Başkan Biden Netanyahu ile bir ayı aşkın süre sonra ilk kez görüştü: İsrail Washington’a heyet gönderiyor

Başkan Biden Netanyahu ile bir ayı aşkın süre sonra ilk kez görüştü: İsrail Washington’a heyet gönderiyor

ABONE OL
22:19 - 18/03/2024 22:19
Başkan Biden Netanyahu ile bir ayı aşkın süre sonra ilk kez görüştü: İsrail Washington’a heyet gönderiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze’ye yardımın arttırılması çabalarını ve İsrail’in askeri operasyon düzenlemesinin olası olduğu Refah kentindeki durumu, telefonda görüştü. Görüşme iki lider arasında 15 Şubat’tan bu yanaki ilk telefon görüşmesiydi.

Beyaz Saray’da Pazartesi günü düzenlenen basın toplantısında konuşan Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Biden’ın görüşmede ABD’nin İsrail’in güvenliğine yönelik uzun vadeli taahhüdünün altını çizdiğini ve İsrail’in askeri operasyonlarında gelinen noktayı ele aldıklarını söyledi.

“Tutarlı ve sürdürülebilir bir stratejiye ihtiyaç var”

Gazze’deki insani kriz ve Gazze’nin kuzeyinden kaçan 1 milyondan fazla Filistinli’nin sığındığı Refah kentine İsrail’in düzenlemesi olası askeri operasyona değinen Jake Sullivan, siviller konusunda ve siyasi planlar olmadan, askeri planın başarılı olmayacağını söyledi.

İsrail’in ABD’ye ya da uluslararası topluma Refah konusunda henüz bir plan sunmadığını belirten Sullivan, uygulanabilir bir plan olmadan bu operasyonun gerçekleşmesinin olası risklerine değindi.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan’a göre Başkan Biden İsrail Başbakanı Netanyahu ile telefon görüşmesinde, ABD’nin Hamas’ın yenilgiye uğratılması amacını paylaştıklarını; ancak bunun sağlanması için tutarlı ve sürdürülebilir bir stratejiye ihtiyaç olduğunu düşündüklerini vurguladı.

Sullivan, Biden’ın telefonda Netanyahu’ya, Refah’a olası operasyon konusunda neden endişeli olduğunu anlattığını belirtti.

Jake Sullivan Mısır sınırında bulunan kentin Gazze’ye yardımın iletilmesinde önemli bir nokta olduğunu ve Mısır’ın da bu konuda endişelerini dile getirdiğini hatırlattı.

“İsrail heyeti Washington’da olası alternatifleri değerlendirecek”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Refah konusunda planları görüşmek üzere Washington’a bir heyet göndereceğini açıkladı.

Sullivan heyetin ABD’nin Refah’a askeri operasyon konusunda kaygılarını dinleyeceğini ve olası alternatiflerin değerlendirileceğini belirtti.

Yetkililere göre İsrail’in göndermeyi kabul ettiği heyet, askeri uzmanlar ve operasyon sırasında sivillerin durumu üzerine çalışan insani uzmanlardan oluşuyor.

Sullivan, bugün düzenlenen basın toplantısında, İsrail heyeti ABD’de görüşmelerini tamamlamadan Refah operasyonuna başlanmasını beklemediklerini ifade etti.

Beyaz Saray yetkilileri daha önce de İsrail’in Gazze’den kaçan Filistinliler’in sığındığı Refah kentine sivillerin korunmasına yönelik uygulanabilir somut bir plan olmadan askeri operasyon düzenlemesine karşı çıkmıştı.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise, Refah’ta Hamas’ı hedef alma konusunda kararlı olduklarını ve hükümetin operasyon için askeri planları onayladığını söylemişti

BM’den Gazze için açlık ve kıtlık uyarısı

Biden ve Netanyahu arasındaki telefon görüşmesi, Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Gıda Programı’nın Gazze’deki insani felaketle ilgili daha ciddi uyarılarda bulunduğu bir zamana rastladı.

Dünya Gıda Programı, Gazze’nin kuzeyinde “kıtlığın kapıda olduğu” ve savaşın daha da tırmanmasının Gazze nüfusunun yarısını açlığın eşiğine getirebileceği uyarısında bulundu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, raporun endişe verici olduğunu ve İsrail’in Gazze’de insani duruma çözüm bulmak için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini söyledi.

Netanyahu ABD’den gelen eleştirilere meydan okumuştu

Biden-Netanyahu görüşmesi, ABD’den İsrail Başbakanı’na yönelik eleştirilerin dozunun arttığı bir döneme rastladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas’a karşı Gazze’de yürüttüğü yıkıcı savaşta sivil can kaybının gölgesinde ABD’den hükümetine gelen eleştirilere tepki göstermiş; baskının İsrail’i “tam bir zafer” elde etmekten alıkoymayacağını savunmuştu.

ABD Kongresi’nin üst kanadı olan ve Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Senato’nun Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, İsrail’e yeni bir seçim yapması çağrısında bulunmuş, Netanyahu’nun barışın önünde engel teşkil ettiğini söylemişti.

Cuma günü Schumer’in konuşmasını “iyi bir konuşma” olarak değerlendiren ABD Başkanı Joe Biden, senatörün seçim çağrısını onaylamasa da “Yalnızca kendisi değil çok sayıda Amerikalı tarafından paylaşılan ciddi endişeleri ifade ettiğini düşünüyorum” demişti.

Demokrat Partili Senatör Schumer’in bu sözlerini uygunsuz olarak niteleyen Netanyahu, Fox News kanalına yaptığı açıklamada, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırısını 11 Eylül saldırılarıyla kıyasladı ve “İsrail 11 Eylül saldırılarından sonra asla ABD’de yeni seçim yapılması çağrısında bulunmazdı” demişti.

İsrail Başbakanı, “Biz muz cumhuriyeti değiliz. Seçimlerin ne zaman olacağına ve kimi seçeceklerine İsrail halkı karar verir” ifadelerini kullanmıştı.

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, yapılan son anketlere göre bugün İsrail’de seçim yapılması halinde seçimi kaybedeceği öngörülüyor.

Benyamin Netanyahu kendi ülkesinde de tepki ve protestolarla karşı karşıya.

Cumartesi günü binlerce kişi Tel Aviv’de Netanyahu hükümeti aleyhine slogan atarak İsrail’de yeni bir seçim yapılması çağrısında bulunmuştu.

Geçici ateşkes için Doha’da görüşmeler

Gazze’de Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması karşılığında geçisi ateşkes konusunda anlaşmaya varılması için çabalar da sürüyor.

Katar’ın başkenti Doha’da bugün yapılması planlanan görüşmelere İsrail tarafından katılacak heyete istihbarat dairesi Mossad’ın başkanı David Barnea liderlik edecek.

Geçici ateşkes konusunda anlaşmaya varmak için uzun vadeli kalıcı ateşkes planı olması gerektiğini şart koşan Hamas geçtiğimiz günlerde ateşkes konusunda yeni bir teklif sunmuştu.

Hamas’ın bu yeni teklifte daha önce masaya koyduğu taleplerden birinden vazgeçtiği belirtiliyor.

Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim’deki saldırısından bu yana İsrail’in Gazze’de yürüttüğü askeri operasyonlar sırasında, Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre 31 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. Yetkililere göre bunların üçte ikisi kadınlar ve çocuklar.

ABD, Fransa ve Ürdün Gazze’ye havadan yardım dağıtıyor, diğer yandan da Güney Kıbrıs üzerinden deniz koridoru açılmış durumda.

ABD ve müttefik ülkelerin Gazze’ye yardımın iletilmesi için Akdeniz açıklarında geçici yüzer liman için de çalışmalar başladı.

Yardım kuruluşları ise bölgeye yarımın etkili bir şekilde iletilmesi için İsrail’in daha fazla sayıda sınır kapısı açması ve kısıtlamaları kaldırılması gerektiği görüşünde.

VOA tarafından geçilen Başkan Biden Netanyahu ile bir ayı aşkın süre sonra ilk kez görüştü: İsrail Washington’a heyet gönderiyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Başkan Biden Netanyahu ile bir ayı aşkın süre sonra ilk kez görüştü: İsrail Washington’a heyet gönderiyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Başkan Biden Netanyahu ile bir ayı aşkın süre sonra ilk kez görüştü: İsrail Washington’a heyet gönderiyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.