Berberoğlu’nun Vekilliği İçin Gözler 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde

Berberoğlu’nun Vekilliği İçin Gözler 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde

ABONE OL
21:00 - 20/10/2020 21:00
Berberoğlu’nun Vekilliği İçin Gözler 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yargılandığı MİT Tırları davasından hapis cezası aldığı için milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu’nun yargılamasının yeniden yapılıp yapılmayacağı belirsizliğini koruyor.

Berberoğlu, Suriye’ye silah götürdüğü iddiasıyla durdurulan MİT tırlarına ilişkin görüntüleri dönemin Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Can Dündar’a ilettiği iddiasıyla yargılanıyordu.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Berberoğlu’nun yeniden yargılanması yönünde verdiği karara direndiğini, bunun üzerine aynı mahkemeye 15 Ekim’de itiraz başvurusunda da bulunduklarını hatırlatan Berberoğlu’nun avukatı Yiğit Acar, söz konusu mahkemesinin dosyayı İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiğini ifade etti.

“Yargılama yönünde karar çıkmazsa AYM’ye başvuracağız’’

VOA Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan avukat Yiğit Acar, ‘‘Bir an evvel 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını vermesini bekliyoruz. Anayasa Mahkemesi, en üst mahkeme. Yüce mahkemenin verdiği karar yeniden yargılama yönünde. Ancak 14. Ağır Ceza Mahkemesi bambaşka bir bağlamı olan ‘yerindelik denetimi kapsamı’ gerekçesiyle yeniden yargılamayı reddetti. Ancak ret gerekçesinde kullanılan ‘yerindelik denetimi yasağı’, idari eylem ve işlemlerle ilgili ve bizim durumumuzla hiçbir ilgisi yok. Şimdi sıralı mahkemenin kararını bekliyoruz. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 271. maddesi ‘Karar mümkün olan en kısa sürede verilir’ diyor. Bugün dördüncü iş günü artık kararın çıkmasını bekliyoruz’’ dedi.

Yiğit Acar, 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hukuk dairesinde kalarak ‘‘yeniden yargılama’’ yönünde karar alacağını düşündüğünü söylese de aleyhte bir karar çıkması halinde yeniden Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını ifade etti.

CHP Grup Başkan Vekilleri, 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargılamanın yeniden başlaması halinde Berberoğlu’nun milletvekilliğini düşüren kararın kaldırılması için TBMM Başkanlığı’na başvuracak.

Kılıçdaroğlu: ‘‘Adaleti dağıtması gerekenler katletmeye başladılar’’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Anayasa Mahkemesi kararına direnen 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Akın Gürlek’i bir zamanların popüler savcısı iken bugün FETÖ davalarının tutuklu sanığı olan Zekeriya Öz’le kıyasladı.

Kılıçdaroğlu, ‘‘Adalet öyle bir noktaya geldi ki adaleti dağıtması gerekenler adaleti katletmeye başladılar. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun kararı var. ‘Yasalar ve yargı kararları yanlış olabilir, ancak bunları yargılamak durumunda kalan yargıçlar, kişisel yorumlarla uygulamamazlık yapamazlar’ diyor. Açık bir ders veriyor. Alttaki mahkeme ne diyor? Akın Gürlek, bu yeni Zekeriya Öz’ümüz. 14. Ağır Ceza’nın başkanı. ‘Ne hakkı hukuku, nereden çıkardınız bunu? Bütün kirli işleri bana gönderin, hiç meraklanmayın’ diyor. 10 yaşındaki kız çocuğuna Erzurum’da tecavüz edilirken bu beyefendi oradaydı. Barış Terkoğlu, Cumhuriyet’te çok güzel bir yazı yazdı. Bu dosyayla ilgili olarak. Bu Akın Gürlek böyle bir adamdır. Önümüzdeki süreçte Yargıtay üyeliği verilecek dedi.

Kılıçdaroğlu, milletvekili seçilmesine rağmen yargılanan Enis Berberoğlu’nun hakkını koruyamadığı gerekçesiyle TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a ‘‘Bu parlamento çok başkan gördü ama bu kadar aciz bir başkan hiç görmedi’’ sözleriyle tepki gösterdi.

MHP’li Akçay: ‘‘Asıl yargılanması gereken kişi kuryelik yapan Kılıçdaroğlu’dur’’

14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM kararına direnmesine destek ise Milliyetçi Hareket Partisi’nden geldi.

Önceki gün Afyon’da bir toplantıda konuşan MHP TBMM Grup Başkan Vekili Erkan Akçay, ‘‘Anayasa’nın 125’inci ve geçici 20’nci maddesini de yok sayıyor.

Anayasa Mahkemesi zaten anayasaya uygunluğu denetleyen bir kurum olarak bu maddeleri görmezden gelmiştir. Enis Berberoğlu üzerinden gereksiz polemik ve tartışma ortaya çıkarıldı. Bu tartışmalarla asıl gerçekler gizleniyor. MİT tırları, FETÖ kumpasıyla Türkiye’ye iftira atılmasına ve bir kısım devlet sırlarının da ortaya çıkarılmasına yol açan bir casusluk faaliyeti olarak ortaya çıktı. Kim bu Berberoğlu? Berberoğlu kim? O zaman milletvekili. Bir milletvekili kendiliğinden bunu Can Dündar’a servis etmiş olabilir mi? Bana göre de bu Berberoğlu hadisesinde asıl yargılanması gereken kişi de Kılıçdaroğlu’dur. Kılıçdaroğlu’nun sorumluluğu gözden ırak tutuluyor. Adeta bu hadisede Kemal Kılıçdaroğlu kuryelik yapmıştır. Bunu niye kimse konuşmuyor ve tartışmıyor. Asıl üzerinde durulması gereken husus budur’’ dedi.

Ne Olmuştu?

Enis Berberoğlu’nun avukatlarının başvurusu üzerine toplanan Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu; 17 Eylül’de Berberoğlu’nun, “Anayasa’nın 67. maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı’’ ile ‘‘Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmederek ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yeniden yargılama yapma kararı aldı.

Anayasa Mahkemesi’nin Kararı 9 Ekim tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandıktan dört gün sonra 14. Ağır Ceza Mahkemesi, ‘‘yeniden yargılama yapılmasına ilişkin talebin yerindelik denetimi kapsamında kalması sebebiyle’’ yeniden yargılama yapılmasına yer olmadığı yönünde karar vererek Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karara direndi.

14. Ağır Ceza Mahkemesi, avukatların itiraz başvurusunu aynı gün reddederek dosyayı sıralı mahkeme olan 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

VOA tarafından geçilen Berberoğlu’nun Vekilliği İçin Gözler 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Berberoğlu’nun Vekilliği İçin Gözler 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Berberoğlu’nun Vekilliği İçin Gözler 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.