Berlin’de Sivas Katliamı anması

Berlin’de Sivas Katliamı anması

ABONE OL
23:30 - 03/07/2021 23:30
Berlin’de Sivas Katliamı anması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

28 yıldır kanayan yara Sivas’ta katledilen 33 Alevi Aydın için, Berlin Cem evi ve kardeş derneklerin de birlikte yürüttüğü organizasyonla pandemi dolayısıyla mesafeler korunup maskeler takılarak bir anma töreni gerçekleştirildi.

Berlin Oranienplatz’da yapılan etkinliğin açılış konuşmasını Berlin Cemevi Yönetim Kurulu İkinci Başkan İsmail Erol üstlendi.

Anmaya etkinliğine krumsal olarak, Berlin Alevi Toplumu Cemevi / BDAJ / BDAS, Berlin Dersim Cemaati, Berlin Sivaslı Canlar Derneği, Berlin Çorum Der., Berlin HUV e.V., Berlin Gaziantep Çepnileri Derneği, Berlin Tokat ve Çevresi Demokratik Aleviler Birliği, Berlin Al-Dersim Spor, Berlin Varto Der., Berlin Bahadınlılar Derneği, Akdağ Dayanışma Derneği, Institute Ziwan u Kulture Kirmanci, Berlin Omcalılar Derneği, Erzincan Küçük Otlukbeli Derneği Berlin e.V., Berlin Varto Görgü Köyü (Quirçik) Derneği, Berlin Ketenciler Köyü Derneği, Berlin Mirseyit Derneği temsilcileri ve yöneticileri katıldı.

İkinci konuşmacı olarak sahneye gelen Berlin Cem evi Başkanı Dr.Yüksel Özdemir sözlerine şu nefesle başladı.

 

Tevrata bak İncile bak

Dört kitabın dörd’üde Hakk

Hakir görüp ırk ayırmak

İnsanlıkta yüz karası

 

Özdemir, Sivas’la ilgili konuşmasını tarihe mal olmuş, haksızlığa direnmiş, aydın devrimci ozan, şair, yazarın söylem ve nefesleri ile devam etti. Alevi öğretisini, inancını, kültürünü ve yaşam biçimini gençlerin öğrenip önümüzdeki süreç içerisinde devam ettirebilmeleri için, ‘Hacı Bektaş Veli’nin ilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır’ şiarıyla çalışıp, korkmadan çekinmeden, Alevi kimliklerini haykırmalılar dedi.

Yirmi sekiz yıldır henüz suçluların bulunmadığı, hatta bir tanesinin Alman vatandaşlığına dahi alındığı, o dönemin iktidarı ve bu günkü iktidarında bu konuda hiçbir adım atmadıklarını, Sivas Madımak otelinin utanç müzesine dönüştürülmesini istedi.

Sivas katliamı mitingine ayrıca AFB üyesi Av. İbrahim Emre, Berlin Gençlik kolundan Devrim Şahin ve Buket Can’ın yanı sıra, Türk kökenli politikacılardan Yeşiller Milletvekili Fatoş Topaç, Yeşiller Milletvekili adayı Taylan Kurt, Eski Milletvekili Özcan Mutlu, Sol parti Milletvekili Hakan Taş, SPD Milletvekili adayı Hakan Demir, sanatçılardan Cem Çelebi, Taner Akyol, Mustafa Yeşilyurt, Halit Çelik, Ali Ekber katıldı.

Berlin Cem evi semah topluluğu semah dönerek ve yine tiyatro grubu, 93 yılında olan olayı anlatan bir de oyun sergilediler. İlginin büyük olduğu anma mitingine birçok basın grubu da canlı yayınlar yapıp Alevi vatandaşlarla ve yöneticileriyle röportajda bulundular. Bir daha bu tür acıların yaşanmaması ve özgür yaşanılabilir bir Dünya için mücadele edeceklerini söyleyerek anma etkinliğine son verdiler.

 

ha-ber.com / Berlin / Mustafa Temel – Ali Sönmez 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.