*** ”Bazı gelişmelerden memnun değiliz”

*** ”Bazı gelişmelerden memnun değiliz”

ABONE OL
14:15 - 26/02/2009 14:15
*** ”Bazı gelişmelerden memnun değiliz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

"Bazı gelişmelerden memnun değiliz"


Almanya Başbakanı Angela Merkel, yabancıların yurt dışında aldıkları diplomaların Almanya’da kabul edilmesi konusunda bugüne kadar sağlanan gelişmelerden memnun olmadıklarını söyledi

Merkel, Başbakanlıkta Alman Yabancı Gazeteciler Derneğinin (VAP) üyeleriyle bir araya gelerek, Almanya’da görev yapan yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Merkel, bir Türk gazetecinin, yabancıların potansiyelinden faydalanmak istediklerini, bunun için de yabancıların diplomalarının kabul edilmesi için girişim başlattıklarını hatırlatarak, bunun ne zaman gerçekleşeceğini sorması üzerine, diğer ülkelerde alınan diplomaların kabul edilmesinin eyaletlerin sorumluluğunda olduğuna dikkati çekti. Kendi girişimlerine rağmen Almanya’da bu konuda eyaletlerin kendi kararlarını aldıklarını, ancak başvuru işlemlerinin sonuçlanmasının da uzun sürdüğünü belirterek, ”Yabancıların diplomalarının kabul edilmesi konusunda sağlanan gelişmelerden memnun değiliz. İnsanlara en azından hızlı bir şekilde diplomasının kabul edilip edilmediği söylenmeli” şeklinde konuştu.

EKONOMİK KRİZ 

Ağırlıklı olarak ekonomik krizle ilgili soruları yanıtlayan Merkel, ”Biz bankaları bankacılar için kurtarmıyoruz. Ekonomik sistemin işleyişinin sürdürülebilmesi ve vatandaşlar için kurtarıyoruz” dedi. Dünyadaki sorunları bir ülkenin tek başına çözmesinin mümkün olmadığını tekrarlayan Merkel, bu nedenle ekonomik krizin de uluslararası alanda çözülmesi gerektiğini, Almanya’nın ve diğer AB ülkelerinin de bu konuda üzerine düşeni yapacaklarını söyledi. Sorunları G-8 ülkelerinin de tek başına çözemeyeceklerini, bu nedenle Londra’da G-20 zirvesinin düzenleneceğini, ekonomik krizin uluslararası işbirliği için de önemli bir sınav olacağını ifade eden Merkel, IMF’nin de maddi kaynakları yarı yarıya artırılarak güçlendirileceğini kaydetti.

DIŞ POLİTİKA 

Dış politikayla ilgili olarak da Slovenya’nın, sınır sorunu bulunduğu Hırvatistan’ın AB üyeliğini engelleyip engelleyemeyeceğinin sorulması üzerine de Merkel, bazı konuların prestij sorunu yapılmaması ve ülkelerin uzlaşmaya hazır olmaları gerektiğini belirterek, ”Hırvatistan’ın üye olmamasını düşünemiyorum. Türkiye ve Kıbrıs arasında da gelecekte gelişme sağlanacaktır. Makedonya da isim sorununu çözecektir” şeklinde konuştu.

Kosova’da yabancı ülkelerin aldığı önlemlerin bu ülkenin gelişimi için yeterli olup olmadığı şeklindeki bir soruya karşılık da Merkel, Kosova’nın gelişmesinin kendisine bağlı olduğunu, bu konuda Sırplarla da görüşülmesi gerektiğini, hiçbir ülkenin dışarıdan zorlamayla Kosova’da bir gelişme sağlayamayacağını kaydetti.

2009 ÖNEMLİ BİR YIL 

Merkel ayrıca, 2009 yılının tarihi açıdan da önemli bir yıl olacağına işaret ederek, Federal Almanya Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 60., Berlin Duvarı’nın yıkılışının 20. yılının kutlanacağını, ayrıca bu yıl içinde 4 eyalet meclisi seçimi, 7 yerel seçimin, ayrıca Avrupa Parlamentosu seçimiyle genel seçim yapılacağını hatırlattı.

Büyük koalisyonun iyi işler başardığını, ancak farklı koalisyon ortaklarının birlikte daha verimli işler yapabileceklerini kaydeden Merkel, bazı eski başbakanlar gibi 16 yıl süreyle iktidarda kalıp kalamayacağının sorulması üzerine de ”Gelecek seçimleri kazanacağıma inanıyorum” dedi.

(A.A) Hakkı AKDUMAN – Evren AYDEMİR 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.