Batı’nın desteğini yeniden canlandırabilecek mi?

Batı’nın desteğini yeniden canlandırabilecek mi?

ABONE OL
10:58 - 11/12/2023 10:58
Batı’nın desteğini yeniden canlandırabilecek mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya ile devam eden savaşta Batı’nın ülkesine azalan desteğini yeniden canlandırmak için bu hafta Washington’a gidiyor.

Zelenski’nin bu haftaki ABD ziyareti, Rusya’nın 2022 yılının Şubat ayında başlattığı işgalden sonraki ikinci ziyareti olacak. Zelenski’nin Salı günkü Washington ziyaretinde, ABD Başkanı Joe Biden’ın yanı sıra Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ile da görüşmesi bekleniyor.

ABD Senatosu’ndaki Cumhuriyetçiler, Meksika sınırındaki göçü kontrol için daha sert önlemler alınması talepleri karşılanmadığı için Ukrayna’ya 60 milyar dolarlık acil yardım tasarısını geçen hafta engellemişti.

Cumhuriyetçi üyeler genel olarak Ukrayna’ya yardımdan yana olsa da, bazıları bu konuyu ABD’nin güney sınırına ilişkin artan kaygıları gidermenin bir yolu olarak kullanmaya çalışıyor.

ABD Başkanı Biden 6 Aralık’ta, yardım tasarısının kabul edilmesi için “sınır konusunda önemli tavizler vermeye hazır olduğunu” söylemişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak da bu ay başında yaptığı bir açıklamada, daha fazla ABD yardımı sağlanamamasının savaşın kaybedilmesi anlamına geleceğini dile getirmişti.

Batı’nın Ukrayna’ya daha fazla yardım etmemesiyle ilgili görüşlerin başını çeken Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile Zelenski arasında dün gergin bir görüşme yaşandı.

Zelenski ile Macaristan Başbakanı Orban dün Arjantin’in yeni Cumhurbaşkanı Milei’nin yemin töreninde ayaküstü görüştü

Arjantin’in yeni cumhurbaşkanının yemin töreninde Zelenski ile ayaküstü görüşen Orban, Kiev’in AB’ye katılımına karşı çıktığını bir kez daha iletti.

Bu hafta Perşembe günü Brüksel’de biraraya gelecek olan AB liderleri, Kiev’e 50 milyar Euro ekonomik destek verilmesini, Ukrayna ordusuna 20 milyar Euro daha tahsis edilmesini ve üyelik müzakerelerinin başlatılması önerilerini tartışacak.

Rusya ile savaşında Batı’nın mali yardımına bel bağlayan Kiev’e ABD’nin vereceği destek konusunda şüpheler artarken, Avrupa’dan yeni mali yardım sağlanması kritik önem taşıyor.

Adını vermek istemeyen üst düzey bir AB yetkilisi Reuters’a yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği’nin Ukrayna’ya açık ve tam destek vermesi çok önemli. Bu mesaj sadece Moskova için değil, aynı zamanda Washington ve Kiev için de bir mesaj olacaktır” dedi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e desteğiyle bilinen Macaristan Başbakanı Orban, Ukrayna’nın AB üyeliğine karşı çıkmanın yanı sıra, bu ülkeye daha fazla maddi yapılmasına da itiraz ediyor.

Zelenski ise AB’nin desteğinin sürmesinin önemine dikkat çekiyor. Dün akşam konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı, “Olumlu kararlara güveniyoruz. Avrupa değerlerini ve birliğini kararlılıkla savunmalıdır” dedi.

Macaristan Başbakanı Orban’ın AB içinde Ukrayna ile ilgili itirazı yeni değil. Macaristan Rusya’ya yönelik yaptırımları hafifletirken, Ukrayna’ya 2023 yılında 18 milyar Euro verilmesini öngören bir anlaşmayı veto etmişti.

Kiev ile üyelik müzakerelerinin başlatılmasına karşı çıkan Orban, Ukrayna’nın ülkedeki Macar azınlığa yönelik muamelesinden şikayet etmişti. Orban “Ukrayna’nın çok yozlaşmış olduğunu ve AB’ye katılmaya hazır olmadığını” savunuyor.

Hamas-İsrail çatışmaları nedeniyle haftalardır gündemin gerisine düşen Rusya-Ukrayna savaşı sürüyor.

Ukrayna ordusu son olarak, Rusya’nın dün akşam Kiev’e sekiz balistik füze saldırısı ve 18 insanız hava aracıyla saldırı düzenlemeye çalıştığını ve hepsinin önlendiğini açıkladı.

VOA tarafından geçilen Batı’nın desteğini yeniden canlandırabilecek mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Batı’nın desteğini yeniden canlandırabilecek mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Batı’nın desteğini yeniden canlandırabilecek mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.