Berlin’de Azerbaycan-Ermenistan zirvesi

Berlin’de Azerbaycan-Ermenistan zirvesi

ABONE OL
17:58 - 28/02/2024 17:58
Berlin’de Azerbaycan-Ermenistan zirvesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un daveti üzerine geldikleri Berlin’de barış görüşmelerine başladı.

Bakanlar, Dışişleri Bakanlığı’nın konukevi olarak kullandığı Villa Borsig’te biraraya geldi. Görüşmeden önce açıklama yapan Baerbock, “Bu toplantı iki ülke arasındaki gerilimin giderilmesini, kalıcı bir çözüm ve barış olasılığını ortaya çıkarmayı hedefliyor. Almanya, şimdiye dek çözülmemiş meselelerin çözüme kavuşturulması konusunda kararlı. Ermenistan ve Azerbaycan arasında barışçı bir çözüm bulunmalı ve sorunlar barışçı bir şekilde ve güç kullanılmadan çözüme kavuşturulmalıdır” dedi.

Alman bakan, “Bunun için iki ülke arasındaki barış görüşmelerinin hızlı bir şekilde sonuçlandırılması önemli” diye konuştu.

Almanya, Ermenistan ve Azerbaycan arasında Azerbaycan’ın Eylül ayı ortasındaki askeri operasyonu öncesinde de bölgede kalıcı barış için arabuluculuk girişimlerinde bulunmuştu. Baerbock, geçen Kasım ayında önce Erivan’ı ardından da Bakü’yü ziyaret ederek, mevkidaşları ile biraraya gelmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da geçtiğimiz günlerde Ermenistan ve Azerbaycan arasında gerilimin tırmanma riskinden söz etmiş ve kalıcı çözüm çağrısında bulunmuştu. İki ülke arasında kapsamlı bir barış anlaşması amacıyla AB, ABD ve Rusya tarafından daha önce düzenlenen müzakerelerde bugüne kadar pek bir sonuç alınamadı.

Son olarak Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev iki hafta önce Münih’te düzenlenen 60. Münih Güvenlik Zirvesi’nde Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un evsahipliğinde buluştu. Zirvede, Bayramov ile Mirzoyan’ın Berlin’de biraraya gelmeleri kararlaştırılmıştı.

Paşinyan ve Aliyev, daha önce yaptıkları açıklamalarda 2023 yılı sonuna kadar bir barış anlaşması imzalanması beklentisini dile getirdiler. Ancak uluslararası arabuluculuk altındaki görüşmelerde şu ana kadar bir ilerleme kaydedilemedi.

Son aylarda iki ilke arasında süren göreceli sükunetin ardından, geçtiğimiz günlerde Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki sınırda yeni askeri çatışmalar patlak verdi. Her iki taraf da birbirini ateş açmakla suçlarken dört Ermeni askerin öldüğü öğrenildi.

Bunun üzerine Paşinyan Azerbaycan’ı Ermenistan’a karşı savaş planlamakla suçladı. Erivan ve Bakü, Azerbaycan’ın geçen yıl çok kısa süren bir askeri operasyonla ele geçirdiği Dağlık Karabağ bölgesi için 2020’de ve 1990’larda iki kez savaştı.

Berlin’deki görüşmeler yarın da devam edecek.

VOA tarafından geçilen Berlin’de Azerbaycan-Ermenistan zirvesi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Berlin’de Azerbaycan-Ermenistan zirvesi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Berlin’de Azerbaycan-Ermenistan zirvesi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.