Berlin`de Sivaslı Canlar Derneği Aşure İkram etti

Berlin`de Sivaslı Canlar Derneği Aşure İkram etti

ABONE OL
21:11 - 15/08/2022 21:11
Berlin`de Sivaslı Canlar Derneği Aşure İkram etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin’de aşure etkinliklerine devam edildi. Sivaslı Canlar Derneği geleneksel aşure gününde misafirlerini aşure ikram ettiler.

Sivaslı Canlar Derneği Berlin Muharrem Ayı Dolayısı ile Neukölln İlçesi Belediyesi binasının kamuya açık alanında misafirlerine ve etkinlik alanındaki katılımcılara Aşure ikramı yapıldı.

Dernek Başkanı Cemal Boyraz misafirlerine teşekkür konuşması yaptı. Sıcak bir havada yapılan etkinliğe SPD Berlin Eyalet vekili Derya Çağlar yanı sıra Cem Evi dernek başkanı ve yönetim kurulu üyeleri katılım gösterdi. Sivaslı Canlar Derneği Cemal Boyraz Almanca yaptığı selamlama konuşmasında şunları söyledi:

”Liebe Damen und Herren,

ich darf Sie alle im Namen von Sivasli Canlar begrüßen.

Ich danke unserem Bezirksbürgermeister Herrn Martin Hikel ,dass wir das Asure-Fest heute auf dem Vorplatz des Rathauses machen können .

Ich freue mich, dass Sie trotz der Wetterverhältnisse zahlreich erschienen sind.

Von Alevitische Gemeinde begrüße ich den Dede Musa Gönül

Von der SPD begrüße ich Frau Derya Caglar  und das gesamte Team.

Von den Grünen begrüße ich Herrn Bernd Szcepanski und sein Team..

Natürlich freue ich mich heute besonders auf unsere Geschwistervereine und unsere Kooperationspartner aus dem „Nachbarschafts-Treff“-Projekt.

Ein besonderer Dank geht an dieser Stelle an die jenigen, die heute dieses Asure-Fest vorbereitet haben.Insgesamt heiße ich alle Gäste der heutigen Veranstaltung herzlich Willkommen.Nach 12 Tagen des Trauer-Fastens ist es Tradition für die Aleviten, dass die Süßspeise Asure verteilt wird. Das Asure-Fest ist ein Symbol für den Zusammenhalt der Gesellschaft und ich glaube, dass wir gerade in diesen Zeiten mehr Zusammenhalt brauchen. (Pause)Unser Verein Sivasli Canlar setzt sich seit seiner Gründung im Jahr 2010 für eine offene und solidarische Gesellschaft ein und fördert das friedliche Zusammenleben der Kulturen. Und gerade in unserer jetzigen Zeit glaube ich, dass die Sehnsucht nach Zusammenhalt und Solidarität sehr groß ist. Klar ist auch: Zusammenhalt und Solidarität kommen nicht von alleine. Wir müssen aktiv dafür etwas tun.Die Süßspeise Asure und der Bezirk Neukölln haben auch Gemeinsamkeiten. Wie bei Asure aus verschiedenen Zutaten eine Einheit gebildet wird, wird im Bezirk Neukölln durch die die Vielfalt verschiedener Kulturen eine Einheit gebildet. Und genau diese Einheit ist unsere Stärke, an dieser wir weiterhin festhalten und fördern werden.Um diese Ziele zu erreichen, brauchen wir natürlich auch Kraft und Energie.Da ist es hilfreich, dass die Asure aus 12 gesunden Zutaten besteht.Sie wird uns also zumindest heute viel Kraft und Energie geben.Genießen Sie also (später) Ihre Asure!

Vielen Dank!  ”

Bu sene Neukölln İlçesi Belediye Başkanının mazereti dolayısı ile katılamadığı aşure etkinliğinde Berlin eyalet Milletvekili Derya Çağlar (SPD) katılarak Başkan Cemal Boyraz`ı çalışmalarından dolayı tebrik etti.

Havanın sıcak olması katılımcıları zorlarken aşure ikramları ve sohbet ortamı ile etkinlik gerçekleşti.

Aşure ikramından ilçedeki Alman vatandaşları da ilgi gösterdi.

AŞURE:

Aşure en dar anlamda çeşitli yiyeceklerin bir araya getirilerek pişirilen bir çorba veya bir tatlıdır.

Bu çeşitlilik içerisine yörelere göre farklılıklar da gösteren ancak temelde buğday, nohut, badem, fıstık, fındık, ceviz üzüm, kayısı, karanfil, bal, seker vb. Sebze ve meyveler bulunmaktadır. Et ürünleri kesinlikle kullanılmaz.

Kadim topluluklarda Muharrem ayında çeşitli olaylar cereyan etmiştir. Nuh Peygamber’in aile ve inanları tufandan kurtulması, Yusuf Peygamber`in kuyudan kurtuluşu, Eyüp Peygamber`in yaralarından kurtulması, Yunus Peygamber`in balığın karnından sağ kurtulması, Musa Peygamber`in kendi kaviminim Kızıldeniz’den geçirmesi, bütün bu ve buna benzer değişik olaylar Muharrem ayında vukuu bulmuştur. İnsanlığın kurtuluşundan dolayı ilk baslarda 3 gün olarak tutulan şükür orucu zaman içerisinde 10 güne çekmiştir.

Kerbela`da yine bu aya tekabül etmektedir. Şehitler Serdar’ı günü Piri Hüseyin haklı davası için 72 yoldaşı ile Muharrem`in onuncu günü katledilmişlerdir.

Alevilere yapılan bu haksızlığa, her türlü gericiliğe ve münafıklığa (Yezidliğe) karşı oldukları için, tarih boyunca katledişleri ve şehit verdikleri için Hz. Hüseyin şahsında yaslı olur, on iki gün oruç tutarlar.

Aleviler için „ Yası Matem Günleri tutulan bu oruca Muharrem Orucu, Matem Orucu veya Oniki İmamlar Orucu da denmekte. Susuzluk Orucu da denilen bu günlerde yaslı olma durumu olarak algılandığı için gelenek ve görenekte inancımıza saygı gösterilir.

Muharrem süresince her türlü taşkınlık, müsrif (yersiz ve gereksiz…) harcama ve aşırı nefsi davranışlar gibi eğilimlerden de uzak durulur ve daha dikkatli olunur!…

12 günlük sürede Muharrem Orucu ile 12 Imamlar`in ve Kerbela Katliamının Alevi toplumunda itikatla kutsanan inanç boyutları açıklanır. Muharrem ile ilgili nefesler, Düvaz-I İmamlar özellikle mersiyeler okunur. On üçüncü günde şehitlerin anısına lokma niyetine Aşure pişirilir ve konu komsuya dağıtılarak herkesin nasiplenmesi sağlanır.

Alevi Kültür Merkezleri ve Cem Evlerinde Destur Gülbangi ile Aşure ikramı yapılır ve birlikte yenilir, ardından Muharrem Cemi yapılır. Kaynak: https://medyaberlin.com

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.