Berlinale Film Festivali Salgın Gölgesinde Başlıyor

Berlinale Film Festivali Salgın Gölgesinde Başlıyor

ABONE OL
15:06 - 10/02/2022 15:06
Berlinale Film Festivali Salgın Gölgesinde Başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dünyanın en önemli üç film festivali arasında yer alan Berlin Film Festivali, kısa adıyla “Berlinale” Corona virüsü salgını ve Almanya’da devam eden kısıtlamalara rağmen başlıyor.

Berlinale, Cannes ve Venedik’le birlikte sinema dünyasının en önemli etkinlerinden biri. Bu yıl 72. kez yapılacak festivalin açılışında Fransız yönetmen François Ozon’un “Peter von Kant” adlı filmi gösterilecek.

69 farklı ülkeden toplam 256 filmin davet edildiği festivalde, Altın Ayı Ödülü, 16 Şubat’ta düzenlenecek törenle verilecek. Almanyalı Türk ev kadını Rabiye Kurnaz’ın oğlu Murat’ın, Guantanamo hapishanesinden serbest bırakılması için yaptığı mücadeleyi anlatan, Alman yönetmen Andreas Dresen’in “Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush” (Rabiye Kurnaz – George W. Bush’a karşı) filmi yarışma bölümünde seyircilerle buluşurken Türkiye’den, Altın Ayı için yarışan film bulunmuyor. Bunun yanı sıra Forum ve Panorama gibi festivalin diğer önemli bölümlerinde de Türkiye‘den filmler yer almıyor. Almanyalı Türk yönetmen Cem Kaya’nın, Panorama bölümünde gösterilecek “Aşk, Mark ve Ölüm” adlı belgesel filmi, Türklerin Almanya’ya göç tarihinde oluşan kendine özgü müzik gruplarını ve sanatçılarını irdeliyor.

Altın Ayı için yarışacak filmler ve yönetmenleri ise şöyle:

“Alcarras” (Carla Simon), “Avec amour et acharnement” (Claire Denis), “Rimini” (Ulrich Seidl), “Call Jane” (Phyllis Nagy), “Drii Winter” (Michael Koch), “Everything Will Be Ok” (Rithy Panh), “La ligne” (Ursula Meier), “Leonardo addio” (Paolo Taviani), “Les passagers de la nuit” (Mikhael Hers), “Nana” (Kamilia Andini), “Peter Von Kant” (Francois Ozon) , “Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush” (Andreas Dresen), “Robe of Gems” (Natalia Lopes Gallardo), “So-seol-ga-ui Yeong-hwa” (Hong Sangsoo), “Un ano, una noche” (Isaki Lacuesta), “That Kind of Summer” (Denis Cote), “Yin Ru chen yan” (Li Ruijin), “AEIOU – A Quick Alphabet of Love” (Nicolette Krebitz).

Bu yıl Altın ve Gümüş Ayı Ödüllerini verecek uluslararası jürinin başkanlığınıysa, 1999 yılında çektiği üçüncü filmi “The Sixth Sense”le global bir üne kavuşan Amerikalı yönetmen M. Night Shyamalan yapacak. Festivalde ayrıca Fransız sinemasının ikonlarından Isabel Huppert‘e “Yaşam Boyu Altın Ayı Onur Ödülü” verilecek.

COVID-19 tedbirli festival

COVID-19 salgını nedeniyle sıkı tedbirlerin alındığı festivalde, sinemalara yarı kapasitede izleyici kabul edilecek. Festival mekanlarında tüm misafirlerin aşı belgesi olması ve maske takması zorunlu. Ayrıca basın gösterimleri için günlük negatif test ibraz edilecek ve basın toplantılarında da maske takılacak. Festival kapsamında, hiçbir eğlence ve parti düzenlenmeyecek.

Berlinale’yi, diğer iki dev festivalden ayıran en önemli özelliklerinden biri, sinema meraklılarına, yani seyircilere açık olması idi. Nitekim 2020‘de yaklaşık 400 bin bilet satılmış ve toplamda, sinema profesyonellerine yapılan özel gösterimler ve basın gösterimleriyle birlikte 500 bin kişi festivalde film izlemişti.

Küresel Corona virüs salgını nedeniyle geçen yıl çevrimiçi olarak düzenlenen Berlinale, iki bölüm halinde yapılmıştı. Şubat ayındaki ilk bölümde filmler sadece sinema sektörü ve basın için online gösterildikten sonra Haziran ayında filmler, seyircili olarak gösterilmişti.

Festivalin bu yıl, Almanya’da Omicron’la bağlantılı vaka sayılarının her gün rekor kırdığı bir dönemde yapılması, eleştirilere neden olurken festival yönetimi, insanların kültürel etkinlikleri, sinemayı ve birlikte olmayı özlediğini, alınan hijyen kurallarıyla, Berlinale’nin insanları buluşturmayı hedeflediğini belirtiyor. Ancak yarışmalı bölümde Hollywood’dan hiçbir filmin yer almaması ve çok sayıda davetli sinema yıldızının Omicron nedeniyle Berlin seyahatlerini iptal etmeleri sonrasında, bu yılki Berlinale’nin, her zamankinden daha değişik olacağı, pandemi döneminin kapanma ve kısıtlamalar aşamasının daha sona ermediğini hatırlatacağına şimdiden kesin gözüyle bakılıyor.

VOA tarafından geçilen Berlinale Film Festivali Salgın Gölgesinde Başlıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Berlinale Film Festivali Salgın Gölgesinde Başlıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Berlinale Film Festivali Salgın Gölgesinde Başlıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.