Başkan Biden’ın Yeni Göçmenlik Tasarısı Neleri İçeriyor?

Başkan Biden’ın Yeni Göçmenlik Tasarısı Neleri İçeriyor?

ABONE OL
22:12 - 20/01/2021 22:12
Başkan Biden’ın Yeni Göçmenlik Tasarısı Neleri İçeriyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Başkan Joe Biden, ABD göçmenlik sisteminin modernleştirilmesi girişimi kapsamında 2021 Vatandaşlık Yasası tasarısını Kongre’ye gönderiyor.
20 Ocak’ta yayınlanan açıklamada “Başkan Biden, görev başındaki ilk gününde, insaniyeti ve Amerikan değerlerini göçmenlik sistemimize yeniden kazandırmak için Kongre’ye bir yasa tasarısı gönderiyor. Tasarı, her gün toplumlarımızı zenginleştiren ve uzun yıllardır burada yaşayan gayretli insanlara vatandaşlık fırsatı tanıyor. Göçmenlik sistemimizi modernleştiren yasa tasarısı; ailelerin birarada kalmasını, ekonomimizin büyümesini, akıllı yatırımlarla sınır idaresinin sorumlu şekilde sağlanmasını, Orta Amerika’dan gelen göçün köklerinde yatan nedenlerin ele alınmasını, ABD’nin zulümden kaçanlara sığınak olmasını sağlayacak. Ekonomimize canlılık kazandıracak bu tasarı, her işçinin korunmasını garanti altına alacak. Göçmen komşularımıza, meslektaşlarımıza, toplum liderlerine, kilise cemaatlerine, arkadaşlarımıza, Amerikan toplumlarına hizmet etmek ve onları korumak için kendi hayatlarını riske atarak öncelikli işlerde çalışanlara ve ve aileleri tarafından küçük yaşta kaçak olarak ülkeye getirilenler dahil sevdiklerimize vatandaşlık yolu açacak” ifadeleri yer aldı.

ABD Vatandaşlık Yasası, şu maddeleri kapsayacak:

Vatandaşlık yolunun açılması ve çalışma güvencelerinin güçlendirilmesi:

* Tasarı, Amerika’da kaçak olarak yaşayan kişilerin geçici yasal statü başvurusunda bulunmasına olanak tanıyacak. Bu kişiler ulusal güvenlik taramasından sorunsuz olarak geçtikleri ve vergi ödemelerini yerine getirdikleri takdirde beş yıl sonra Yeşil Kart (Greencard) olarak bilinen Kalıcı İkamet Statüsü almaya hak kazanacak. Çocuk yaşta aileleri tarafından Amerika’ya kaçak olarak getirilenler, şiddet eylemleri ya da doğal afetler nedeniyle zarar gören ülkelerinde güvenli bir yaşam süremeyen savunmasız insanlara sağlanan Geçici Koruma Statüsü’ne (TPS) sahip olanlar ve göçmen tarım işçileri arasında belirli şartları karşılayanlar, tasarıya göre derhal vatandaşlık başvurusunda bulunabilecek. Tüm Yeşil Kart sahipleri, üç yıl sonunda ilave güvenlik taramalarını, İngilizce dil sınavı ile ABD yurttaşlık bilgileri sınavını geçtikleri takdirde ABD vatandaşı olmak için başvuru yapabilecek. Başvuru yapacakların 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla ya da öncesinde bizzat ABD’de bulunmaları gerekiyor. Tasarı ayrıca Amerika’nın bir göçmenler ülkesi olduğu gerçeğini yansıtmak için göçmenlik yasalarında ABD vatandaşı ya da ABD’de kalıcı ikamet izni olmayan yabancı uyruklulara atfen kullanılan ‘alien’ kelimesinin yerine ‘vatandaş olmayanlar’ anlamına gelecek ‘noncitizen’ kelimesinin yer almasını öngörüyor.

* Tasarı ayrıca göçmen ailelerin birarada tutulmasına öncelik veriyor. Her ülkeye uygulanan vize kotasını arttıran, uzun bekleme sürelerini kaldıran tasarı, LGBTQ+ bireylerden oluşan ailelere yönelik ayrımcılığa da son veriyor. Öksüz ve yetimlere, dullara, çocuklara, 2. Dünya Savaşı sırasında Amerika safında savaşan Filipinli eski muhariplere koruma sağlayan tasarı, Amerika’da ikamet eden ailelerin yabancı ülkelerde yaşayan fertlerinin de Yeşil Kartları’nı bekleyene kadar geçici süreliğine Amerika’daki ailelerinin yanında olmalarına olanak tanıyor.

* Kültürel çeşitliliği öne çıkaran tasarı, dini inanca dayalı ayrımcılığı yasaklıyor ve başkanların gelecekte de bu konuda yasak getirmelerini engellemek için kısıtlama getiriyor. Tasarı, Yeşil Kart çekilişinin kotasını da 55 binden 80 bine yükseltiyor.

* Çalışma vizelerindeki tıkanıklığı gideren tasarı, Amerika’daki üniversitelerde STEM alanlarında (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) yüksek lisans derecesi almış yabancıların ABD’de kalmasını kolaylaştırıyor. Düşük maaşlı sektörlerde çalışanların Yeşil Karta erişimini kolaylaştırmayı öngören tasarı, H-1B çalışma vizesi sahiplerinin yasada ‘dependent’ olarak belirtilen eşlerine ve çocuklarına çalışma izni sağlıyor, çocukların sistem içinde ‘yaşlarının geçmesini’ engelliyor. Tasarı ayrıca Amerikalı çalışanlarla haksız rekabeti önlemek için H-1B gibi göçmen vizesi olmayan çalışma vizesi sahiplerine yüksek maaş verilmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.

Akıllı sınır kontrolu

* Tasarı, mevcut sınır güvenliğinin teknoloji ve altyapı kaynaklarıyla güçlendirilmesini de öngörüyor. Güvenlik taramalarının hızlandırılması, tüm kara, hava ve deniz gümrük kapılarında kaçak malların ve narkotik maddelerin tanımlanması için teknolojiden yararlanılması, tasarı kapsamı içinde. Sığınma başvurusunda bulunanların daha hızlı işlemden geçirilmesi için gümrük kapılarındaki altyapıların güçlendirilmesi de öncelikler arasında yer alıyor.

* Suç örgütlerinin üzerine gidilmesini de teşvik eden tasarı, göçmenleri istismar eden insan kaçakçılarının daha etkili şekilde cezalandırılmasını, yabancı uyuşturucu kaçakçıları ve bağlı oldukları ağlara yönelik istihbarat toplama ve analiz çalışmalarının kapsamının genişletilmesini, Orta Amerika’daki suç çeteleriyle mücadele eden görev güçlerine Federal Soruşturma Bürosu (FBI) İç Güvenlik Bakanlığı ve Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (DEA) tarafından destek verilmesini öngörüyor.

Göçün temel nedenlerini ele alma girişimi

* Tasarı, El Salvador, Guatemala ve Honduras gibi Orta Amerika ülkelerinden kaynaklanan göçün temelinde yatan nedenlerin ele alınmasını, bu ülkelere, göçe neden olan yolsuzluk, şiddet ve yoksulluğu azaltmaları şartına bağlı olarak yardım edilmesini de öngörüyor. Tasarının bir başka önceliği ise Orta Amerika Çocuk Programı’nın yeniden oluşturularak çocukların Amerika’daki akrabalarıyla biraraya getirilmesini sağlamak.

* Tasarı ayrıca sığınma başvurularının bir yıl içinde yapılması kuralını kaldırıyor ve bu başvurulardaki yığılmayı gidermek için daha fazla fon sağlıyor. Amerika’nın bazı suçların mağdurlarına verdiği, göçmenlik amacı taşımayan U vizesinin yıllık kotasınınsa 10 binden 30 bine yükseltilmesi planlanıyor. Ayrıca insan ticareti mağdurlarına sağlanan T vizesi ile VAWA olarak bilinen Kadınlara Şiddet Karşıtı Yasa uyarınca sağlanan korumaların kapsamlarının genişletilmesi de Biden’ın tasarısı içinde yer alıyor.

VOA tarafından geçilen Başkan Biden’ın Yeni Göçmenlik Tasarısı Neleri İçeriyor? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Başkan Biden’ın Yeni Göçmenlik Tasarısı Neleri İçeriyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Başkan Biden’ın Yeni Göçmenlik Tasarısı Neleri İçeriyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.