Başkan Biden 6 Ocak Anma Töreninde Konuştu: “Tarih Sizi Hatırlayacak”

Başkan Biden 6 Ocak Anma Töreninde Konuştu: “Tarih Sizi Hatırlayacak”

ABONE OL
06:58 - 07/01/2023 06:58
Başkan Biden 6 Ocak Anma Töreninde Konuştu: “Tarih Sizi Hatırlayacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

WASHINGTON – ABD Başkanı Joe Biden 6 Ocak Kongre saldırısının ikinci yıldönümü için Beyaz Saray’da düzenlenen törende aralarında polis memurlarının da olduğu 14 kişiye Başkanlık Vatandaş Madalyası verdi. Biden demokrasiye tehditlerin devam ettiğini söyledi; o gün yaşanan kahramanlıkları vurguladı.

Eski Başkan Donald Trump’ın destekçilerinin Kongre binasına girdiği sırada orada görev yapan ve Kongre binasını korumaya çalışan Kongre polis memurları Harry Dunn, Eugene Goodman, Caroline Edwards ve Aquilino Gonell; Washington Polis Teşkilatı’ndan memur Daniel Hodges ve eski polis memuru Michael Fanone madalya verilen polisler arasındaydı.

6 Ocak saldırısından bir gün sonra hayatını kaybeden 42 yaşındaki polis memuru Brian Sicknick de Başkanlık Vatandaş Madalyası aldı.

Törende 2020 seçimi sonuçlarının onaylanması sürecinde önemli rol oynayan Arizona, Michigan ve Georgia eyaletlerinin yetkililerine de madalya takdim edildi.

Beyaz Saray, madalya listesine, 6 Ocak Kongre saldırısından sonra intihar eden polis memurları Howard Liebengood ve Jeffrey Smith’i de dahil etti.

Başkanlık Vatandaş Madalyası, ABD’de kendi iş ve sorumlulukları dışında ülkesi ya da vatandaşları için örnek hizmette bulunan kişilere verilen ikinci en yüksek sivil ödül.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Beyaz Saray’da 6 Ocak Kongre Saldırısının yıldönümünde düzenlenen törende 14 kişiye verdiği Başkanlık Vatandaş Madalyası, 6 Ocak 2023.

“Tarih cesaretinizi hatırlayacak”

ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray’da düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, “Her şeyi 2020 seçimine ilişkin yalanlar ateşledi. Ama iki yıl önce bugün demokrasimiz kazandı çünkü halk geri adım atmadı” dedi.

ABD Başkanı madalya verdiği kişileri kahraman olarak niteledi, “Tarih adınızı hatırlayacak. Gösterdiğiniz cesareti ve Amerikalılar’a olağanüstü bağlılığınızı hatırlayacak” ifadelerini kullandı.

6 Ocak Kongre saldırısını Amerika’nın tarihindeki en karanlık dönemlerden biri olarak tanımlayan Başkan Biden, 6 Ocak Kongre saldırısının hala psikolojik etkisini yaşayan çok sayıda kişinin olduğuna dikkat çekti. Biden Amerika’da siyasi şiddetin yerinin olmadığını vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden Kongre Polisi Caroline Edwards’a Başkanlık Vatandaş Madalyası’nı verirken, 6 Ocak 2023.

Kongre’de saygı duruşu

Sabah saatlerinde de Kongre’de anma töreni düzenlendi. Törene Temsilciler Meclisi’nin görevden ayrılan başkanı Nancy Pelosi ve Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu yeni dönemde Demokratlar’ın lideri seçilen Hakeem Jeffries katıldı.

Cumhuriyetçi Parti’den katılımın olmadığı törende 6 Ocak Kongre saldırısında hayatını kaybeden polis memurlarının aileleri de yer aldı.

6 Ocak saldırısının ikinci yıldönümünde Kongre’de düzenlenen anma töreninden, 6 Ocak 2023.

Komisyon Trump hakkında suçlama tavsiyesinde bulunmuştu

Eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’ın destekçileri 24 ay önce Demokrat Joe Biden’ın 2020 yılı seçim zaferinin onaylanacağı oturumu engellemek amacıyla Kongre binasına girdi. 6 Ocak Kongre saldırısında beş kişi hayatını kaybetti, 140’tan fazla polis memuru yaralandı.

Amerika’da iktidarın barışçı devredilmesi sürecine müdahale anları ülkenin siyasi tarihinde derin bir iz bıraktı.

Temsilciler Meclisi bünyesinde kurulan ve yedisi Demokrat ikisi Cumhuriyetçi üyeden oluşan dokuz üyeli özel komisyon saldırıyı soruşturdu.

18 ay süren soruşturma kapsamında kamuoyuna açık on oturum düzenlendi.

Binden fazla tanığın ifadeleri ve milyonlarca sayfalık belgelerle yürütülen soruşturma sonucu komisyon Trump’ın saldırıda doğrudan rol oynadığını belirterek, eski başkan hakkında suçlama getirilmesi tavsiyesinde bulundu.

En kapsamlı soruşturma

Adalet Bakanlığı’nın Kongre saldırısıyla ilgili açtığı soruşturma da bugüne kadar FBI’ın yürüttüğü en kapsamlı soruşturmalardan biri olarak kayıtlara geçti.

6 Ocak Kongre saldırısıyla bağlantılı olarak 50 eyalette toplam 950 sanık tutuklandı. Sanıklar federal binaya izinsiz girmekten isyana teşvik planına kadar çeşitli suçlardan yargılandı.

Adalet Bakanlığı’ndan saldırının yıldönümü haftasında yapılan yazılı açıklamada, saldırıdan sorumlu olanlara yönelik soruşturma ve kovuşturmanın “daha önce benzeri görülmemiş bir boyut ve hızda” devam ettiği belirtildi.

VOA tarafından geçilen Başkan Biden 6 Ocak Anma Töreninde Konuştu: “Tarih Sizi Hatırlayacak” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Başkan Biden 6 Ocak Anma Töreninde Konuştu: “Tarih Sizi Hatırlayacak” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Başkan Biden 6 Ocak Anma Töreninde Konuştu: “Tarih Sizi Hatırlayacak” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.