arasında çözüleceğini de kaydetti.

Scholz: Hedefimiz Putin’in Savaşı Kazanmaması

Öte yandan bugün Federal Meclis‘te devam eden bütçe görüşmeleri kapsamında Genel Kurul’da konuşan Scholz, hükümetinin Almanya’nın sahip olduğu en modern uçaksavar savunma sistemi Iris-T’yi Ukrayna’ya sağlamaya karar verdiğini açıkladı.

Almanya’nın Ukrayna’ya silah ve mühimmat vermediği eleştirilerine karşı çıkan Scholz, Marder model zırhlı muharebe araçlarının sevkiyatının da planlandığı gibi önümüzdeki ay yapılacağını duyurdu.

Şimdiye dek Ukrayna’ya tanksavar füzelerinin yanısıra, 15 milyon mermi, 100 bin el bombası, 5 binin üzerinde tanksavar mayın, kapsamlı patlayıcı madde, makinalı tüfek ile başka teçhizat ve malzeme sağlandığı aktaran Scholz, hedefinin Rusya lideri Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşı kazanmaması olduğunu tekrarladı.

Scholz, “Bizim hedefimiz, Ukrayna’nın kendisini savunabilmesi ve böylelikle başarılı olması” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Berlin’den Ankara’ya İtidal Çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Berlin’den Ankara’ya İtidal Çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Berlin’den Ankara’ya İtidal Çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.