Berlin` de Hocalı katliamı anma etkinliği düzenlendi

Berlin` de Hocalı katliamı anma etkinliği düzenlendi

ABONE OL
23:07 - 24/02/2020 23:07
Berlin` de Hocalı katliamı anma etkinliği düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan’a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülmesi katliamının 28 inci yıl nedeniyle anma etkinliği düzenlendi.

Berlin- Brandenburg Türk Alman İşverenler Birliğinde yapılan anma etkinliğine Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök, Berlin Azerbaycan Büyükelçiliği Danışmanı Elvin Aliyev, eski Almanya Sol Parti ve Avrupa Parlamentosu milletvekili Prof. Dr. Hakkı Keskin, işadamları yanı sıra çok sayıda Azerbaycan ve Türk vatandaşları katıldılar.

Anma etkinliği öncesi katliamda ölenler için saygı duruşunda bulunuldu ve ardından Türkiye ve Azerbaycan Milli Marşları çalındı.

Azerbaycan Büyükelçilik Danışmanı Elvin Aliyev yapmış olduğu konuşmasında, “Ermeni güçlerinin komutanı Serj Sarkisyan tarafından sivillere yapılan en acımasız katliamdır. Bütün dünyanın gözü önünde Hocalı kasabasında gerçekleștirildi.106’sı kadın, 83’ü çocuk ve 70’den fazla yaşlı, olmak üzere toplam 613′ kişi öldürüldü, 487′ kişi ağır yaralı, 1275 kişi rehin alındı ve 150 kişi kayıp olmuştur. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başlarının kesildiği, hamile kadınlar ve çocuklarda maruz kaldığı tespit edilmiştir” dedi.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri Sivillerin Ermenistan’a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülmesi olayı olduğunu dile getiren Aliyev, Hocalı, 936′ kilometrelik alana sahip olan ve 2’bin 605′ ailenin, 11’bin 356′ kişinin yaşadığı bir kasaba Ermeniler tarafından işgal edildiğini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök,  “Hocalı katliamı tarihteki en acımasız haince yapılan en büyük katliamıdır. Hiçbir zaman adalet önüne çıkmamış, çıkartılmamış büyük bir soy kırımıdır. Hepimizin bu açılardan ders çıkarmak, bunların tekrarlanmaması için neler yapmak gerekir. Azeri kardeşlerimizle dayanışmamızı ortaya koymak, bu konudaki hassasiyetimizin altını çizmektir. Maalesef çarşamba akşamı Almanya’da da üzücü bir olay cereyan etmiş 5′ Türk vatandaşı olmak üzere 9′ kişi hayatını kaybetmiştir. İnsanlar ırkından ötürü katliam yapılmaktadır, bu bir ırkçı terördür” şeklinde konuştu.

Başkonsolos Yücekök, “Belki kalbimize gömerek, ama unutmadan ders çıkarmak gelecek nesillere mesajlar aktarmak maksadıyla bu anma etkinliklerini yapıyoruz. Türk kimliği hiçbir surette nefret, ayrıştırma söylemi veya başkalarını kötülemek üzerine konulmamıştır. Yüksek değerlerimiz üzerine kurulmuş olduğunu bizler bu değerlerimizi önümüzdeki nesillere aktarmak durumundayız “dedi.

ha-ber.com/Orhan Önaldı/Berlin

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.